Vloerverwarming om bouwen als hoofd verwarming

Erwinos

  • #1
Hallo,

In ons huis zit vloer verwarming als bij verwarming en de radiatoren als hoofd verwarming.
Is het mogelijk om de vloerverwarming om te bouwen als hoofd verwarming en de radiatoren als bij verwarming? Dus omgekeerd.

Mvgr Erwin
 

Kacheltje

  • #2
Soms is het al voldoende om de vvw als hoofdverwarming oe te passen.
Je kunt een poging wagen om de radiatoren dicht te zetten. Heb je geen bypass in het cv systeem laat dan wel ergens anders een radiator open staan.

De thermostaatkraan op de vvw kun je eventueel een standje hoger zetten.
Je zal wel merken dat het aanwarmgedrag wat trager verloopt zonder radiatoren dan je nu gewend bent.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
In het algemeen is een vloerverwarming, gelegd als bijverwarming niet om te bouwen tot een hoofdverwarming.
Als de buizen in de vloer op een dusdanige afstand (15-20 cm of meer) van elkaar zijn gelegd dat er onvoldoende warmte wordt ontwikkeld om de gehele ruimte goed te verwarmen, is dat nadien niet meer te veranderen.
Daarom begrijp ik nooit zo goed waarom men de buizen niet direct op een onderlinge afstand van ca 10-12 cm van elkaar heeft gelegd: van "hoofd"-verwarming kun je altijd "bij"-verwarming maken, omngekeerd eigenlijk nooit. (wij bieden de vorm "bij"-verwarming om die reden nooit aan: uit ervaring weten we, dat men daar al snel op terug komt en verkeerd heeft bezuinigd)

Ook al wordt een vloerverwarming bewust gelegd om de "kou van de vloer te halen", dan nog is een vorm waarbij de buizen te ver uit elkaar liggen o.i. geen goede oplossing. Met name onder laminaat, parket en een kunststof vloer moet je geen vloerverwarming leggen waarbij de buizen te ver uit elkaar liggen. Je krijgt er nadien gegarandeerd spijt van.
Het scheelt eigenlijk erg weinig (soms maar 1-2 groepen extra) in de kosten en je hebt direct een goede vorm van vloerverwarming.
 

Bernhard

  • #4
Als de warmtecapaciteit van de vloer groter of gelijk is aan het warmteverlies van de woonkamer zijn geen radiatoren nodig.
Met extra isolatie van de muur en van de ramen wordt het warmteverlies kleiner. De vloerverwarming kan dan ook als hoofdverwarming worden gebruikt. Een andere mogelijkheid is extra wand- of plafondverwarming aanbrengen.
De ombouw van een bijverwarming naar hoofdverwarming, zonder de genoemde extra maatregelen, veroorzaakt hoge watertemperaturen in het systeem. De hoge watertemperaturen ontstaan omdat de legafstand bij bijververwarming tussen de buizen 15-20cm is. Het aantal meters buizen per m2 is bij hoofdverwarming 2x zo groot dan bij bijverwarming. Zoals de Degooyer zegt niet doen. mvgr Bernhard.
 

Erwinos

  • #5
Bedankt voor de antwoorden.
Idd de vloerverwarmings buizen liggen te ver uit elkaar. Hierdoor niet voldoende warmte afgifte en dus niet te gebruiken als hoofd verwarming.
Mocht ik in de toekomst nog eens een keuze moeten maken dan zou ik zo als is gezegd deze laten uitvoeren als hoofdverwarming.

THX
 

Kacheltje

  • #6
Je hebt een pb.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu