Vloerverwarming meerwaarde t.o.v radiators?

Bob37

  • #1
Hoi klussers,

ik zit te dubben over vloerverwarming.

ik moet nieuwe vloeren storten en overweeg om hier dus vloerverwarming in te verwerken.

nu hoor ik allemaal tegenstrijdige verhalen geeft het een echte meerwaarde t.o.v radiators.

en mede omdat nu alles toch open licht kan ik erbij.

het zou wel een natbouw systeem worden.

graag wat advies van de kenners of uit eigen ervaring .

bedankt voor de e.v.t. reacties
 

Bernhard

  • #2
Bob,
Vloerverwarming gaat goed als er direct onder de slangen isolatie wordt aangebracht. Ik heb berekend dat bij een dikte van 10cm er geen warmteopslag in de beton ontstaat. Bij opslag van warmte in de beton is de regeling van de ruimtetemperatuur moeilijk. Waarom geen droogbouwsysteem? Ook bij droogbouw moet er isolatie direct onder de slangen. De beslissing van een dik pakket isolatie moet je nu nemen later kan het niet meer. De kosten van de extra dike isolatie heb je snel terugverdiend. Bij een droogbouw vloerverwarming is de temperatuurregeling zeer snel en je kan ook een nachtverlaging van de temperatuur toepassen. Een droogbouwsysteem geeft een aanzienlijke gasbesparing. De problemen bij vloerverwarming zijn in 99% het gevolg van te weing of geen isolatie onder de slangen. Er is nog een belangrijk aspect dat is de keuze van hoofd- bijverwarming. Dat is afhankelijk of de verwarmingscapaciteit van de vloer. Het warmteverlies van de kamer moet kleiner of gelijk zijn aan de capaciteit van de vloer. Als de vloerverwarming te weinig capaciteit heeft dan moeten de muren of ramen extra geïsoleerd worden. Als dat niet kan dan moeten extra radiatoren, liever geen radiatoren, of muur- of plafondverwarming toegepast worden. mvgr Bernhard
 

Bob37

  • #3
Bernhard bedankt voor je snelle reactie.

Ik wil het dus als hoofdverwarming hebben zodat de radiators e.v.t. weg kunnen 80m2 ongeveer heel de beneden verdieping dus.


ik dacht droogbouw niet overal mogelijk was dus vandaar mijn gedachte om de verwarmingsslangen in de vloer mee te storten.

de betonvloer is aan de onderzijde geïsoleerd maar ik was inderdaad van plan om isolatie onder slangen isolatie te leggen in de dekvloer.

heeft droogbouw nog een vereiste m.b.t het hoogte die men ter beschikking heeft.

ik ga mee eens wat meer verdiepen in het droogbouwsysteem.
 

Bernhard

  • #4
Bob,
Bij een droogbouwsysteem liggen de slangen bijna direct onder de tegels.

Mvgr Bernhard
 

Xr8

  • #5
Geeft wel meer comfort. Echter wat wij in de praktijk vaak horen is dat het gasverbruik stijgt.

Succes.
 

Bob37

  • #6
Dat is duidelijk hier kan ik wat mee.

bedankt heren :wink:
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Je hebt wat gehoord, je hebt hier en daar wat gelezen en je wordt steeds maar weer op het verkeerde been gezet.
Allerlei meningen van "professoren", die het je voorekenen (maar eigenlijk nieuwe batterijen in hun rekenapparaat zouden moeten doen.......of zelf eens bijgeschoold meoten worden.)
"Iedereen" heeft, al heeft men er helemaal nog nooit mee gewerkt, wel een zeer uitgesproken mening over iets waar ze totaal geen verstand van hebben. Alles maar van horen zeggen. ook weer van mensen die alles maar nakakelen!!! (of waarbij de vloerverwarming totaal verkeerd is aangelegd en dus met problemen zitten)
Waarom zou je een droogbouwsysteem gebruiken als daar totaal geen noodzaak voor is?
Heb je al een offerte aangevraagd voor een dergelijk systeem......? Overtuig je dan eens, door alleen maar naar de kosten te kijken en zoek contact met een goede installateur van vloerverwarming, die de verschillen in de op de markt zijnde systemen kan toelichten.

Je bent sloten geld aan het weggooien voor iets wat zeker niet beter is dan een constructie op draadstaalnetten (met daaronder een isolatielaag als scheiding tussen de ruwe betonvloer en de dekvloer) en daar over heen een goed gestorte dekvloer van ca 5-6 cm dikte (incl. de vloerverwarming).
Als de de buizen op 10 cm van elkaar legt heb je een prachtig verwarmde vloer, waarop je nadien met een gerust hart tegels, een kunststof vloer, parket of laminaat kunt leggen.

Een zeer goed en bovenal betaalbare vorm van comfort, die per saldo voordeliger in gebruik zal zijn dan radiatoren (waarbij je altijd maar koude voeten houdt)
Laat je niks wijs maken door allerlei figuren die het allemaal maar van horen zeggen hebben: zo blijven de vooroordelen over vloerverwarming in de wereld.
Neem contact op met een betrouwbare installateur van vloerverwarming, die de verschillende systemen naast elkaar verkoopt en ook installeert.
 

Bernhard

  • #8
Degooyer,
Je zegt vaker dat je weet hoe het moet. Ik ben professor en daag je uit om je beweringen te onderbouwen. Bij de uneto kan je voor bijscholing informeren. Vanaf 1978 installeer ik vloer- , wand-, plafond- en klimaatverwarmingen. De laatste tijd veel droogbouw en klimaat plafonds.
Omdat erbij een droogbouwsysteem geen massa wordt opgewarmd is de vloer zeer snel op temperatuur. De snelle opwarming komt ten goede van de temperatuurregeling en het installatierendement. mvgr Bernhard.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Bernhard:
Hier wordt een eenvoudige vraag gesteld. Zou het zinvol zijn om, alvorens een vloer te storten, vloerverwarming in de vloer te verwerken? De vraagsteller heeft zich al georienteerd, heeft al een voorkeur uitgesproken en vraagt wat licht te brengen in de vele tegenstrijdige verhalen over vloerverwarming t.o.v. het verwarmen met radiatoren..
Om een gefundeerd antwoord te kunnen geven is meer informatie nodig en is hier eigenlijk alleen aan de orde: de meerwaarde van vloerverwarming t.o.v. radiatoren.

Als antwoord komt er een heel verhaal over droogbouwsystemen.
Ik ken die systemen ook: heb ze ook in mijn leveringsprogramma en installeer ze ook wel.
Dit soort systemen zijn zeker zinvol in een aantal situaties, (o.a. renovatie waarbij vloerverwarming gewenst wordt op een houten vloer) maar zijn over het algemeen aanzienlijk duurder dan andere op de markt zijnde systemen.

Door adviezen als deze worden veel toekomstige gebruikers op een totaal verkeerd been gezet en blijft de mythe in de wereld dat vloerverwarming duur is. En dat terwijl er zeer goede systemen zijn die even zo goed presteren.
Een systeem waarbij de verwarmingsbuizen op gegalvaniseerde draadstaalmatten worden gemonteerd (waaronder isolatie) en worden verwerkt in een dekvloer (ca 5-6 cm), voldoet perfect en biedt de gebruiker een comfortabel verwarmde vloer. en ruimte.
Gezien de prijs van een dergelijk systeem, een zeer goede oplossing in situaties waarbij nog een dekvloer gelegd moet worden.
Ten opzichte van radiatoren zeker een voordeel (en die voordelen staan zeer veel beschreven op de vele beschikbare websites met goede informatie over dergelijke systemen) comfortabeler en energiezuiniger.

Mijn bezwaar is (en geldt ook hier) dat men op een redelijk eenvoudige vraag een advies krijgt, dat eigenlijk nergens op slaat, waardoor er steeds maar weer verhalen de wereld worden in geholpen, die nergens op slaan. Ook in dit forum tref je die ongefundeerde adviezen.......zoals nu ook weer een discussie of een droogbouwsysteem "beter" zou zijn dan andere systemen. Dat wordt niet gevraagd.

Mijn advies aan de toekomstige gebruikers varieert altijd en is toegesneden op de situatie waarin de vloerverwarming gewenst wordt.
En soms geef ik zelfs het advies om er maar vanaf te zien: een advies om een droogbouwsysteem toe te passen van minimaal 100-120 euro per M2 slaat de plank dan ook totaal mis.

Er is helaas veel kaf onder het koren bij de installateurs van vloerverwarming. Men krijgt adviezen, die echt nergens op slaan (en er worden absurde prijzen berekend, zeker in de nieuwbouw).
Daardoor worden er klachten gegenereerd, die zeker niet maatgevend zijn over het systeem vloerverwarming.
Wordt vloerverwarming goed geinstalleerd, voorzien van de juiste regeling en een passend stookadvies, dan is men in de regel voordeliger en comfortabeler uit dan met andere verwarmingssystemen. (en is men in aanleg zeker niet duurder uit)

Mijn advies in deze zou dus luiden:
pas een systeem met draadstaalnetten toe (op een maaswijdte van 10 cm, waaronder je isoleert) en maak de dekvloer niet te dun (minimaal ca 5-6 cm), dan heb je nog veel plezier van je toekomstige vloerverwarming.
 

Roykes

  • #10
Hulde aan de gooyer!
ben het helemaal met je eens!
 

Bernhard

  • #11
Ik ben geen professor. Ik heb dit gebruikt omdat Degooyer vind dat ik en anderen allerlei meningen van "professoren" hebben.
DeGooyer schrijft:
"Iedereen" heeft, al heeft men er helemaal nog nooit mee gewerkt, wel een zeer uitgesproken mening over iets waar ze totaal geen verstand van hebben.
Dat betekend dat Degooyer vind dat alle anderen op dit forum er geen verstand van hebben.
Volgens Degooyer werkt een vloerverwarming prima als er maar een staalmat en een cementdekvloer wordt toegepast.
Degooyer schrijft:
Om een gefundeerd antwoord te geven is meer informatie nodig.
Als antwoord komt er een heel verhaal over een droogbouwsysteem.
Degooyer schrijft hele lange verhalen met de uitleg dat wij het niet weten.
mvgr Bernhard
 

Bob37

  • #12
Even over de dikte van de isolatie wat is hier gangbaar ?
 

Bernhard

  • #13
Dikte van de isolatie is 4-6cm. mvgr Bernhard

Ik heb het topic aangepast, offtopic berichten zijn verwijderd, Ralf
 

Bob37

  • #14
Ik zit ook met de verdeler.

ik zou die uit het zicht willen maar hoe kom ik dan bij een aansluiting van de cv.

is hier een gangbare methode voor leidingen uit het zicht dus,al zal het uiteraard huis afhankelijk zijn :(

verdeler zou ik graag in de kelder kast hebben onder de trap maar dan moeten mijn verwarmingsbuizen vanaf de aanbouw 20 m2 door de bestaande woonkamer daarheen ?

ik had gelezen dat je met een maximale lengte van de buis reken moest houden.

overbrugging zou dan een meter of 6 zijn .

graag nog wat tips als dat mogelijk is.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #15
Een vloerverwarmingsverdeler is meestal geen sieraad in je huis. is echter wel noodzakelijk en moet eigenlijk altijd wel weggewerkt worden. Je moet er vanuit gaan dat het in de regel gemakkelijker is om een aanvoer- en retourleiding naar en bepaalde ruimte aan te leggen, dan een groter aantal leidingen van groepen in je vloerverwarming te verlengen naar een verder af gelegen verdeler.
Plaats de verdeler zo dicht mogelijk bij de ruimte waar de vloerverwarming komt en breng de aanvoer- en retourleidingen daar naar toe. (Vergeet ook geen wandcontactdoos aan te brengen voor de voeding van de pomp.....)
Het wegwerken van leidingen is toch iets wat je zelf in jouw eigen situatie het beste kunt bekijken: daar zijn meestal wel mogelijkheden voor te bedenken.
Hou de leidingen van de groepen van de vloerverwarming waarvoor ze bedoeld zijn: het verwarmen van je ruimte.
Bij 20M2 heb je 2 groepen, dus 4 leidingen: de aanvoer- en retourleidingen verlengen is m.i. efficiënter.
Maak de groepen niet veel langer dan ca 100 meter (bij een h.o.h. afstand van 10 cm van de buizen heb je dus 1 groep per 10M2)
 

Bob37

  • #16
Bedankt voor de tips.

maar woonkamer en keuken zou dan wel naar 1 centraal punt kunnen lopen.

wij hebben een open keuken van ongeveer 15m2 en woonkamer van 30m2 en stukje hal 10m2 afgesloten met een deur

ik zou het jammer vinden als ik dus op 3 of 4 plekken van die verdelers krijg :(

maar ik ben weer op weg geholpen ik ga het verder uitvogelen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #17
Je hoeft in de regel niet voor elke ruimte een aparte verdeler toe te passen: zo min mogelijk verdelers gebruiken (met deze oppervlakten is 1 verdeler al meer dan genoeg) al is het alleen maar voor het energieverbruik van de pompen.......
Één verdeler van 6 groepen zou de oplossing zijn.
 

Bob37

  • #18
Nogmaals dank voor je snelle reactie.

ik ging ook uit van een hoofdverdeler maar in het schrijven van je op de vloerverwarming in de aanbouw dacht ik dat er wellicht een soort van verdeler enkel in die ruimte moest komen.

ik kan gelet op de maximale lengte van de buis centraal op 1 plek uit komen alleen dan word aanbouw achterzijde van het huis een probleem.

ik moet als het waren zo`n 6 meter overbruggen om van die aanbouw op het centrale punt te komen :(
 

Roykes

  • #19
Toen ik nog monteur was, legden we altijd groepen van max 125 meter dus als je 6 meter te kort komt dan zou ik hem gewoon doorleggen!
 

EPHeugsky

  • #20
Beste Bob, ik zit toevallig in dezelfde situatie. Denk aan een nieuwe PVC vloer en zit te kijken of ik daar vloerverwarming onder leg om mijn verwarming af te schaffen.
Er is geadviseerd om de buizen in te vrezen en dan de vloer af te storten en verdeler etc aan te leggen voor de vloerverwarming beneden.
Mijn afmetingen zijn vergelijkbaar. mag ik vragen wat je keuze is geworden, hoehet bevalt en wat de kosten waren?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu