Koelkast Zanussi koelt niet genoeg / spontaan ontdooien

Jan66

  • #1
Het gaat om de Zanussi koelkast ZI 21 63, 140 liter.

Het vriesvak:
Ik maak daar geen gebruik van en spontaan krijg ik dooi en wat water sijpelt daar naar beneden. Eigenaardig genoeg vriest het dan vanzelf weer na een tijdje om dan enige tijd later (kan weken zijn) terug te ontdooien. Het vriesvak gebruik ik dus niet en het deurtje is niet stuk en dus wel degelijk dicht.

De temperatuur van het koelvak gaat niet lager dan 9 C en dit op wat de koelste plaats zou moeten zijn; direct boven de groentelade. Dit is op de koudste stand, 6, en na het 'draaien' van de motor. Na enige tijd loopt de temperatuur op tot wel 12 C en dit bij een buitentemperatuur van 17 C.

Enig idee wat het probleem is?
 

Kees kit

  • #2
Koel vries combi,s ( met 1 thermostaat ) moeten staan in een ruimte waar het minimaal 15 graden is . de omgevingstemperatuur beinvloed het schakel gedrag van de thermostaat , en dan krijg je dit soort klachten
 

Jan66

  • #3
Het is hier wel degelijk altijd meer dan 15 graden. In de winter 16 à 18 graden en in de zomer uiteraard een stuk warmer. Met buitentemperatuur bedoelde ik omgevingstemperatuur want hij staat wel degelijk in de living met open keuken.

Wat kan het anders zijn? Thx.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Is de koelkast ingebouwd volgens de specificaties.
Beluchting aan de onderkant en ontluchting aan de bovenkant.
Koelkast moet zijn warmte kwijt kunnen aan de achterkant anders kan je dit soort problemen krijgen.
Compressor slaat thermisch uit en de boel begint te ontdooien.
Kan natuurlijk ook een koeltechnisch probleem zijn door bv te weinig koelgas / verstopping met een constant lopende compressor en als gevolg thermisch uitschakelen.
 

Jan66

  • #5
Ja, maakt deel uit van een 'blok' van grond tot plafond met een verluchtingsrooster zowel helemaal boven als onder. Functioneerde trouwens jaren goed en de andere appartementen, 19 stuks, hebben dezelfde constructie. Er moet dus over nagedacht zijn.

Koelkast moet nu wel een 15 jaar oud zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu