Meting warmteverlies tijdens transport - blokverwarming

Reishein

  • #1
Situatieschets (uitgebreid in de hoop zoveel mogelijk vragen vooraf af te dekken): ik ben 1 van de 52 eigenaren in een appartementengebouw (1927) met blokverwarming. Alle radiatoren in het gebouw - tientallen in de appartementen én 12 stuks in de algemene ruimten - zijn bemeterd. Nu biedt de Belastingdienst aan VvE's met blokverwarming de mogelijkheid om Energiebelasting terug te vragen over het deel dat in de algemene ruimtes verstookt is, voor zover dat 5000 m3 gas te boven gaat (een gouden tip, zie site Belastingdienst onder 'Teruggaafregeling Energiebelasting bij Blokverwarming'!). Dat 'algemene' verbruik moet uiteraard met cijfertjes aangetoond kunnen worden.
Namens de VvE hebben 2 andere eigenaren en ik ons hier dit jaar eens op gestort. Het bemeterde verbruik van de 12 radiatoren in de algemene ruimten is simpel aan te tonen (het aantal daar gemeten eenheden bedroeg 2,4% van het totaal en 2,4% van totaal 217.798 m3 gas = 5.227,15 m3 gas = al meer dan die ondergrens van 5000 m3). Maar in ons oude gebouw worden de algemene ruimten niet zozeer verwarmd door die paar kleine ledenradiatoren (staan alleen op de Beg Grond bij de 4 ingangen van het 6 verdiepingen hoge gebouw). De meeste warmte in de algemene ruimten is afkomstig van de joekels van transportleidingen die overal ongeïsoleerd in zicht lopen. Ter info: het totale bouwvolume van ons gebouw bedraagt ruim 30.000 m3. De algemene ruimten meten ca 3.000 m3 (oftewel 10%) en het is daar altijd tropisch (24 graden!) zelfs zonder radiatoren. Maar de Belastingdienst zegt (in reactie op een bezwaarschrift) 'niet meten is niet weten' en neemt alleen de keiharde radiatorgegevens van ons aan, niet de hoeveelheid onbemeten warmte die door de leidingen afgegeven wordt. Dus eindelijk mijn vraag: bestaan er meters (a la radiatormeters) die je op de leidingen kunt plaatsen? Het meten van warmteverlies via de wiskundige formules (ja, ja, heb het forum eerst goed doorgespit) gaat mij (en medebewoners) echt compleet boven de pet. Kan dit simpeler?

Lang verhaal. Wedden dat het korte antwoord 'nee' is?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Nee wij zijn namelijk een klus forum.
Geen forum om info in te winnen tegen derde partijen.

Tevens is je transport verlies geen werkelijk verlies.
Het geeft namelijk warmte af aan de ruimtes waar het door heen gaat
 

Roykes

  • #3
@ obelix, als je zo gaat redeneren heeft niks verlies,

verlies door transport leidingen is wel degelijk verlies. je moet zo redeneren dat een ruimte energie nodig heeft, en alles wat onderweg verloren gaat is gewoon verlies. (mits er rekening mee is gehouden uiteraart)
 

StefanD

  • #4
In dit geval wordt de energie die "verloren" gaat gebruikt om de algemene ruimtes te verwarmen. Dit is natuurlijk geen verlies. Je kunt nog wel stellen dat het opwarmen tot 24 graden overbodig is, en dat daar dus een deel van de warmte verloren gaat.

@Reishein: ik denk dat je er in elk geval goed aan doet om al die leidingen te isoleren. Je bespaart dan in elk geval al de energie die nu gebruikt wordt om die algemene ruimtes tot 24 graden op te stoken.
Als je de leidingen goed isoleert geven de leidingen weinig warmte meer af en kun je extra radiatoren plaatsen die je van een meter kunt voorzien. Bijkomend voordeel is dat je de temperatuur in die algemene ruimtes dan ook kunt regelen.
 

Reishein

  • #5
Beste Obelix,

Dat is nu juist mijn punt: dat 'warmteverlies' dient in ons geval als 'verwarming' van de algemene ruimten (wie z'n handje hier op zo'n transportleiding legt is een dappere vent/meid!). We willen die hoeveelheid dus graag berekenen met meters, maar kan dat? Je opmerking over gebruik 'tegen derde partijen' begrijp ik niet helemaal. En dat dit een klusforum is weet ik. De naam deed al zoiets vermoeden... In de loop der jaren ben ik zeer onder de indruk geraakt van de deskundigheid van al deze 'klussers'. Een vraag of er dergelijke meters überhaupt bestaan is dan toch niet zo gek? Maar, ik voeg me graag naar het oordeel van de moderator. Als deze vraag niet op dit forum thuishoort: mijn excuses.
 

Reishein

  • #6
Beste StefanD,

Briljant plan! Absoluut een goede optie om voor onze VvE eens een kostenplaatje te (laten) maken van isolatie (en een beetje mooi wegwerken, zoals gezegd alle leidingen lopen in zicht) en bijplaatsen van (bemeterde) radiatoren.
Zo zie je maar, wij zaten maar in één richting te denken (hoe kunnen we die leidingen nou eens bemeteren) en het Klusforum bewijst prompt zijn creativiteit... Hou me in de tussentijd overigens nog wel aanbevolen voor 'meetsuggesties'.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #7
Ik weet dat er Gj meters bestaan voor radiatoren, maar of die ook geschikt zijn
voor tansportleidingen? Misschien naar bv tno of een dergelijk instantie een mail
sturen voor informatie, want je zal echt niet de 1e zijn die hier mee bezig is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Je kan toch de hoeveelheid energie die opgewekt word meten.
Je meet vervolgens alle radiatoren.
het verschil is de warmte afgestaan buiten de radiatoren.

Mogelijk dat de belastingdienst dat niet accepteert omdat transportleidingen bv door woningen lopen.
Met een beetje creatieve metaalbewerking kan je daar een gratis radiator van maken en dan is het dus ineens geen transport verlies maar gewoon het verwarmen van een woning.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
Dan zul je ieder stuk transport leiding moeten gaan bemeten,
Tijd, en warmte verliezen.

Flinke dobber.
Maar wat hier boven staat is wel een advies!
 

StefanD

  • #10
Ik denk dat de tabel op deze site je een eind op weg kan helpen.
 

Reishein

  • #11
Excuus voor vertraagde reactie (was even uit de lucht). De transportleidingen lopen inderdaad natuurlijk ook door woningen, richting de diverse privé-radiatoren in 52 appartementen. Dat wordt dus in de algemene ruimten strekkende meters meten. Daar gaat m'n kerstvakantie...
Of de B-dienst het accepteert blijft de vraag, maar de uitkomst is op zijn minst interessant voor onszelf als VvE. Er is ieder jaar veel onbegrip t.a.v. de kostenverdeling van onze blokverwarming (daar staan andere forums vol van!). Men is geneigd alleen naar het eigen bemeten privé-verbruik te kijken en realiseert zich niet dat warmteverlies ook betaald moet worden.
Stefan, veel dank voor de tabel. Er staan een paar termen op die ik als leek niet ken, maar daar kom ik wel uit (leve Google én leve het Klusforum natuurlijk!). Wat mij betreft kan deze discussie op slot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu