Warmte terugwinnen d.m.v. lucht aanzuigen schoorsteen

Stephan lood

  • #1
Hoi allemaal,

Ben benieuwd hoe jullie hierover denken.
Mijn broertje heeft een hout kachel die continu brand deze gaat in een apart kanaal naar buiten door een stenen schoorsteen.

de schoorsteen is van binnen erg warm en hij wil graag die warmte benutten.
zelf dacht hij eraan om een paar meter kanaal (rvs flexibele buis) er door heen te voeren en daar een ventilator op aan te sluiten.

zelf ben ik van mening dat je met een wtw box een veel beter resultaat zou hebben.
bijvoorbeeld in de zijkant van de schoorsteen buiten een rooster maken door het kanaal heen naar beneden (6m) en dan via de wtw de warmte eruit te halen.

Ben alleen niet helemaal gerust op brand gevaar dus wou ik iets maken met een ntc van bijvoorbeeld een cv ketel of een brandklep van een ventilatie systeem zodat het systeem niet overbelast kan raken.

Benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft of ander opties kan geven.

Stephan
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Warme lucht wil omhoog , dus die warmte naar beneden halen werkt alleen als je dat gefoseerd, doet met een ventilator dus, en je kan ook niet ongestraft te veel warmte onttrekken aan de schoorsteen temperatuur. dit heeft een nadelig effect op de werking van de schoorsteen.maar dit hang van vele factoren af dus niet even simpel een antwoord op te geven.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Daar wordt heelveel over gebrainstormd. Verder zoeken op het internet het staat er vol mee.
 

Kacheltje

  • #4
Als je de schoorsteen te ver afkoelt krijg je condensatie en creosootvorming en dus een grotere kans op schoorsteenbrand.

Niet aan te raden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu