Buitenafvoer obstakels

Bolus

  • #1
Ik ben bezig een buitenafvoer aan te leggen. Ik heb een huis uit 1950 wat vroeger bij een fabriek hoorde. In de tuin zijn een aantal putten aanwezig en liggen een hoop gresbuizen. Ik wilde eigenlijk de gresbuizen volgen en die vervangen voor PVC. Het probleem is dat ik tegen een soort put aanloop waar de buis in gaat. Het is beton en ligt vlak naast het huis. Uitgraven zou enorm veel werk zijn. Kan ik dit gewoon kapot hakken en vrijmaken voor de PVC buis? Loop ik niet het risico dat dit vast zit aan de fundering en daar te veel kapot maak?

Een stukje verder kom ik ook een stuk beton tegen, het lijkt een dunne boog. Ook dat lijkt een deel van de fundering dat naast het huis uitsteekt. Kan ik dat wegbikken? Ik heb wat foto's toegevoegd, ik hoop dat ze duidelijk genoeg zijn.

Het beton blok:



De "put"?

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat is beter. :wink:
 

Millew

  • #3
De put, waar de gresbuis in verdwijnt, zal werl een septictank zijn. Als die niet meer nodig is, kan je die wel kapot hakken. Eventueel zal je die eerst moeten leegmaken en volstorten met zand.

De boog zou een bezinkput kunnen zijn. Als het onderdeel van een putfundering is, dan hoort het midden van de putcirkel recht onder de gevel te staan. Graaf eventueel wat meer bloot om te zien hoe de boog verder loopt.

Putfundering:


Zolang je niets onder het huis weghaalt, kan er ook niets gebeuren.
Alleen als het huis is gefundeerd op staal (dus niet op palen o.i.d.) moet je oppassen met graven vlak langs de gevel. Je mag daar niet dieper gaan dan de onderkant van de fundering. Zeker als dat over een grote lengte gaat.
Een fundering op staal, uitgevoerd in metselwerk (gebruikelijk in de jaren '50), kan je herkennen doordat de muur naar onderen steeds breder wordt.
 

Bolus

  • #4
Bedankt voor je uitleg, het is inderdaad een putfundering volgens mij. Er lijkt een soort ton in de grond gezet te zijn waarvan het midden is volgestort met beton. De rand stak wat uit, dat heb ik weg gebikt.

De put / sceptic tank bleek los van het huis te staan. Die ga ik ook deels weghalen en volgooien met zand.

Mijn laatste vraag; de 60cm diepte van de afvoer is die tot het hart van de afvoer of tot de boven of onderkant van de afvoer? De afvoer die daar komt te liggen is 110mm en dat kan me namelijk 10 cm beton weghalen schelen.
 

Millew

  • #5
Als er geen zwaar verkeer overheen gaat, is 40 cm gronddekking, dus gemeten vanaf de bovenkant buis, ook genoeg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu