Glasweefsel, glasvlies

Arianne

  • #1
In mijn woonkamer was het plafond aan een goede witbeurt toe.

Bladderende verf, scheuren, lekkage vlekken etc. Op aanraden van verfzaak scheuren in v-vorm uitgekrabd. Verf liet aan alle kanten los, heb dit er zo veel mogelijk afgekrabt. Plafond is nu bezaaid met "eilandjes".

Scheuren vervolgens afgeplakt met bouwscheurentape, vervolgens hieroverheen muurvullerpoeder gebruikt. Vervolgens om het geheel te egaliseren, ook daar waar dus al die latex/pleisterwerk is afgebladderd heb ik het glad gemaakt met muuregaliseer poeder.

Nu wil ik hieroverheen eigenlijk glasvlies of weefsel (weet het verschil niet) plakken, om dan te latexen, zodat ik voorlopig geen omkijken meer heb naar het plafond.

Is dit moeilijk?
Kan ik dat gewoon bij bouwmarkt halen of moet dat bij de veel duurdere speciaalzaak?
En wat betreft de lijm dezelfde vraag.

Moeten de banen overlappen of aansluiten?
En moet ik het plafond nog ergens mee voorbehandelen of kan ik nu het gerepareerd en egaal is zo de lijm erop smeren?
 

EdP

  • #2
Zou je dat wel op een plafond willen plakken? Het lijkt me een heel vreemd effect, maar goed, ik heb wel vreemdere dingen gezien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Wat je mooi vind moet je mooi laten, smaken verschillen nogal eens. :)
 

Arianne

  • #4
Mooi? Als het goed is zie je er niks van en krijg je volgens de speciaalzaak er weer een strak plafond van. Het dient dus als versteviging en om de scheurtjes etc. te camoufleren.

Zag dat veel schilderbedrijven het overigens ook gebruiken bij restauratie plafonds.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #5
Klopt. Wordt veel toegepast.

Hier noemen we dat schildersdoek = superfijn glasvlies zonder structuur. Wordt gekleefd met specifieke lijm en daarna overschilderd.

Best eerst de ondergrond voorstrijken/impregneren vooraleer de doek te plaatsen. Is meteen ook weer gemakkelijker te corrigeren tijdens het plaatsen.
 

EdP

  • #6
OK, ik denk dat ik een iets andere voorstelling had, vandaar mijn antwoord. Ik dacht dat er zoiets als glasweefsel behang bedoeld werd, jeweetwel, met die reliëf patroontjes.
 

Onno

  • #7
Arianne,

Ik heb onegeveer hetzelfde probleem gehad met mijn plafond, en het na veel werk superstrak afgewerkt gekregen met glasvlies (wel gehaald bij de verf speciaalzaak).
Als ik echter lees dat je de afbladderende verf zoveel mogelijk verwijderd hebt, maar nog wel "eilandjes" over heb zou ik adviseren om ook die eilandjes te verwijderen. Als je glasvlies plakt op een ondergrond die niet volledig hard is (en oude latexlagen zijn dat niet) heb je kans dat het glasvlies los gaat laten op die plekken waar oude latex zit.

Dus, eerst plafond geheel kaal maken tot op de originele stuclaag. Alle scheuren uitkrabben en weer vullen. Aangezien het een oud plafond is hoef je het niet eerst verdund voor te lijmen. Gewoon direct lijmen en glasvlies plakken. Werkt vrij makkelijk. Wel altijd een grotere maat afsnijden, en na het plakken de overstekende randjes afsnijden.

Na het lijmen en het aanbrengen van het glasvlies met een spaan het glasvlies goed glad strijken. Hierdoor komt ook de lijm door het glasvlies heen, en wordt de lijm en het glasvlies een strak, glad geheel.

Succes !
 

Arianne

  • #8
Bedankt voor de reactie,

Ben al dagen bezig oude losse latexlagen te verwijderen, maar het gaat om een oppervlak van zo'n 50 m². Heb het idee dat er geen einde aan komt en krab me rot!

Heeft iemand een idee hoe dit gemakkelijker kan?
 

Onno

  • #9
Ik heb het zelf met een behangafstomer gedaan en een plamuurmes om af te steken.
Blijft een *****klus, maar het resultaat is er naar!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu