Kasten verven

Nick88

  • #1
Hey Iedereen,

Ik wil aan de slag gaan met 2 kasten die ik heb aangekocht/gekregen en deze een brocante look geven.

De verf heb ik in mijn bezit alsook de grondlaag. Alleen wil ik hier even vragen hoe ik het best de voorbereiding kan treffen van beide kasten. Aangezien ze beide van een andere soort hout zijn wil ik vragen wat de correcte handelingen zijn.

Onderstaande kast is een grenen houten kast. Deze is volledig onbehandeld. Ik neem aan dat ik deze nog wat moet opschuren, goed ontstoffen en ontvetten en hierna de grondlaag aanbrengen. Het opschuren met welke grofheid raden jullie dit aan?
Het opschuren van de lak lagen tussendoor met welke korrel kan dit best gedaan worden?
Hoeveel lagen lak raden jullie aan?




De 2 de kast is een oude kast uit de schuur van de oma.
Echter heeft deze een soort vernislaag erover of weet iemand wat dit is?
Moet deze kast opgeschuurd worden of kan ik best met een remover aan de slag? en wat voor soort dan?




Onderstaande foto is een foto zoals ik de kasten wil hebben. Het bovenblad wil ik een andere kleur geven, wat raden jullie hiervoor aan?
Een gewone lak nemen in de kleur dat men het blad wil en nog een vernislaag als afwerking? of enkel de lak laag behouden?




Alvast bedankt voor jullie tijd en eventuele tips.

Met vriendelijke groeten,
Nick Rademakers
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
U geeft niet aan welke verfsoort u heeft aangeschaft om een brocante look te verkrijgen. Is dat muurverf of lakverf? En wilt u gebruikssporen aanbrengen om die brocante look te accentueren?

Kast nummer 2 heeft en vernislaag die u met afbijt moet verwijderen of geheel moet uitschuren ( tot op de nerf ). Dat laatste doet u indien er een transparante afwerking gewenst is. Begin dan met korrel 100 of 80 tot alles blank is en schuur na met 180.

Werkt u af met een dekkende laag dan is afbijt ook geschikt omdat u dat eventuele krassen die u met een schraper maakt met plamuur kunt egaliseren.
 

Nick88

  • #3
Beste kees,

alvast bedankt voor de reactie.
Ik heb nog geen verfsoort aangeschaft. Ik had gedacht om lakverf aan te kopen of is dit een slechte keuze? De gebruikerssporen wil ik niet aanbrengen voor de brocante look.

Het bovenblad in een andere accentkleur zoals de afbeelding hierboven van het witte kastje is dit ook te verkrijgen met een lakverf of is dat niet mogelijk?

Ik had gedacht de 1 ste kast nog lichtjes op te schuren en bij te vullen met plamuur waar nodig is.
De 2de kast volledig opschuren en bij te vullen met plamuur waar nodig is.

- Hierna grondlaag/primer aanbrengen
- Afwerken met 2 laklagen? of is meer hier nodig?

Dus de kasten worden afgewerkt met een dekkende laag, of bedoeld u hier iets anders mee.

alvast bedankt voor de tips!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Kast 1 en 2 moet u eerst gronden en daarna vult u de oneffenheden op met plamuur, niet andersom of u moet een 2K- epoxyhoutvuller gebruiken. Die kunt u rechtstreeks op het hout aanbrengen en moet na droging en vlakschuren weer van grondverf worden voorzien voordat u aflakt.

U kunt voor deze kasten watergedragen- of terpentine verf gebruiken. Bij de eerste moet u vlot werken maar een lichte kleur geeft vrijwel geen vergeling.
Meerdere lagen op 1 dag mogelijk.
Hou er rekening mee dat grenen harsgangen kan bevatten die kunnen uitlopen. U herkent deze aan een gelige plakkerige streep. Deze moet u eerst met thinner of alcohol uitwassen alvorens te geen schilderen.

Kast 2 zult u volledig moeten kaalschuren: lakverf over vernis is geen succes. De vernislaag eronder gaat schilferen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu