Correcte Werkwijze Glasvlies/vezel?

Kenjekenny!?

  • #1
Beste klussers,

Ik sta op het punt mijn woonkamer te behangen&verven.

Het gaat hier echter om een pas gestucte muur en gipsplaten waarvan de bovenste papieren laag eraf ligt (maar de kartonnen laag zit er nog wel op), deze kwam mee bij het verwijderen van het oude behang en voor een egaal resultaat was ik genoodzaakt het overal te verwijderen... Nou ga ik er zoiezo vanuit dat de gipsplaten zoiezo met voorstrijk behandeld moeten worden... maar hoe zit het met de gestucte muur? en ik lees ook veel dat je in plaats van voorstrijk ook gewoon verf of ietwat verdunde verf kunt gebruiken.

Aangezien ik her en der nou al verschillende werkmethodes heb gezien en gelezen wou ik nou een goed weten hoe het echt zit en moet.

Hieronder dus de werkwijze die ik van plan ben te hanteren... maar er zijn nog wat onduidelijkheden... Dus indien iemand wat kan ophelderen en/of corrigeren hoor ik het maar al te graag!

1. Voorstrijken (indien nodig) maar hoe lang hierna moet de lijm aangebracht worden? (of kan dit ook met 1 laagje verf?)
2. Lijmen. Moet het per wand aangebracht worden of per strook glasvlies/vezel? en kan dit het beste met de kwast of roller gedaan worden? (las dat een roller niet altijd genoeg lijm aan bracht? of ligt dat aan de gebruikswijze?)
3. Glasvlies/vezel aanbrengen en met een (vacht)roller aanduwen. (hoe stevig moet het bv aangeduwd worden?)
4. Na-lijmen Na 20-30 minuutjes nog een keer dun laagje lijm erover heen met de (vacht)roller of niet? hier verschillen de meningen nogal over... Ik wil gaan werken met onbehandeld glasvlies/vezel en ben zoiezo van plan om 2 keer te verven.
5. Verven :)

Alvast bedankt! :D
 

Handig2

  • #2
Wees er van overtuigd dat de muur glad is en dan moet je echt rollen met voorstijk, (dit is echt belangrijk). Geen verf gebruiken. Want er mag n.l. geen vocht meer opgenomen worden.
Daarna het rijtje volgen wat je noemde, maar punt 4 zou ik weglaten, is ook echt NIET nodig en geeft kans dat je de structuur in je vliesbehang plat rolt en dat wil je niet.
Gewoon je vliesbehang uitrollen met een behangroller, zodat deze goed op lijm pakt. (niet te veel/te lang rollen, want dan krijg je plooien c.q. kreukels, die je er niet/nauwelijks uit krijgt).
Suc6 :wink:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Om met uw laatste opmerking te beginnen:

Glasvezel strijkt u glad met een speciale kunststofspatel. Deze veroorzaakt geen beschadigingen ook niet op relief. Een behangroller gebruikt u voor vinylbehang met gesloten oppervlak om beschadiging te voorkomen. Als u ongepigmenteerd glasvezel met een behangroller gaat bewerken heeft u al zeer snel een baggervette roller die niet te hanteren is en vol met lijm zit.

Als een minerale ondergrond verzadigd is hoeft u niet voor te strijken. Dit controleert u door met een blokwitter of plantenspuit de oppervlakte te bevochtigen met water. Is het water binnen enkele minuten volledig door de ondergrond opgenomen, dan moet u voorstrijken.
Loopt het water van de ondergrond af en blijft de plek lager dan 10 minuten vochtig dan moet u niet gaan voorstrijken maar een hechtmiddel aanbrengen. Gaat u voorstrijken, dan staat op de verpakking altijd de mengverhouding als het concentraat betreft ( 1:4 is voor glasvezel voldoende ) en de minimale droogtijd.

Een opgedroogde muurverf van schrobvaste kwaliteit is vrij dicht, neemt geen vocht op ( is alleen waterdampdoorlatend) en heft onregelmatige zuiging op. Dit vormt een utistekende ondergrond om glasvezel en ook glasvlies op aan te brengen.

Ongepigmenteerd glasvezel ( wat ik niet aanbeveel omdat hier veel fouten worden gemaakt met het te schraal narollen waardoor na droging het vezel niet goed op de ondergrond hecht wat u pas na het sauzen bemerkt ) moet u aanbrengen en na gladstrijken nogmaals met lijm narollen. Gepigmenteerd glasvezel is al behandeld met een laagje muurverf en heeft na droging aan 1 afwerklaag voldoende. Bovendien kunt u de laatste ook aanbrengen op een bonte ondergrond zoals beton dat plaatselijk met gips is gladgemaakt.

Heeft u weinig ervaring met glasvezel rol dan niet meer dan ruim 1 baan in op de ondergrond. Vervolgens drukt u met de spatel vanuit het midden naar boven en beneden en van het middennuit naar de zijkanten de overtollege lijm wel. Glasvezel moet direct perfect glad zitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5
5
1
4
6

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu