Dichting naad tussen kachelpijpen

Ronaldstolk

  • #1
Hallo

heb een houtkachel met in de woonkamer geblauwde pijp, rond 150 mm. Schuin omhoog onder 45 graden naar de doorgang door het plafond. Ik heb enkele overgangen er in zitten, de pijp is zo gemonteerd dat het smalle deel naar boven wijst en het deel wat daar over heen valt wijst dus naar beneden. Zie ook foto (moeilijk te zien, maar ook zonder foto wel een duidelijk verhaal denk ik). Qua rook is dit het beste, anders zou je rooklekken kunnen krijgen lijkt me zo. Alleen is het zo dat er wat hele fijne rommel (roet denk ik) via de naad komt. Nu vroeg ik me af hoe ik die naad af kan sluiten. Is er wellicht aluminium tape in de kleur zwart of antraciet die hittebestendig is? Of bijvoorbeeld middels een klemband? Iemand tips?

Ik hoor het graag, bedankt alvast,

Groet

Ronald

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ik zou er niets aan doen.
Na verloop van tijd, zal er niets meer uitkomen omdat de naad uit zich zelf dicht zit.
Dit gaan afplakken, is geen gezicht.

Er is ook hittebestendige kit die is hittebestendig tot 1250ºC
Dat zou je ook eventueel kunnen gebruiken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Is het alleen roet of is het roetwater?
Indien er vocht in je schoorsteen pijp loopt zou je de oorzaak moeten aanpakken. Afdekkap nakijken.
Als het alleen roet is zou je overgang met kachelkit kunnen afdichten.
Ik zou hem dan niet helemaal rondom doen, want je wel hem ook nog wel eens loshalen.
Dus het onderste kwart zou voldoende zijn.

Kachelkit is te verkrijgen bij de kachelspeciaalzaken.
 

Ronaldstolk

  • #4
Bedankt voor de reacties tot zover. Ik heb het vermoeden dat het na verloop van tijd niet dicht zal zijn toch, is al meer dan een half jaar zo?

Er is inderdaad wel eens een druppel roetwater uitgekomen, hetgeen een vieze plek op de vloer tot gevolg heeft, daarop heeft de schoorsteenbouwer de standaard kap vervangen door een roterende; er bleek namelijk regeninslag te zijn. Dus ik verwacht dat er eigenlijk geen sprake meer zal zijn van regeninslag, maar condens zou altijd nog kunnen toch? En dan is het nadeel van aftapen dat het vocht zich op zou gaan hopen en alles weg zal laten roesten. Maar dat heb je met kit toch ook dan denk ik?

Want als ik de aansluitingen omdraai ben ik van het vochtprobleem op de vloer en rommelprobleem af, alleen heb je dan toch last van 2 andere problemen, namelijk rooklekken en dan loopt het vocht zo je kachel in, dat lijkt me nou toch ook niet echt bevorderlijk? Al heb ik vaak begrepen dat men dat wel adviseert omdat men zegt dat het in een kachel geen kwaad kan. Maar mijn schoorsteenman zegt juist van wel.

Een stukje van een internetsite: Let er bij de montage op dat het kanaal afwaterend gemonteerd wordt. Dat wil zeggen, het smalle deel moet naar onder wijzen en worden gestoken in de buis daaronder. Hierdoor blijft het condens en de eventuele regeninslag in het kanaal, als u het andersom zou plaatsen komt het vocht bij de verbindingen naar buiten en dit vocht is behoorlijk agressief zwart roetwater wat invreet op de buitenwand van het kanaal, dus altijd afwaterend aansluiten

Wat is nou wijsheid om mijnprobleem op te lossen (en andere problemen ook te voorkomen)?
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #5
In de gaswereld denken we andersom wat betreft de overgangen van de
de verbindingen , wij houden er rekening mee dat condenswater naar beneden komt. :mrgreen:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Bij een gaskachel, zit de bovenste buis inderdaad in de onderste, dit i.v.m. met condensvocht.

Bij een houtkachel, is dat net andersom, en zit de bovenste buis over de onderste buis.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #7
Pijp omdraaien?
 

Ronaldstolk

  • #8
Bedankt voor jullie reacties. Je kunt bij een houtkachel toch ook condens hebben? Er zal altijd wat warmte door het kanaal getrokken worden en dan is het niet ondenkbaar (op een koude winterdag) dat deze warme tegen de kap condenseert en dan het kanaal in komt. Of is dat onzin?

En het verhaal van de schoorsteenbouwer over rook, dat bij het vallen van de onderste buis over de bovenste er kans is op rooklekkage? Ook dat vind ik op zich wel aannemelijk en logisch. Dat kan ik echter op internet nergens terugvinden, hetgeen indruist tegen mijn boerenverstand :(

Ben benieuwd wat jullie hiervan vinden.

@ Peter: Je geeft aan: Bij een houtkachel zit de bovenste buis over de onderste buis.

Dat is dus zoals het nu zit bij mij? Zoals het eigenlijk hoort dus wat jou betreft?

Groet

Ronald
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #9
Zo als het zit hoort het, maar tegenwoordig zit het meestal andersom, ook ivm roetwater en roet .
 

Ronaldstolk

  • #10
Bedankt Gdelea. Maar dat is toch wel een beetje vreemd? Zoals het zit hoort het, maar tegenwoordig meestal andersom vanwege roetwater en roet geef je aan. Is dat vernieuwd inzicht ofzo? En wat is dan de reden dat het 'vroeger' wel de standaard was om het te doen zoals het bij mij zit?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #11
De kachels van tegenwoordig zijn een stuk zuiniger in de temperatuur van de afvoergassen, en dus eerder kans op condenswater en vaak meer roetvorming. dat een buis die anders om zit rook de kamer in gooit is een fabeltje. je zit altijd met beweging van de buis door temperatuurs verschillen, dus door krimpen en uitzetten blijft er roet bij de buis langs lopen. aansmeren geeft niks,omdraaien is dan het enige wat helpt.
 

Ronaldstolk

  • #12
Bedankt voor de reactie, graag nog een reactie op de volgende 2 punten:
1. het bevreemd me dat er geen rook de kamer in kan komen als de bovenste buis binnen de onderste valt, zeker omdat de buizen onder 45 graden staan? Hoe kan dat dan? Zo superstrak zitten ze toch niet in elkaar?

2. Stel dat ik de buizen inderdaad omdraai, dan loopt dus eventueel condens zo mijn kachel in. Het is een houtkachel die we voornamelijk in de wintermaanden gebruiken, vocht in de kachel lijkt me toch niet zo best? Dat gaat onder andere zitten tussen de aansluiting (we hebben een bovensaansluiting) van de kachel (we hebben een wiking panoramic) en de kachelpijp, daar zit een opstaande rand. Dat gaat toch roesten dan?

Maar aan de andere kant: (vies) condenswater en roet via de naden is ook niet ideaal natuurlijk. Ik ben benieuwd naar jullie visie.

Groeten,

Ronald
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #13
Als er verder niks aan de hand is, en er zou 1 cm ruimte tussen de twee pijpen zitten dan nog krijg je geen rook in de kamer. of je moet centrale afzuiging hebben of bv een afzuigkap die aanstaat.als je al condenswater zou krijgen , dan kun je proberen om wanneer je de kachel niet gebruikt niet alle luchtschuiven dicht te zetten.
 

Ronaldstolk

  • #14
Oké, is dat vanwege de trek in het kanaal dan? Dat die zodanig groot zal zijn dat de rook niet via de aansluitingen zal gaan?

En m.b.t. condenswater: je adviseert dus de luchtschuiven niet dicht te zetten zodat er altijd ventilatie/luchtbewegingen zijn in de pijp en daardoor condenswater kan worden voorkomen?

Begrijp ik dit allemaal goed?

Zo ja, dan ben ik zo vrij om hieruit op te maken dat jij zou adviseren de pijpen om te draaien?

Groeten

Ronald
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #15
Inderdaad je hebt al een drukverschil allen al door de lengte van je kanaal dus al een natuurlijke trek. als je ventileert zal je niet zo snel roetwater hebben, maar dat roet wat elke keer om de buis weg valt hou je.wil je daar vanaf dan kun je beter de buis omdraaien.
 

Ronaldstolk

  • #16
Inderdaad je hebt al een drukverschil allen al door de lengte van je kanaal dus al een natuurlijke trek. als je ventileert zal je niet zo snel roetwater hebben, maar dat roet wat elke keer om de buis weg valt hou je.wil je daar vanaf dan kun je beter de buis omdraaien.

Juist ja, maar gaat dat verhaal van dat drukverschil ook op bij mij, de pijpen zitten onder 45 graden? Heb je ook dan geen rooklekken? Ik kan me voorstellen dat dat dan eerder het geval is dan bij vertikale pijpen.

En dan vroeg ik me nog af: stel dat je condens of wat dan ook hebt, dan loopt dat de kachel in, of blijft staat in aansluiting kachel/pijp. Kan dat geen kwaad dan?

Groeten

Ronald
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #17
Normaal gesproken bouw je meer weerstand op door bochten, maar je maakt je kanaal ook langer . in de praktijk maakt dit weinig uit zolang je niet meer als 20 % van de totale schoorsteenhoogte verspringt.vaak heb je meer kans op condensatie door geringere temperatuursverschillen, bv vakantiehuizen waar de temperatuur in de woning relatief laag is. voordat condensatie water beneden is is het vaak al verdampt. soms kan het ook een combinatie wezen van bv stoken met relatief nat hout,en een lage afvoergastemperatuur. het is dus beter om condensatie te voorkomen want roet kan agressief zijn. ook trekt roet vocht aan vooral als de lucht stil staat.
al met al een heel lijstje waar je rekening mee kunt houden .
 

Ronaldstolk

  • #18
Bedankt weer.

Tsja, lastig, ik vind het erg moeilijk om een keuze te maken tussen het zo te laten of de pijpen om te draaien. Wat zou jouw advies zijn? Zo houden of omdraaien?

Groeten

Ronald
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #19
Als je de mogelijkheid hebt om het om te draaien zou ik dat doen, en niet voor het evt roetwater ,maar meer om het roet wat altijd bij de buis langs dwarrelt, zowel bij stoken als vegen.?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu