Betonnen vijver

Butterflies

  • #1
Hallo,
Ik wil een vijver gaan maken in een betonnen bak van ca 3 bij 4 meter.
Deze bak moet van de grond komen te staan op poten. Dat op zich zal niet eenvoudig zijn, maar met een goede planning lijkt me dat wel te realiseren.
Ik zal daarbij om hulp vragen van een bevriende aannemer.
In een later stadium zal ik een tekening maken van de gewenste constructie.
Nu echter zou ik eerst globaal willen weten hoe ik zo'n bak min of meer waterdicht kan krijgen.

Kan dat met beton alleen?
Hoe dik moet het dan zijn?
Moet ik een coating gebruiken? Wat voor soort materiaal kan ik daarvoor gebruiken?

Rob
 

Butterflies

  • #2


Dit is een tekening van de vijver zoals ik hem ongeveer in gedachten heb (lengte en breedte zullen nog worden aangepast, vermoedelijk naar 2,5 bij 4 meter).
Zoals aangegeven wordt het een vijver op poten, omdat ik toegang wil hebben tot het gat in het midden. Dat gat is er omdat ik dieren in de bovenste waterlagen (ca 10-20 cm) wil observeren en fotograferen van onderen.
Om de overzichtelijkheid te bevorderen heb ik de voorwand van zowel de buitenbak als de binnenbak weggelaten uit de tekening.
Diepte is ca een meter en boven de glasplaat in het midden komt maximaal 25 cm water te staan. Hetzelfde geldt voor de glasplaat aan de zijkant, maximaal 25 cm diep!

Ik had gedacht om de bodemplaat en de zuilen of poten van gewapend beton te maken en daarbovenop de wanden te metselen van betonblokken. Mits nodig wil ik het geheel waterdicht maken met vloeibaar vijverfolie.

Ik zou alle adviezen tav de bouw van deze constructie zeer op prijs stellen. Wellicht is het bijvoorbeeld beter om ook de wanden te bewapenen en uit beton op te bouwen. Ook wat betreft het bevestigen van het glas op en tussen het bouwsel, kan ik wel wat ideeën gebruiken.
Wat ik me vooral ook afvraag is of ik de folie of ander waterdicht materiaal wel nodig heb. Als ik het geheel van beton maak, dan lijkt me de kans op lekkage gering.

Hartelijk dank,
Rob
 

Migs

  • #3
Ha butterflies.

ik heb iets wat een beetje in de buurt komt van jouw planning.
(en daar veel problemen mee)

de boven bak is van graniet en is mijn biologische filter. (zit helemaal vol met hoornblad, lise dode, fontijn kruit etc)
maar het probleem is dat die elke winter kapot vriest als ik geen maatregelen tref.(is al eens gebeurd)
probeer maar eens een glazen potje in de vriezer te leggen en kijk maar eens wat er gebeurd. (is geen aanrader, geeft nogal wat zooi)

af gelopen winters heb ik de bak steeds leeg gemaakt, en komende winter ga ik voor het eerst proberen de boven bak door de winter te krijgen door de pomp door te laten draaien..
ben benieuwd of het gaat lukken.

je wil een bak van 3x3x1 meter maken.
dat zou ongeveer 9m3 of 9000 liter water zijn.
dat weegt ongeveer 9000 kilo.
daar zul je toch een flinke fundering voor nodig hebben.

als je toch een fundering moet maken.
maak dan meteen een ondergrondse vijver.
hier kun je water wat oplaten warmen met aard warmte.(boven rand ondergrondse vijver moet dan dieper als 30cm onder de grond, echt minimaal!)
als je dat water de hele winter door laat pompen, misschien kun je de vijver dan vorst vrij genoeg houden. (geen garanties)

het is een gevaarlijk project, maar misschien niet totaal onmogelijk.
geen idee of je al vijver ervaring hebt?
een ervaren vijver bouwer zal hier van weg schrikken en dat is niet zonder redenen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu