Vervanging van Isolatie (binnenkant)

Tikra

  • #1
Hey klussers,

Wij hebben eenhuis van 1875 (ijsselstenen). Nu zijn wij begonnen op enkele plekken de gipsplaten van de binnenkant te verwijderen. Wat vinden wij erachter. Rachelwerk met piepschuimplaten en luchtcirculatie ruimte van ca. 3 cm diepte tot de binnenkant van de buitenmuur.

Onze vraag:
Piepschuim heeft een lage R waarde (klopt dat?) en wij willen aangezien wij alle muren op nieuw willen laten stukken de isolatie vervangen tegen indien mogelijk een materiaal met een hogere R waarde. Hoe moeten wij dit aanpakken?

Moeten de muren van de binnen kant gestukt worden dan een rachel werk als Spouw en daarop een rachelwerk met isolatiemateriaal waarop wij dan gipsplaten kunnen schroeven .. die dan gestukt worden....

Een tekening zou ook handig zijn (ivm de opbouw).

Alvast bedankt voor jullie ideeën

Helge
 

Tikra

  • #3
Nee, het gaat om andere muren bijv. 1e verdieping naar de voorgevel, woonkamer naar de straatkant (iijselstenen muur) , de achterkant is later in de jaren 60/70 uitgebreid.
 

EdP

  • #4
Piepschuim heeft (geloof ik) inderdaad een wat lagere R waarde dan bijv. glaswol. Globaal gezien zou je dan dacht ik (van buiten naar binnen) een frame voor de muur moeten plaatsen die voor een luchtspouw zorgt, dan een dampdoorlatende folie, isolatiemateriaal, dampdichte folie, rachels, stucplaten, stucwerk.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
In het andere topic zei H@ns:
H@ns schreef:
Mijn advies is om er een bouwkundig expert naar te laten kijken!
De scheuren in je gevel horen daar niet te zitten na zo'n ingrijpende verandering!
Bovendien rusten de nokspanten op die buitenmuur en als ik de foto's zo bekijk drukken die de muur iets naar buiten (ondanks die enorme ankers daarboven).....

..... Misschien woont er een architect in de buurt/straat die even om een eerste opinie kunt vragen!
Heb je inmiddels een vakkundig iemand naar een en ander laten kijken?
Want voor andere gevels geldt in feite hetzelfde: zolang de buitenmuren niet in orde zijn, heeft afwerken aan de binnenkant weinig zin.

Kun je een tijd later opnieuw beginnen.
 

Chathanky

  • #6
Ps platen hebben zeker wel een goede isolatie, de waarde bij 10 cm is 2,72 m².K/W en zal niet ver van steen of glaswol liggen.
 

H@ns

  • #7
Het is ook van belang dat je appels met appels vergelijkt...
De dikte is van belang! PS met een dikte van 5cm kan beter isoleren dan dunne steenwol platen.
Maar dat terzijde.

Ik zou in zo'n oud huis niet gaan isoleren met PS (piepschuim) Reden:
Muizen!!
Die beestjes zijn dol op piepschuim (misschien vanwege de naam :P )
Wat ik begrepen heb is dat het huis redelijk vrij staat en zo'n oud huis heeft meestal veel mogelijkheden om muizen binnen te laten. (in vergelijk met een super dichtgepakt nieuwbouwhuis waarvoor nu ineens allerijl postbus 51 spotjes ontwikkeld zijn om het ventileren te promoten ) :?

Daarnaast is het zo dat zo'n woning toch een geheel eigen vochthuishouding heeft. In de tijd dat het gebouwd werd waren er andere ideëen over verwarming en ventilatie.
Als je nu op verkeerde wijze gaat isoleren heb je kans op enorme vochtproblemen.
Waarschijnlijk zul je de spouw ook moeten gaan ventileren maar daarover doe ik geen uitspraak omdat ik geen expert ben op dit gebied.

Aangezien je gaat stucen én de ruimte een woonvertek is kun je overwegen om in steenachtig materiaal de binnenmuren op te trekken i.p.v gipsplaat.
 

Tikra

  • #8
Wij hebben nu op een plek een vensterbank verwijderd en zie daar, piepschuim grote (? 13 cm) afstand tussen buitenmuur en binnenmuur, de muur bestaat uit Ytong (?) materiaal ca. 6 cm dik.

In de woonkamer gaan wij de muren pas in januari openmaken maar bij een afstand van 15 cm tussen de binnenkant van de buitenmuur en de binnenkant woonkamer, denk ik dat de situatie daar identiek is.

Indien zo, is het dan de juiste keuze om de binnenmuren weg te halen, piepschuim te vervangen door ...(?) Hoeveel afstand moet er zijn tussen buitenmuur en isolatiemateriaal, want wij willen de binnen muren niet verder naar binnen zetten...

Met vriendelijke groet
Helge



 

EdP

  • #9
Dat is een flinke spouw zeg, ik dacht dat 2 cm al voldoende was.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
De isolatie hoort tegen de binnenmuur te zitten, de warmte gaat nu naar boven.
De spouw hoort tussen de isolatie en de buitenmuur te zitten, is het piepschuim nergens aangevreten dan kunt u het misschien verplaatsen tegen de binnenmuur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu