Zanussi Rubino 12 pompt/centrifugeert niet meer

Eelco

  • #1
Hallo,

Mijn Zanussi Rubino 12 (uit 2000) stopt halverwege het wasprogramma, bij
programma "C". Hij blijft wel proberen te pompen maar daar blijft het bij.

In het afvoerfilter bleek een 20 eurocent munt te zitten (bakje stond nog vol water) en ook zag ik in de pijp aldaar een stuk (2mm brede, platte) metaalring zitten van ongeveer 15 centimeter. Deze heb ik er uit gehaald.

Als ik nu programma "N", centrifugeren, start dan probeert ie nog steeds te pompen maar het centrifugeren start niet.

Ik heb getracht de machine open te maken om eens naar de motoren te kijken, maar de boutjes in de zijkant van de machine krijg ik niet los want daar past de ringsleutel niet door de zijkant. Zijn daar speciale sleutels voor?

Heeft iemand nog een tip wat ik zou kunnen doen om het probleem op te lossen?

Groeten,
Eelco
 

Eelco

  • #2
Na nog een keer een heel programma te starten blijkt de trommel helemaal niet meer te draaien. Het water wordt wel weggepompt.
 

Co de Witgoedman

  • #3
Controleer uw koolborstels,
Zijwand wordt met een pijpsleutel of pijpschroevendraaien losgeschroefd.
 

Wasmannetje

  • #4
De bout aan de zijkant kan worden verwijderd met dopje 8, je kan ook de machine achterover kantelen met het blad tegen de muur. Daar ziet u 2 zwarte houders zitten, gaan met dopje 5,5 mm los of met 2 kruiskopparkers.
 

Eelco

  • #5
Ik lijk nu een beetje van de regen in de drup beland.
Een van de koolborstels ziet er nog goed uit (2.5 cm lang, goed verend), de andere is ietsje korter en heeft een veel slappere veer. Maar lijkt nog wel gewoon contact te maken.

Maar na weer rechtop zetten heb ik een volledig programma gestart, wat echter in 1 minuut volledig doorlopen wordt (de wasklok loopt heen snel van B naar P). Tussendoor wordt de pomp wel even aangesproken, maar de trommel draait niet (krijgt ie misschien ook geen tijd voor.).

Mogelijk dat ie even moet drogen of zo.
 

Wasmannetje

  • #6
Je kan de koolborstels uit elkaar halen, tenminste het plastic kapje eraf, daarna kan je eventueel de koolstof eruithalen voor zover mogelijk.

Het kan namelijk zijn dat 1 koolborstel niet goed contact maakt met de collector (lamellen). Daardoor geen signaal krijgt, en de programma schakelaar versneld doorloopt.

Als je de borstel een aantal malen indrukt, zal je zien dat deze steeds langer en makkelijker in en uitveert, dit is mogelijk een oplossing, graag bericht.
 

Eelco

  • #7
Ik heb beide koolborstel met behuizing losgehaald van de motor, maar indrukken van de slappe koolborstel helpt niet veel. Met een multimeter heb ik getracht te meten of ie (weer terug gemonteerd) contact maakte, en dat was zo. Maar toen lag de machine wel op z'n kant.

Zou een niet werkende sensor er voor kunnen zorgen dat het programma versneld doorlopen wordt?
 

Eelco

  • #8
Ik heb de koolborstels vervangen.
De sensoren getest, 1 heeft twee schakelmomenten en de andere 3 en de bijbehorende microswitches werken ook.

Na aanzetten en programma B gekozen begon de machine water te pakken, een paar minuten te wassen en daarna begon de klok versneld door het programma te racen. Gedurende dit versnelde afwerken van het programma komen alle functies een keer aan de beurt en die lijken het dan ook allemaal te doen. (kort water pakken kort pompen een paar slagen wassen en weer pompen enz.

Iemand enig idee wat dit kan veroorzaken?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu