Spotjes aansluiten 6 stuks met dimmer

Ronaldstolk

  • #1
Hallo

heb een dakkapel (zie foto) waar ik 6 stuks 230 v halo (of eventueel led) spotjes aan wil sluiten middels dimmer. Allemaal tegelijk dimbaar. Nu had ik zelf het volgende idee hoe dat te doen:
- PVC leiding (5/8) vanaf dimmer tot nabij het eerste spotje. Nabij het eerste spotje een lasdoosje tegen dak dakkapel monteren. In deze PVC leiding VD draden (zwart en blauw en eventuele aarde) van dimmer tot lasdoosje trekken.
- Vervolgens in lasdoosje met wagoklemmen VD draad verbinden met hittebestendige flexibele kabel
- Deze kabel vanuit lasdoosje langs de zes spotjes laten lopen, en bij elk spotje een flinke lus laten.
- Deze kabel vastzetten met kabelklips aan underlayment en boren door dakliggertjes. Moet deze kabel nog in een beschermende mantel bijvoorbeeld qua warmte (bijv. PVC pijp) of hoeft dat niet?
- Na montage van het gipsplafond gaten in gips maken, de lussen doorknippen, spotjes aansluiten. Doorlussen wilde ik doen in het aansluitblokje (kroonsteenachtig) dat bij de spots geleverd wordt, middels twin adereindhulzen bijvoorbeeld. Dan zit het meteen afgeschermd (zit zo'n beschermkapje overheen) Of kan het doorlussen beter 'los' gebeuren, dus met bijvoorbeeld een wagoklem nabij ieder spotje?

Wat vinden jullie hiervan? Handig/slim/veilig? Of kan het beter anders?

 

@$T

  • #2
Als ik het goed zie is de ruimtegeheel opgevuld met isolatieplaten. Halogeenspotjes geven nogal wat warmte af dat voor brandgevaar kan zorgen. Ook hetf eit dt de warmte niet of zeer slecht wordt afgevoerd verkort de levensduur van de lamjes. Ik zou dus kiezen voor led. En bij het boren door de balkjes zou ik eerst een buisje er in zetten en daar het hittebestendige snoer trekken. Denk er wel aan dat je voor het dimmen van led verlichting een andere dimmer nodig hebt.
 

Ronaldstolk

  • #3
Nee, ruimte is niet opgevuld met isolatie, je kijkt tegen underlayment of iets dergelijks aan, isolatie ligt daarboven op. Warmte is niet zo'n probleem dnek ik op zich. Moet er alleen t.p.v. de doorvoeren door de balkjes een manteltje omheen, of overal?
 

@$T

  • #4
De doorvoer door de balkjes is ter bescherming van de kabel dus een zg mantelbuis. Als je hittebestendige kabel gebruikt mag dat zo over het plafond gelegd worden.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #5
Je kan toch langs de tengels onder de balkjes door, hoef je niets te boren.
 

Ronaldstolk

  • #6
@arie

Dat is mooi, dan hoef ik dus nergens mantel te gebruiken? Ik mag dan gewoon de kabel verder zonder mantel onder de balkjes door laten lopen? Wel verstandig om niet te dicht bij de rachels in de buurt te komen in verband met eventuele schroeven vanuit de gipsplaat?

En wat vind je van mijn voorstel voor de rest?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu