Lichtpunten in de tuin

CCCC

  • #1
Ben druk bezig met de tuin en wil in totaal 4 lichtpunten in de tuin maken.


Kan ik de elektriciteit van de doos tappen die in mijn schuur zit (zie plaatje) en kan ik hier ook een schakelaar bij voegen? Ik wil aan de andere kant van de tuin ook een schakelaar creëren, kan ik dan gebruik maken van de hotelschakeling?


 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Hangt ervan af welke kleur draden er in de doos zitten en of er spanning op staat.
 

CCCC

  • #3
Er staat sowieso spanning op, want de buitenlamp van de schuur is hierop aangesloten.. en die doet het. :cool:

Ik zal de doos eens openmaken om te kijken welke bedrading er allemaal in zit. :mrgreen: (is allemaal aangelegd door vorige eigenaar)
 

CCCC

  • #4
Hieronder de foto's van de huidige situatie.






De stroomt loop van de groepenkast, de kelder onder, door de tuin naar deze doos (met de grijze kabel).

Vanaf deze doos loopt er een aansluiting naar een dubbel opbouwstopcontact en nog apart een drukknopje van het licht van de schuur.

In principe vind ik dit niet handig...

Ik wil het volgende in de nieuwe situatie:

- dubbel stopcontact in de schuur
- buitenlamp op tijdschakelaar in de schuur
- stroom punt om stroom af te tappen in de schuur voor nog aan te leggen buitenverlichting in de tuin
- uiteindelijk willen we slechts 1 schakelaar hebben om buitenverlichting aan/uit te doen, deze moet aan de andere kant in de tuin komen (dus NIET in de schuur)

Hoe kan ik het beste aanpakken?
 

CCCC

  • #5
Hierbij de plattegrond van onze tuin zoals het moet worden..

De groene lijnen zijn de elektriciteitkabels die ingegraven moeten worden en de 4 groene sterren zijn de 4 aansluitpunten voor de verlichting.





Gaarne advies (zie vorige posting). Bedankt! :D
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Dan ziet het ernaar uit dat je zelf aan de slag zal moeten met kabels, buizen, stopcontacten, schakelaars aanleggen, draden trekken etc. Lees je bijvoorbeeld hier Elektra aanleggen hoe doe ik het? eens in voor wat basis kennis. Als je de buitenkabel nog moet kopen neem dan meer aderige YmvK-as, met aardmantel en één of meer zwarte schakeldraden. In het algemeen heb je bruin/blauw en aarde (geel/groen of aardmantel ondergronds) nodig voor een stopcontact. Bruin en zwart bij een schakelaar. Zwart en blauw en aarde bij een lichtpunt.
 

CCCC

  • #7
@Sxnder: bedankt, ik weet wel hoe ik het één en ander moet doen. Anders vraag ik het weer hier! :mrgreen:

Kabels moet ik inderdaad nog kopen. Dat wordt dan inderdaad de meer aderige YmvK-as,

Alleen wat voor voor materiaal heb ik precies nodig om deze kabel te splitsen in 2 kabels (in mijn tekening bij de grote plantenbak rechts). Ik heb iets gelezen over een gietmof..? :mrgreen:
 

Geus

  • #8
De kabels verbindt je gewoon met lasklemmen. Als er een litze (van de aardmantel) moet worden aangesloten, eerst een adereindhuls erop klemmen. Check, dubbelcheck of alles goed zit, eventueel doormeten. Je kan er immers later niet meer bij. Dan een gietmof om de verbinding en deze vullen met het bijgeleverde hars. Wel de goede mof kopen, een aftakmof in dit geval.
 

CCCC

  • #9
Bedankt Geus. :mrgreen:

De splitsing met lasklemmen komt dus in de aftakmof? Dat zie ik goed?

De aftakmof heeft meerdere aftakkingen? Moet er bijvoorbeeld eentje hebben met - minimaal - 3 aftakkingen (eentje in en dan twee uit).
 

CCCC

  • #10
Eigenlijk wil ik eerst de geulen graven, de kabels leggen (met de vertakkingen) en dan bij de lichtpunten een paar meter kabel uit de gron laten komen. Daarna de tuin betegelen en inrichten en op het laatst de lampen aansluiten.

Dat kan toch ook gewoon?

En dan nog iets: als ik een transformator wil gebruiken, dan moet ik de transformator aanlsuiten waar de schakelaar ook zit?
 

Geus

  • #11
Dat kan zeker. Dan zou 'm ook nog even los laten op het punt waar je de spanning vandaan haalt. En even goed labelen of opschrijven hoe je het aangesloten hebt, zodat je dat niet vergeet.

Wat ben je met die transformator van plan? Lampen op 12V? Dan kan je volgens mij wel besparen op het soort kabel dat je gaat gebruiken. Logische plek is dan inderdaad na de schakelaar.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
Ik zou zelf het gebruik van gietmoffen zoveel mogelijk vermijden en als het kan de kabels in de verlichtingsarmaturen doorlussen.
 

CCCC

  • #13
Weer bedankt voor antwoorden, hoor. :D

Definitief besloten om GEEN transformator te gebruiken.

@Sxnder: ben het eens om zo min mogelijk gietmoffen te gebruiken, hoe minder je splitst, hoe beter het is.

Ik snap alleen niet helemaal weat je bedoelt met dat doorlussen in de verlichtingsarmateuren.. Kan je dat uitleggen voor mij, alsjeblieft?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #14
Hij bedoelt dat je met een kabel naar het eerste armatuur gaat en vanaf die met een kabel naar de volgende. De verbinding maak je in het armatuur dus altijd bereikbaar boven de grond.
 

CCCC

  • #15
OK duidelijk... ik wil wel 1 gietmof gebruiken... zo dicht mogelijk bij de doos in de schuur. Vandaar 1 kabel splitsen naar 2 kabels

Vervolgens Kabel 1 naar éém lamp aan de linkerkant vd tuin en de Kabel 2 naar de drie lampen aan de rechter kant bijvoorbeeld...

De kabels kan ik dus boven de grond bij de lichtpunten blootleggen en als ik de lampen aan wil sluiten pas doorlussen, toch?

En dan nog een vraag: ik moet dan een YmvK kabel kopen met de draden geel/groen, blauw, bruin en zwart erin en deze overal aanleggen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #16
Nee, zoals reeds vermeldt moet je ondergronds een YmvK-as kabel toepassen. Hierin zit geen groen/gele aarddraad maar een gevlochten stalen aardmantel. Hieronder bevindt zich een zogemaande koperen aardlitze. Deze sluit je als aarde aan. Verder heb je ten minste blauw en zwart nodig en eventueel een extra bruine als je ook nog (niet geschakelde stopcontacten wilt aanleggen in de tuin.
 

CCCC

  • #17
Ik snap het nu. Voor mij voor het eerst dat ik met elektra in de tuin ga werken, vandaar alle vragen. :oops:

In principe zal ik alleen aanluitingen van lampen en 1 schakelaar aanleggen. Dan heb ik dus in de YmvK as kabel alleen de kleuren zwart en blauw nodig?

Kan ik ook van twee verschillende kabels de aardlitze aasluiten op een kroonsteen? En van de kroonsteen doorlussen met 1 stukje groen/gele kabel naar de lasklem waar de aardedraad al zit aangesloten?
 

CCCC

  • #18
Ik ga morgen de YmvK as kabel kopen.

Kan iemand mij nog adviseren:

Ik ga deze kabel alleen gebruiken om 1 lichtschakelaar en 5 of 6 lichtpunten met elkaar te verbinden.

Welke kleuren draden moeten er dan in de YmvK as kabel zitten? Toch alleen zwart en bruin?? Ik kom hier niet helemaal uit
 

Geus

  • #19
Antwoord is al gegeven door Sxnder, zie hierboven.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #20
Kijk even wat je bij de bouwmarkt oid aan twee aderige YmvK-as kunt vinden. Het mooiste is blauw en zwart maar mogelijk vindt je alleen blauw en bruin. Die bruine dan even aan beide zijde met zwarte tape markeren. De litze kun je idd met een kroonsteentje verbinden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu