Somfy Soliris schakel gedeelte defect

Jan Bato

  • #1
Ik in gebruike een Soliris wind en zonmeter endaarachter de schakelaar die bij de set zit. Gister op de automaat open gegaan Maar bij thuiskomst bleek dat het scherm nog niet was ingegaan. De oranje/gele led knipperde ook niet. Het scherm ging echter wel naar binnen bij het bedienen van de schakelaar op de eenheid en ook handmatig weer naar buiten. Opnieuw de 220 V weer aansluiten brande heel kort de rode led op de schakelunit. Zelf heb ik het vermoeden dat de schakelunit nu defect is. Wie weet of mijn conclusie juist is.
Bij voorbaat dank voor het medenken.

groet
Jan
 

Patricio

  • #2
De aansluiting zoals aangegeven kan al problemen veroorzaken. De soliris uno vervangt namelijk de opbouwschakelaar. Als deze beide geplaats worden is het nl mogelijk dat de zon en wind een neerwaartse sturing geeft en de handschakelaar een opwaardse sturing geeft op het zelfde tijdstip. hierdoor zou de motor direct kapot kunnen gaan.

Dit terzijde want ik neem aan dat de bijgeleverde schakelaar op 0 stond ten tijde van het probleem. Brand de gele led gisteravond nog? Als hij brand is de lichtintensiteit boven de ingestelde waarde en zal het scherm uitgaan, knippert hij dan in de lichtwaarde onder de ingestelde waarde en teld de computer de tijd om omhoog te gaan, mocht er weer genoeg licht komen dan blijft hij uit. brand de led niet dan moet het scherm omhoog (ge)gaan (zijn).

Mocht dit niet automatisch gebeuren, dan ben ik benieuwd wat er gebeurd als u het scherm via de soliris omhoog bediend? Als dit wel goed werkt dan is de computereenheid defect, gaatn het scherm niet via de soliris bediening omhoog dan is deze verkeerd aangesloten.

Ik ben benieuwd naar uw beindingen.
 

Jan Bato

  • #3
Dag Patricio

De schakeling zoals ik hem gemaakt heb is gedaan volgens de gegevens van Somfy. Wind-zonmeter en daarbij de schakelunit, daarbij twee aparte schakelaars omdat ik twee schermen heb. Een en ander gaat via twee relais in de relaiskast, made Somfy. Alles heeft 10 jaar gewerkt dus ik neem aan dat de schakelunit, in elk geval dat gedeelte dat de meting van het zonlicht en de wind omzet naar een puls defect is. Klopt dat je de handmatige schakelaars niet kan bedien als de zonmeter een puls heeft afgegeven, een en ander overeenkomstig de beschrijving van Somfy. De handschakelaars kan je niet in de stand openen of sluiten laten staan, je moet ze vasthouden.

Maar ik heb geen technische tekening van het kastje dat de zon en windmeting omzet naar een puls/spanning. Nu zitten er veel onderdelen in die normaal, smd, zijn behalve 1 ic, opschrift.... Nec Japan 156140s...slecht leesbaar dus kan ook een ander ic zijn. Wie weet dat....?????

bvd
groet Jan
 

Jan Bato

  • #4
In de zon/windvaan meter was de zonnecel defect. Fotodiode en hij lijkt heel erg op de BPW 34. Deze heb ik er in gesoldeerd en wat blijkt het scherm gaat wel naar beneden maar niet meer naar boven....dat is vreemd.
Blijft over verkeerde zonnecel, of de computer in het schakelkastje is defect. Zitten onderdelen in die ik nergens kan vinden.
Somfy geeft geen documentatie vrij van de schakeling.
Scherm gaat nog steeds op en neer met de hand , ook als hij automatisch naar beneden is gegaan, stand uit, dan kan je hemnormaal bedienen met het schakelkastje/computer.
Tenzij iemand nog zo,n oude schakelaar heeft, dan houd ik me aanbevolen.
Type SL 1001n.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu