Isolatiewaarde muren vs dak?

Veronika

  • #1
Wij overwegen ons dak beter te isoleren, de bovenste verdieping van ons huis wordt erg warm. (Zie ander topic van mij onder dak).

Nu heb ik nog wat twijfel of dat wel effectief zal zijn, omdat:

- de ramen sluiten ook niet super meer (kieren)
- de wanden zijn daar dunner dan elders in het huis: ons huis is gemaakt van gasbeton, overal zo'n 30 cm dik maar op zolder maar 20.
- Er zit een grote dakkoepel in het dak, nou ja, groot, 1 x 2 m ongeveerd, waar de zon natuurlijk gewoon op schijnt en die ook niet dubbelwandig is oid. Wel is hij wit uitgeslagen, je kunt er niet meer zo goed doorheen kijken.

Ter vergelijk: het wandoppervlak is aan voor- en achterkant zo'n 9,6 m2. Het dakoppervlak is zo'n 30 m2. De huidige isolatie is waarschijnlijk zo'n 3 cm dik, ligt op houten platen en op de isolatie bitumen. Onder de platen balken en daaronder gipsplaten en een laag stucwerk.

Waar zou de meeste warmte door heen komen/verdwijnen?

Dank!
 

KlusRob

  • #2
Het dak is de grootste oppervlak, en juist daar staat de zon de hele dag op te branden. En dat met bitumen erop, dus een donker oppervlak dat de warmte absorbeert... Daar komt dus in de zomer de meeste warmte vandaan!
Het lijkt mij dat het zeker zin heeft als het puur gaat om warmte tegen te gaan in de zomer, maar het is natuurlijk beter om gelijk ook andere punten aan te pakken (kieren bij de ramen ==> tochtstrips?). En dan is het de vraag wat de meerprijs is om de dakkoepel gelijk mee te vernieuwen, of dat je waard is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
In de binnenkant van de koepel kan zonwering aangebracht worden, hiermee houdt u de straling van de zon tegen, 100 procent wekt het niet want de hitte blijft in de koepel hangen maar het scheelt een stuk.

Als het alleen gaat om te isoleren tegen de hitte en u hebt een dak zonder grind dan is goed insmeren met aluminiumverf op bitumenbasis een ideale en simpele methode, de verf weerkaatst het zonlicht, de dakbedekking voelt dan zelfs koel aan bij felle zon.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu