Bewoonbaar maken van bergzolder

PenH

  • #1


Na jaren huren hebben wij eindelijk ons eerste huis gekocht. Nieuwe buitenmuren, nieuw geïsoleerd dak, allemaal fantastisch.

De woning heeft één grote bergzolder van 14,5 x 6,5 m (en een nok van zo'n 3 m hoog!). Daarin willen wij 5 kamers maken en wellicht op termijn een badkamer.

Nu is de zolder echter een eeuw lang alleen als bergzolder gebruikt. De balken zijn zo'n 30 x 10, dus dat lijkt voldoende. In het midden liggen deze op een draagmuur. Over de (min of meer) hele zolder ligt underlayment, goed geschroefd.

Toch voelt de vloer niet solide. Hier en daar veert deze iets. En kraakt een beetje.
Omdat de zolder een groot deel van onze woonruimte gaat uitmaken wil ik dat deze 'staat als een huis' (isoleren hoeft uiteraard niet).

Op dit forum vind ik wel enkele deelantwoorden, maar ik wil graag een samenhangend advies over de vragen:
  1. Moet ik de vloer controleren op slechte balken en deze eventueel vervangen?
  2. Hebben nieuwe underlaymentplaten zin?
  3. Hoe krijg ik de vloer stevig en egaal? Een betonvezelvloer spreekt mij wel aan, maar is dat niet te zwaar? Of iets anders?
Ik ben benieuwd naar je advies.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
  1. De balken controleren kan nooit kwaad.
  2. Nee, nieuwe platen voegen waarschijnlijk niets toe.
  3. Controleer eerst de balklaag, laat (liefst een gewichtig) iemand over de zolder lopen en probeer te lokaliseren waar het gekraak vandaan komt.
    Als er planken onder het underlayment liggen is het mogelijk dat die planken niet goed vastzitten en daardoor gaan kraken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu