Draairichting deur omdraaien

Ronaldstolk

  • #1
Hallo,

Ik ben verhuisd naar een woning uit circa 1965. Nu is de badkamerdeur, het is een stompe deur, naar binnen draaiend. Enorm onhandig, dus nu wil ik hem graag omdraaien zodat hij de hal indraait. Scharnierzijde/sluitzijde blijven gelijk wat mij betreft. Nu vroeg ik me af: wat is een handig 'stappenplan'?

Van iemand kreeg ik de tip een lat in de sponning te zetten, de deur smaller te maken en dan is het opgelost. Lijkt me inderdaad een simpele oplossing, maar maakt je doorgang wel een een stukje smaller. Ik zat er daarom zelf aan te denken het kozijn 'vlak' te maken (dus de huidige sponning weg te hakken/zagen zeg maar) en dan een nieuwe sponning creeeren met een lat. Is wel meer werk maar levert wel meer doorgangsbreedte op (net zoveel als momenteel het geval is dus) en de deur hoeft niet versmald te worden.

Ben benieuwd naar jullie meningen, ervaringen, tips...

Bedankt alvast!

Ronald




 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Is het erg veel moeite de foto's even te draaien voor je ze plaatst?
 

Ronaldstolk

  • #3
Sorry, ik had er geen erg in tot ze geplaatst waren. Maar op zich toch ook weer niet zo'n belemmering dat het de kwaliteit van de antwoorden beinvloed? :?
 

Rob smeets

  • #4
Als het uitkomt met de draairichting kun je het kozijn voorzichtig losmaken en omdraaien. Dat klinkt heftiger dan het is.
Controleer eerst of de hardsteen niet tussen de stijlen in ligt.
Deur eruit, koplatten verwijderen.
Elke stijl heeft drie ankers. Bovendorpel niet.
Als je met gevoel van onderen naar boven wiggen tussen metselwerk en kozijn slaat komt het kozijn los. Stijlen zoveel mogelijk in een lijn houden met de bovendorpel en pas naar je toe trekken als stijlen volledig los zijn.
Der rest spreekt voor zich denk ik. Anders vragen.
 

Ralph

  • #5
Als het originele kozijn er nog inzit vergeet de optie van Rob maar dan. Je weet niet waar je aan begint en brengt je meer schade aan dan je wil. In die tijd werden die kozijnen met neusjes bovenaan in gemetseld en dat zit knettervast.

Deur smaller maken is de mooiste oplossing en scheelt maar 3 cm.....
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Ronaldstolk

  • #6
Bedankt voor de reacties. Het is een boarddeur verwacht ik (hij voelt erg licht aan), is die smaller te maken zonder dat het 'verband' er uit gaat?

Maar ik begrijp dat het dus een makkelijkere en meer logische oplossing is dan de deur zo laten, huidige sponningen weghalen en nieuwe latten erop zetten? Of zijn er nog mensen die er anders over denken?

Groeten

Ronald
 

Millew

  • #7
Dat is toch iets wat je zelf moet beslissen.
Als je de moeite er voor over hebt om de originele deurmaat te houden en/of de deurbreedte te smal vind worden, dan kan je nieuwe sponningen maken.
Het hangt er ook wel van af of je het gereedschap hebt om zo'n klus te doen: Een handcirkelzaag en/of bovenfrees heb je eigenlijk wel nodig om het nog enigszins vlot voor elkaar te krijgen.

De manier van Rob vind ik wat rigoreus en waarschijnlijk net zo veel werk.

Een boarddeur 2x1,5 cm versmallen is niet zonder meer mogelijk. Je houdt praktisch niets over om het slot en de scharnieren vast te zetten. Moet je daar ook wat voor verzinnen.
 

Pirke

  • #8
Je kunt misschien het beste een nieuw/2ehand deurtje op de kop tikken in de maten van de kleinste daagmaat. Aan deze gaan zagen is funest.
voor de verdere rest zou ik het idee wat je had uitvoeren.

Kozijntje uitbreken kun je vergeten. Tenzij je een stucadoor, een tegelzetter, een timmerman en een schilder wilt inhuren om de schade te repareren.
 

Ralph

  • #9
Die deur is vrij makkelijk smaller te maken, je kan er namelijk niks aan verknallen omdat in het ergste geval je toch een nieuwe deur moet halen.

Maar je zaagt er gewoon 2x de dikte van je opdiklatten af van de scharnierkant. Valt die lat die er aan die kant in zit er dan uit, dan zaag je die op dikte en lijm je die er in met een bruislijm en zet dat vast met lijmklemmen.

Valt die lat er niet uit dan kan je kijken of je dat er als nog uit kan krijgen, want hij moet er dan wel uit omdat er geen voldoende vlees meer achter zit om in te schroeven.

Lukt dat alles niet naar behoren, koop dan een nieuwe overmaat deur, dus was je deur 83 cm, koop dan een 88,5 cm. Dan valt met op maat zagen die lat er zeker uit.

Er is geen deur te krijgen die op je opgedikte kozijn maat is dus je moet je deur aanpassen.
 

Pirke

  • #10
Er is geen deur te krijgen die op je opgedikte kozijn maat is dus je moet je deur aanpasse
.

Klopt...maar dan zou die op z,n minst een massieve kunnen nemen.
 

Rob smeets

  • #11
Demonteren en omdraaien is inderdaad niet zonder risico. Je moet dit risico alleen willen nemen als je perse wilt dat de deurmaat hetzelfde blijft en bij beschadiging een nieuw kozijn moet zetten. Eigenlijk meer een klus als je toch van plan bent de badkamer te renoveren.Maar als het lukt ben je snel klaar!
De neusjes (in Limburg zeggen we daar oren tegen) waar Ralph het over heeft zitten meestal in buitenkozijnen van ver voor de oorlog en zorgden ervoor dat de pen-en-gat-verbinding gesloten was. In binnendeurkozijnen uit de jaren '60 werden meestal 2 vijf-duimers in de verbinding gejast.
 

DJ v L

  • #12
Ha Ronald,
Ik heb exact hetzelfde dilemma als wat jij een paar jaar geleden hierboven omschreef. Ik ben benieuwd hoe jij het hebt opgelost en wat in de praktijk het gevolg was. Groeten!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Reageren op een oud bericht van 9 jaar oud heeft niet veel nut.
Je kunt het beste even zelf een nieuw topic aanmaken, dan wordt je sneller geholpen.
 

DJ v L

  • #14
O... het leek me dat degene die dit topic begonnen was daar wel een melding van zou krijgen. Bedankt voor de tip.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu