Vloerverwarming, alleen circulatie bij warmtevraag?

GREENSKiN

  • #1
Ik woon in een hoogbouwappartement met vloerverwarming als hoofdverwarming. Veel verdiepingen onder me stoken, dus het moet best koud zijn voordat de verwarming aan hoeft.

Probleem is daarbij dat de ruimtetemperatuur snel bereikt is, maar dat de vloer nog grotendeels koud is. Koude en warme plekken op de vloer dus.

Ik vermoed dat dit de oorzaak is: Alleen wanneer water door de wisselaar kan stromen, loopt er water door de vloer. Er circuleert dus alleen water wanneer er warmtevraag is. Zodra de thermostaat afslaat stopt alle circulatie. Is dit gebruikelijk?

Wanneer ik de kraan handmatig open zet, zonder warmte bij te leveren (stadsverwarming dicht) egaliseert de vloer wel mooi qua warmte.

Ik heb een schema van het systeem bijgevoegd:

 

GREENSKiN

  • #2
Na meer systemen bekeken te hebben zie ik dat wellicht één deel niet duidelijk is: het oranje blokje bovenin het schema is de warmtewisselaar.

De 'geschakelde kraan' zou wellicht thermomotor/thermoventiel of thermische klep moeten heten (Oreg TS+). Simpelweg: gaat open wanneer thermostaat warmte vraagt.
 

Xr8

  • #3
Zodra de thermostaat geen warmtevraag heeft, zou je in dit geval ervan uit gaan dat de pomp direct stopt. Zou in dit geval de klep sluiten dan kan de pomp geen water meer verpompen en zal in dood water staan. Dit komt de levensduur zeker niet ten goede. In dit geval heb je kennelijk ook een verdeler zonder pomp. De pomp pompt dus van de wisselaar door de vloer terug naar de wisselaar. Zit er dan ook nog een temperatuur regeling op de verdeler zelf? Je zou in deze situatie wel erg heet water door je verdeler kunnen krijgen.

Als je ruimte op temperatuur is dan zal de thermostaat niet meer vragend staan. De vloer zal dan afkoelen, is een logisch gevolg anders zou eea te warm worden.

Stookt wel mooi voordelig op deze manier.

Succes.
 

Xr8

  • #4
Als je stadsverwarming dicht staat, hoe kan de vloer dan doorwarmen is mijn vraag. Dit zou betekenen dat je onder buren de vloer zo warm stoken dat warmte toevoer niet nodig is?

Succes.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
Kunt u misschien foto's van de vloerverwarmingsverdeler en misschien van de stadsverwarming plaatsen? Het lijkt me niet erg waarschijnlijk dat het schema helemaal klopt.
 

GREENSKiN

  • #6
Beste Xr8, dank voor je reactie!
Zodra de thermostaat geen warmtevraag heeft, zou je in dit geval ervan uit gaan dat de pomp direct stopt. Zou in dit geval de klep sluiten dan kan de pomp geen water meer verpompen en zal in dood water staan. Dit komt de levensduur zeker niet ten goede.
Dat zou je denken! Maar de pomp (Grundfos ALPHA2) stopt echter niet. De klep er voor zit inderdaad dicht wanneer de thermostaat geen warmte vraagt. Dat de pomp bleef lopen terwijl de klep ervoor dicht zit is precies hetgeen me opviel toen ik ging bekijken waarom de vloer allemaal koude plekken heeft.
In dit geval heb je kennelijk ook een verdeler zonder pomp. De pomp pompt dus van de wisselaar door de vloer terug naar de wisselaar. Zit er dan ook nog een temperatuur regeling op de verdeler zelf? Je zou in deze situatie wel erg heet water door je verdeler kunnen krijgen.
Geen geïntegreerde pomp in de verdelers (twee stuks) inderdaad.

In het deel voor de wisselaar zit inderdaad een thermostaatkraan en een retourwatertemperatuurbegrenzer. Hiermee wordt de watertemperatuur voor het systeem nooit te hoog. Water door de wisselaar wordt dus nooit meer dan een graad of 40.
Als je stadsverwarming dicht staat, hoe kan de vloer dan doorwarmen is mijn vraag. Dit zou betekenen dat je onder buren de vloer zo warm stoken dat warmte toevoer niet nodig is?
Sorry voor de onduidelijkheid. De vloer wordt niet in z'n geheel warmer, maar egaliseert qua warmte. Waar de slangen in de vloer eindigen wordt het warmer, waar ze beginnen wat koeler.

Maar de hamvraag is dus: is het gebruikelijk dat water door de vloer circuleert als er geen warmte bijgeleverd wordt, continu of bv. een paar uur na stop warmtevraag? En twee, wat is dan een verstandige aanpassing aan het systeem?
 

GREENSKiN

  • #7
Hier de foto! Het is wel een wirwar van buizen, en ik heb het koelgedeelte uit het schema gelaten (die klep staat altijd dicht tenzij de thermostaat op koelen staat).



Grotere versie
 

GREENSKiN

  • #8
s het gebruikelijk dat water door de vloer circuleert als er geen warmte bijgeleverd wordt, continu of bv. een paar uur na stop warmtevraag? En twee, wat is dan een verstandige aanpassing aan het systeem?
Weet iemand het antwoord? :)
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Pas een pompschakelaar toe: deze zal de pomp schakelen als er een warmtevraag is (door het water door de vloer te laten circuleren zal het alleen maar verder afkoelen: stromend water koelt sneller af dan stilstaand water........)
 

GREENSKiN

  • #10
Dank, pompschakelaar makes sense, dan staat de pomp tenminste niet voor niets te pompen (zoals nu).

Maar daarbij blijft het probleem wel: de vloer in de hal (waar alle slangen doorheen lopen) is erg warm. In de woonkamer is de vloer warm waar de slangen starten, en koud waar ze ongeveer weer retour gaan. De ruimtetemperatuur is al snel bereikt, maar de vloer is nog grotendeels koud. Niet fijn op sokken.

Door de stadsverwarming dicht te draaien (en de klep open) egaliseert de vloer langzaam-aan zodat ook de koude plekken warm worden. Zou ik de klep kunnen verplaatsen tot boven de wisselaar? En is het zo dat een pompschakelaar het water dan nog een paar uur na stop warmtevraag thermostaat laat circuleren?
 

Pigion

  • #11
Aangezien u klaagt dat een deel van de vloer veel te warm wordt (onprettig aan de voeten) staat de thermostaatkraan voor het regelen van de temperatuur van het water in de registers te hoog ingesteld.
- Waar staat deze op ingesteld?
- Voor controle zou u de temperatuur op de ingaande en uitgaande distributiebalken kunnen meten .

Pigion
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #12
Vloer unit inregelen is hier het toverwoord, de meng doorstroming is hier niet ideaal waardoor er teveel heet aanvoer water de vloer in gaat. Hierdoor is de aanvoer in de vloer eigenlijk te heet en is de ruimte eerder op temperatuur dan de vloer dat is
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu