Stopcontact doortrekken vanaf lichtschakelaar/stopcontact

Rjfschmitz

  • #1
Beste medeklussers,

Afgelopen zomer heb ik elektra doorgetrokken naar een nieuw gebouwde vrijstaande garage. Alles perfect uitgezocht, alles werkt prima.

Nu ben ik een zolderkamer aan het renoveren. Aanwezig: twee opbouw-units met daarin een lichtschakelaar EN eens wandcontactdoos. Aangezien we de ruimte als kantoor gaan gebruiken heb ik twee nieuwe wandcontactdozen geinstalleerd. Draden doorgetrokken van 1 van de schakelaar/wandcontactdozen, maar nu het volgende probleem: er staat alleen spanning op de nieuwe wandcontactdozen wanneer de lichtschakelaar op AAN staat.

Van de oude lichtschakelaar/WCD komen een blauwe. bruine en groengele kabel (richting een lamp). Zelfde kleuren heb ik doorverbonden richting de nieuwe WCD.

Nou is mijn vermoeden dat de kleuren die naar de lamp lopen (en waar ik dus mijn nieuwe WCD op heb aangesloten) niet correct zijn. Dat dit een bruine en zwarte draad moet zijn.

Vraag: kan ik bestaande draden gebruiken om constante stroom op mijn nieuwe WCD's te zetten of moet ik op zoek naar een ander punt met blauwe draad?
 

StefanD

  • #2
Staat er op de bestaande WCD's wel constant spanning?
 

Rjfschmitz

  • #3
Ja!
 

StefanD

  • #4
Dan kun je de draden die op die WCD aangesloten zijn toch doorlussen naar de nieuwe WCD?
 

Atmoz

  • #5
Zijn het WCD's met randaarde? Draadkleuren kloppen niet.
Je moet zoals jezelf al aangaf een zwarte draad hebben die de lamp schakelt. Voor je verder gaat zou ik er in ieder geval voor zorgen dat je bestaande installatiedeel in orde is.
 

Rjfschmitz

  • #6
De draden van de oude WCD gaan via de muur naar naar het plafond. Ik kan op het plafond klimmen en daar heb ik de draden opgepikt. Aangezien ik drie kleuren aantrof, dacht ik: bingo! Maar nu denk ik dat de verkeerde kleurcodes zijn gebruikt.

Een kabel doortrekken vanaf de oude WCD is geen optie, omdat er geen plaats meer is in de buis. Meest logische lijkt me nu om een punt op te zoeken VOOR de oude WCD.
 

Rjfschmitz

  • #7
Is inderdaad met randaarde. Kleuren ga ik aanpassen om verwarring (en erger) in de toekomst te voorkomen.
 

Rjfschmitz

  • #8
Is inderdaad met randaarde. Kleuren ga ik aanpassen om verwarring (en erger) in de toekomst te voorkomen.
 

StefanD

  • #9
Begrijp ik goed dat de bestaande WCD gevoed wordt van een ander punt dan het lichtpunt in het plafond?
 

Rjfschmitz

  • #10
@Stefan: ja. Dat punt moet ik even opzoeken. Er ligt een centraaldoos in de buurt, maar vanwege de leeftijd kreeg ik die destijds niet binnen vijf minuten open. Toen ben ik naar een ander punt gaan zoeken. Volgende keer waarschijnlijk toch iets geduldiger zijn :cool:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu