Oven werkt niet

Spirelli

  • #1
Hallo allemaal,

Wij zijn in het bezit van een Smeg SNL90MFX6 gasfornuis. Wij hebben dit fornuis een tijd geleden 2e hanss gekocht. Het gasfornuis was slechts een jaar oud. Sinds afgelopen week is onze nieuwe keuken klaar en hebben we hetbgasfornuis aangesloten. Deze heeft ongeveer 2 jaar bij ons stikgestaan zonder dat deze gebruikt is. Het klokje en vonkontsteking werkte meteen goed. Nu wilde we vanavond de oven gebruiken. Na het aanzetten heeft de oven het een paar minuten gedaan. De aardlek sloeg er vervolgens uit. Na deze weer ingeschakeld te hebben sloeg, na het aanzetten van de oven, de aardlek er weer uit. Na wederom inshakelen bleef de aardlek erin zitten. De oven werkt echter niet meer. Geen lampen, grill of ventilator.het klokje en vonkontsteker werkt nog wel. Ik heb het fornuis al op een andere aardlekgroep aangesloten echter zonder resultaat.
De meterkast is 4 weken gekeden volledig vernieuwd dus daar kan het ook niet aan liggen. Nu heb ik al diverse dingen nagekeken en doorgemeten. Ik kom er echter niet uit.graag hoor ik tips of mogelijke oplossingen zodat ik mijn fornuis weer volledig aan de praat krijg.

Ik heb het fornuis overigens als 2 fase aangesloten middels een 230 stekker met randaarde. Ook staat het fornuis op een aparte groep.
 

Spirelli

  • #2
Ik heb een aanvulling. Ik ben nog verder gegaan met dingen uitsluiten. Een fout van mij was dat er blijkbaar een beveiliging in zit. Zodra het fornuis van destroom af is geweest knipperd het klokje. Zolang je deze niet op de juiste tijd insteld doet de oven dus niets. Na het instellen van de klok deed alles het weer aan de oven. Echter na 5 minuten de oven aan gehad te hebben draaide ik aan de thermostaatknop. Zodra deze in de stand kwam dat de oven stopte met verwarmen klapte de aardlek er meteen weer uit.

Kan ik er nu dus vanuit gaan dat de thermostaat aan de voorzijde ergens sluiting maakt en dat daardoor dus de aardlek eruit klapt?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Ik heb het fornuis overigens als 2 fase aangesloten middels een 230 stekker met randaarde
Hier zou de fout goed kunnen zitten.

Wil je eens een foto maken van de meterkast, van de stekker van de oven en het stopcontact op de muur (open, dat we de draden kunnen zien) en van het aansluitkastje op de oven (ook met de draden zichtbaar)
 

Spirelli

  • #4
Hallo hessie,

Bedankt voor je reactie. Zoals gezegd hebben we we het gasfornuis 2ehands gekocht. We hebben er niets aan veranderd. De vorige eigenaren hebben hem ook zo gebruikt en waarschijnlijk ook zonder problemen.

Ik heb gisteravond nog veel zitten zoeken op internet en heb nog veel bekeken/gemeten in de oven. Hij is bijna helemaal uit elkaar geweest. Ik kon nietsbraars vinden of meten.
De oven bleef op een gegeven moment aan. Zodra ik aan de thermostaatknop draaide of aan de knop voor instellingen oven (gril/grill met ventilator enz) klapte de aardlek er weer uit. Ik las op internet iets over mogelijk wat vocht in bepaalde onderdelen. Dit kan voorkomen bij het wat langer stilstaan van de oven. Anangezien de oven bij ons een 2 jaar heeft stil gestaan was dit mogelijk een oorzaak. Ik heb de oven vervolgens een half uur op 200 graden laten draaien. Vanaf dat moment werkt alles naar behoren. Ook vanmorgen na een nacht afkoelen werkte alles nog perfect.
Ik vermoed dus dat door het lange stil staan ergens wat vocht heeft gezeten die een te grote lekstroom heeft veroorzaakt.

Bedankt voor je reactie in ieder geval
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Het kan inderdaad vocht geweest zijn.

Toch is het goed de perilex aansluiting te controleren, als deze verkeerd is aangesloten kan de oven prima werken, maar toch overbelasting ontstaan.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Op google kom ik een aansluitwaarde van 3,2 kW tegen. Dat zou prima met een normale stekker op een normale groep moeten kunnen. Wat bedoel je eigenlijk met 'Als 2 fase aangesloten'?
 

Spirelli

  • #7
Ik heb een gewone 230 stekker vanuit de oven aangesloten op een wcd. Een perilex stekker gebruik ik niet. Vooralsnog werkt alles naar behoren. Even afwachten of dat zo blijft
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu