Keuze dakplaten

Tjallef

  • #1
Beste klussers,

Ik wil binnenkort de dakplaten van onze schuur vervangen. Op dit moment liggen er bitumenachtige golfplaten op (ze zijn een beetje flexibel). Deze zijn door zon en regen vervormt en tussen de platen ontstaat lekkage.

Het gaat om een schuur met ongeïsoleerd dak. Belangrijke factoren voor mij zijn prijs/kwaliteit en onderhoud (weinig). Ook willen we graag net als nu een aantal lichtdoorlatende platen monteren.

Er zijn vele soorten dakplaten, zoals vezelcement, poycarbonaat, pvc, stalen platen etc. Maar wanneer kies je voor welke plaat? Wie kan mij helpen een keuze te maken. Of in ieder geval uitleggen wat de verschillen zijn.
 

Pirke

  • #2
Ligt veel aan het budget, en hoe het houtwerk van het dak in elkaar steekt.

Maak even een foto zou ik zeggen.
 

Tjallef

  • #3
Het lukt me niet om afbeeldingen te uploaden, dus stuur ik ze via een link:

Buitenkant dak:

Binnenkant dak 1:

Binnenkant dak 2:

Is dit voldoende?
 

Pirke

  • #4
Sorry voor de late reactie. Om 1 of andere reden heb ik geen mail gehad van de activiteit in dit topic.

Fotos zijn waarschijnlijk zo groot dat ze niet laden in je dropbox.

Kijk als je constructie het toelaat, zou ik er gewoon een net partijtje tweedehand dakpannen opleggen. Lekker duurzaam en niet duur. Moderne golfplaten van 1x3m gaan al snel naar de 70 euro/ps. Wat ik persoonlijk nogal aan de stevige kant vind.
 

Tjallef

  • #5
Hierbij poging nr 2:



 

Pirke

  • #6
Nou ....het is dus meer als een paar m2.
Zo te zien kan het dak dakpannen aan. Ik schat dat de gordingen op maximaal 2 meter uit elkaar liggen, en de sporen gemaakt zijn van 5 bij 7cm balken. Wat even de vraag is, is hoever de horizontale latjes uit elkaar liggen. Als dit 30 cm bedraagd kunnen ze dienst doen als panlat en kunnen er eenvoudig pannen opgedekt worden van verschillende typen. opnieuw verbeterde hollander(ovh) en b.v. rbb betonpannen. Een lichtdoorlatend gedeelte zou ik dan eerder zoeken in de vorm van een paar goede tweedehands dakramen.

Een goede golfplaat kan ook. Maar die worden dan op de gording vastgemaakt. M.a.w. --> de rest van je houtwerk is overbodig, maar kan blijven zitten. Persoonlijk vindt ik het er niet uit zien, en zijn duur.Maar de voordelen zijn dat ze snel opdekken, ligt in gewicht zijn. En het is aanzienlijk minder arbeidsintensief als pannen. Zowel transport als opdekken.
Er worden nogal wat stallen afgebroken door het gehele land omdat veel boeren stoppen. Hier kunnen regelmatig goede asbestvrije dakplaten gekocht worden voor een goede prijs. Hoewel de boeren niet gek zijn, en weten wat ze nieuw kosten.

Persoonlijk zou ik als ik jou was niet aan damwand en polycarbonaat beginnen. Damwand vanwege esthetische redenen en polycarbonaat vanwege de prijs.

Ik weet niet in hoeverre de stal voor jou toekomst bestendig is, en hoe belangrijk de uitstraling naar buiten is. Van binnen vind ik hem in elk geval heel mooi.

hoop dat je er iets aan hebt.
 

Kacheltje

  • #7
Controleer het raamwerk eens onder de huidige platen. Het heeft er eerder weg van dat het doorhangen van de platen komt omdat het raamwerk verzakt is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu