Radiatoren berekenen bij lage temperatuur

Harry00

  • #1
Hallo allen,

Net nieuw op dit forum en meteen een vraag voor mijn "nieuwe" huis uit 1978.

Een van de dingen die ik ga aanpakken is het vervangen van alle verwarmingsradiatoren, de oude gaan eruit en er komen Thermrad radiatoren in.
Nu is in het huis een Nefit Topline Compact HRC25/ C4 ketel aanwezig uit 2009 en die laat ik natuurlijk hangen.
Verder is het aanwezige verwarmingssysteem een 2-pijpssysteem dus alle radiatoren hebben ongeveer dezelfde aanvoertemperatuur.

Voor de berekening van het benodigd radiatorvermogen vind ik wel steeds dezelfde rekenmodules op het internet, maar volgens mij gaan die uit van een ouderwets stookregime 80/60. Mijn Nefit ketel is een HR-ketel die het cv-water in de fabrieksinstellingen opwarmt tot 60 graden en niet tot 90 graden.
Dan klopt deze module natuurlijk niet en krijg ik straks mijn huis niet warm gestookt.

Is er ergens een rekenmodule (of formule) waarmee ik ruwweg mijn benodigde radiatoren kan berekenen op een lager regime? Het lijkt mij dat ik in een 50/30 regime zit met mijn ketel. Of is het simpelweg een kwestie van een bepaalde correctiefactor toepassen op de standaard module?

Heel erg bedankt voor het meedenken!
 

StefanD

  • #2
Het vermogen dat een radiator afgeeft is vrijwel lineair afhankelijk van het verschil in temperatuur tussen de radiator en de omgeving.

Stel dat een radiator met een aanvoer van 80 graden gemiddeld 70 graden is en dat een radiator met een aanvoer van 50 graden gemiddeld 45 graden is.

Als je een ruimte verwarmt die 20 graden is, dan is de eerste radiator dus 50 graden warmer en de tweede 25. De eerste radiator heeft dan het dubbele vermogen.

Er zijn natuurlijk wel meer variabelen, maar globaal kun je hier prima mee rekenen.

Bedenk overigens wel dat het maximaal vermogen alleen nodig is bij extreme koude. Je kunt je afvragen of het noodzakelijk is dat de ketel ook dan met een lage aanvoertemperatuur werkt. Als je dat wilt, dan moet je namelijk flinke radiatoren plaatsen.
 

Harry00

  • #3
Waar het dus globaal op neerkomt is, dat ik de waardes uit het rekenmodel moet verdubbelen?

Inderdaad wil ik de ketel ook bij lage buitentemperaturen op lage aanvoertemperatuur laten werken. Natuurlijk betaal je dan meer voor grotere radiatoren, maar waar ik ze ga halen kan dat er wel af. Dan ben ik nog steeds goedkoper uit dan in de groothandel.
 

StefanD

  • #4
Ik denk dat je met een verdubbeling aan de ruime kant zit omdat je ketel waarschijnlijk naar 60 graden zal gaan en niet naar 50.
 

Bernhard

  • #5
De radiatorafgifte is niet lineair. Zie hier een omrekentabel.
Bij een temp van 60-30grd moet de radiator ca 4x groter gekozen worden tov een 90-70grd.

mvgr Bernhard
 

StefanD

  • #6
Waar lees je die 4x in de tabel?
 

Bernhard

  • #7
Sorry de tabel is iets verschoven. De factor moet zijn 4,39.
De radiatoren worden met zo'n laag temperatuurtraject veel te groot.
Vloerverwarming, wandverwarming en plafondverwarming gebruiken wel deze lage watertemp. Je hebt dan hele grote "radiatoren" in de vloer, wand of plafond. mvgr Bernhard
 

StefanD

  • #8
Ik lees er zeker overheen... Waar staat die 4,39?
 

Harry00

  • #9
O jee, het wordt nog moeilijker, leve al die klusprogramma's op tv, waar je een heel huis verbouwt in een uurtje en er natuurlijk nooit eens iets tegen zit. :)

Nu blijkt er ook nog een aangesloten vloerverwarming in de woonkamer te liggen, in combinatie met een wandradiator voor en een achter. Nog geen idee of die vloerverwarming door de hele kamer ligt of slechts over een gedeelte. De vorige eigenaar kan ik het niet vragen want die is overleden en de vloerverwarming stond nergens aangegeven, dat is een verrassing nu alles eerst uit het huis gaat. Zat trouwens ook goed verstopt. Nog even wachten met de radiatoren want dit verandert natuurlijk alles.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu