Kookplaat aansluiten - nieuwe elektrische kookplaat

Elevatorman

  • #1
Wie kan / wil mij helpen met de volgende vraag:
Ik wil bij mijn schoonmoeder een nieuwe elektrische kookplaat aansluiten en heb gemeten en gezien dat de oude kookplaat gevoed word door 3 fase een nul en de aarde.Op de verpakking van het nieuwe apparaat staat 230 volt vermeld en er staan 4 verschillende aansluitschema's op.wat mij nu niet duidelijk is gaat om het volgende :kan ik deze kookplaat nu gewoon met 3 fase , nul en aarde aansluiten volgens het overeenkomstige schema of moet deze plaat aangesloten worden op 2 x 230 volt en 2 x nul ?Ik weet niet zeker of dat deze kookplaat op 380 kan werken of dat het zoals vermeld 230 moet zijn.Ik ben alle dagen op het gebied van liften met electra bezig maar kookplaten is niet iets wat ik dagelijks doe dus wie kan mij wijzer maken.Ik probeer foto's voor de duidelijkheid bij te voegen
Alvast bij voorbaat bedankt !


 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Het schema links boven toepassen. De kookelementen zijn intern tussen nul en fase aangesloten en werken dan dus op 230v.
 

Kacheltje

  • #3
Je kunt de krachtgroep voor de nieuwe plaat handhaven als je het schema links boven aanhoudt. (400V 3N) De brugggen laat je er dan uit en sluit de kracht aan volgens dat schema. Voor een E monteur mag dat toch geen probleem zijn om daar uit te komen?
 

Elevatorman

  • #4
Sxnder en Kacheltje allebei bedankt voor jullie antwoord.
Ja inderdaad Kacheltje als E monteur zal ik daar ook vast wel uitkomen maar zoals gezegd is het aansluiten van kookplaten niet mijn dagelijks werk.
Wat pas echt "dom"zou zijn is iets verkeerd aansluiten ! zonder dat je dat even nagevraagd hebt bij iemand die dat wel vaker doet.
En zoals gezegd stond ik even op het verkeerde been door het opschrift op de sticker waar 230 volt op stond.
Je bent welkom om een dagje met me mee te lopen en dan te laten zien dat je op mijn terein ( liften ) alle storingen en andere electrische problemen op kan lossen.
Evengoed nogmaals bedankt.
 

Kacheltje

  • #5
Geeft ook niet hoor, goed voorbereid te werk gaan met wat hulp is altijd prettig.
Ja liften, ik heb een certificaat om liftpagagiers te bevrijden, voor de verdere techniek hebben we contracten lopen, die zijn er veel handiger in. :lol:
 

Elevatorman

  • #6
Heb vandaag de kookplaat aangesloten en het werkt.
Heb alleen mijn twijfels want na openen van de aansluiting op het kooktoestel blijkt deze inwendig voorzien te zijn van een draad op L1 en een loze aansluiting ( geen draad ) op L2 , L3 is weer wel bedraad en verder uiteraard een Nul met aan de apparaatzijde 2 afgaande draden en een aarde.
Er zaten 2 doorverbindingen tussen L1 / L2 en L3 ( voor 1 fase 230 voeding ? ) ( die heb ik uiteraard verwijderd )
Ik heb nu 3 fase aangesloten ( waarvan uiteraard L2 nergens naar toe gaat ) omdat dit aan apparaatzijde niet bedraad is.
Klopt het dat ik nu eigenlijk moet aansluiten met een dubbele nul ? en 2 fase of kan dit zo wel.
Na aansluiten heb ik conform de beschrijving alle 4 de pitten 15 min op de hoogste stand gehad ( stinken en rook die steeds minder werd ) en alles werkt goed maar ik vond wel dat de aansluitkabel behoorlijk warm werd ( kan natuurlijk ook wel met 7000 W ) ik heb zoals jullie zeiden schema links boven aangehouden maar zoals gezegd aan apparaatzijde is L2 niet bedraad.
Laat me svp even weten of dit kwaad kan

Groeten, elevatorman
 

Kacheltje

  • #7
Het is op zich vreemd dat er niks op zit. Als alles werkt dan is er niets aan de hand lijkt mij, de bedrading achter de bruggen zijn universeel aangebracht door de fabriek.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu