6mm MDF haaks verbinden

Monden2

  • #1
Hey iedereen,

Ik heb een vraagje. Ik ben bezig (lees, heb al het hout al, maar lukt niet, lol :roll: ) met het bouwen van een opvouwbare F1 Simulator cockpit. Het principe is dat ik U-vorm (1 liggende plaat, 2 staande platen er boven op) boxen bouw welk progressief kleiner worden, en zodoende in elkaar kan 'oprollen'. Tot slot plaats ik een achterwand in de eerste en laatste box van 15mm. Je krijg dat dit idee:

| |



Ik heb ook een plattegrond toegevoegd. Delen ABCD worden de liggenden delen, delen E t/m N zijn de staande delen die bovenop delen ABCD komen te staan. Delen Q en R zijn afdekplaten, en O|P wordt een schuine plaat in box AFGN

Nu is mijn vraag, ik wil de bodem en wanden van de boxen van 4mm MDF maken. Hoe kan ik de staande delen het beste bevestigen aan de liggende plaat, zonder L plaatjes aan de binnenkant te gebruiken (anders wijken mijn maten af met de dikte van de plaatjes). Ik heb geprobeerd gaatjes voor te boren rechtstreeks in de kopse kant, en het werkt... enigszins... maar ben er niet blij mee zeg maar (ik moet er toch in kunnen zitten zonder dat het instort, lol :mrgreen:)

Kan ik het eventueel verlijmen met pattex classic D2 houtlijm, is dat sterk genoeg? En als opvolging, als ik het verlijm, kan ik deze met spanbanden op druk zetten tot de lijm droog is?

Oh ja, ik ben wel van plan om latjes te plaatsen tussen de staande platen voor horizontale stabiliteit.

Thanx in advance :D
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
4mm MDF is erg dun om te lijmen. Het kan wel. Het is de vraag of het voor deze toepassing wel geschikt is, omdat het telkens beweegt.

Ik heb zelf ooit laatjes voor een ladenkastje gemaakt van 4mm MDF. Als het kapot gaat, trek je de bovenlaag van de vlakke plaat af. Het is te dun om in te schroeven of voor deuvels. Of je moet een sateprikker als deuvel gebruiken.

Je kan het contactoppervlak vergroten door in te frezen (verlijmfrees voor een haakse verbinding). Maar daar is 4mm ook erg dun voor.

Alles in 15mm maken maakt het weer erg zwaar.

Wat zijn de afmetingen? Grote afmetingen plaatmateriaal moeten ondersteund worden tegen doorhangen. Heb je een plaatje hoe/wat het moet worden?
 

Monden2

  • #3
Wat zijn de afmetingen? Grote afmetingen plaatmateriaal moeten ondersteund worden tegen doorhangen. Heb je een plaatje hoe/wat het moet worden?
Delen O|P, N, Q, R, en E zijn de grootste, ongeveer 600x400x15mm. Deze staan aan de voor- en achterkant, en zijn de delen waar ik met mijn rug of voeten op lig/zit.

Alle overige delen zijn ongeveer 400x400x6mm, maar deze delen liggen, of direct horizontaal op de grond of staan verticaal. Deze horizontale delen hoeven dus niets te dragen als het bouwsel uitgeklapt is, en worden ondersteund door de 15mm platen als het ingeklapt is.

Een tekening van het eind resultaat heb ik niet bij de hand (zit op het werk, lol :wink: ) maar het idee werkt als zo'n hongaars poppetje.

Je hebt de grootse box (delen AFGN lxbxh is 600x400x400mm).

De buitenkant van de tweede box (delen BHI) is dan het formaat van de binnen kant van de eerste box (in dit geval dan 6mm kleiner aan alle kanten), dus lxbxh wordt dan:

L: 588mm (omdat er 6mm aan beide zijkanten zit)
B: 385mm (omdat er 1 plaat van 15mm aan de achterkant zit)
H: 394mm (omdat er 1 plaat van 6mm aan de onderkant zit)

De buitenkant van de derde box (delen CJK) is dan het formaat van de binnen kant van de tweede box (in dit geval dan 6mm kleiner aan beide kanten), dus lxbxh wordt dan:

L: 576mm (omdat er 6mm aan beide zijkanten zit)
B: 385mm (omdat er geen plaat aan de achterkant zit)
H: 388mm (omdat er 1 plaat van 6mm aan de onderkant zit)

De laatste box (delen DLM) is dan het formaat van de binnen kant van de tweede box (in dit geval dan 6mm kleiner aan beide kanten), dus lxbxh wordt dan:

L: 564mm (omdat er 6mm aan beide zijkanten zit)
B: 385mm (omdat er geen plaat aan de achterkant zit)
H: 382mm (omdat er 1 plaat van 6mm aan de onderkant zit)

Delen Q en R zijn alleen maar afdekplaten.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Kan je het niet met ducktape aan elkaar plakken.
dat kan je ook vouwen
 

Monden2

  • #5
Hey Boertje,

Geloof me, als dat kon, graag gedaan, maar dan is de structurele integriteit verdwenen.

Ik heb nu de eerste kist met een goeie laag pattex 'geen schroeven meer' kit in elkaar gezet, en met de overloop de kieren gedicht, hopen dat dat genoeg is. Maar dat zien we in 24 uur. Mocht dat niet lukken, denk ik dat ik alles met l-vormen moet doen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als je de onderdelen in elkaar lijmt is vouwen niet meer mogelijk.
Maar goed dat zal dan wel niet de bedoeling zijn.

je kan eventueel kleine draadnageltjes gebruiken rond 1 *20 of zo
en deze voorzichtig voorboren met een klein boortje
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu