Ondervloer PVC

Tiho

  • #1
Op de slaapkamer van mijn dochter heb ik een PVC vloer gelegt. De stroken die geplakt kunnen worden. Nu is het zo dat op de naden van de lange kanten bij bepaalde temperaturen een naadje te zien is van een mm hooguit. Aangezien de onderkant zwart is, vindt mijn vrouw het storend. Vindt het zelf wel meevallen maar ja.

Bij de leverancier hiervan zeiden ze dat het doordat ik op de vloerdelen van 16 mm dikte 12 mm spaanplaat gelijmt en geschroeft heb komt. Dit zou werken en de PVC beinvloeden hierdoor.

De uitzetting en dus ook krimp van PVC is echter een stuk hoger dan die van spaanplaat, en dat ik het gelegt heb was in juni dus was het vochtpercentage in de spaanplaat laag dus de platen zouden volgens mij door vocht in de lucht alleen groter kunnen worden. Heb ik dat mis?

Heeft iemand hier ervaring mee en mogelijk een alternatief iets anders als ondervloer?

Mijn gevoel zegt dat het de vloer zelf is en niet de ondervloer.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
De bovenkant van die PVC heeft een, lichte, kleur. Die stroken zijn toch aan de onderkant zwart. Video, Google. En die PVC vloer wordt toch zelfklevend aangebracht.
Krijg je nu te zien dat die lichtelaag, bovenlaag, iets krimpt ten opzichte van die onderlaag.
Is het krimp of is het thermische uitzetting. Kunststoffen kunnen vervelende eigenschappen hebben.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De pvc vloer neemt geen vocht op dus daar ligt het niet aan.
Heb je de leg-instructies en de voorwaarden van de fabrikant gevolgd ?
 

Tiho

  • #4
Gewoon volgens leginstructie en het lag lang genoeg in de ruimte al. Maand zelfs.

Het spaanplaat stond eerst ook op hun site gewoon, maar later hebben ze dat eraf gehaald. Dat werd beaamt, want begon toch te twijfelen. Maar daar heb ik nu niets aan.

Ik zie bij een ander dat ze er MDF voor gebruiken. Werkt dat minder?

@Wgb dat denk ik dus ook, het pvc zou volgens mij nog kunnen werken als je het op glas zou plakken. Er zit namelijk ook nog een lijmlaag tussen die mee kan werken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Volgens mij werkt MDF meer als OSB omdat er veel meer een of andere kunststof in zit. De uitzetting van MDF zal best wel ergens te vinden zijn. Ik heb iets van PVC en Houtvezelplaaat.
Liniearir uitzettings coeff. (10-6m.m-1.K-1) de streepjes -1 en -6 moeten omhoog.
Ik heb voor PVC twee getallen bij een tabel harde kunststoffen.
PVC 8. Voor hard Polyvinylchloride 60-90 Geen idee welk product ze hier mee bedoelen.
Houtvezelplaat 50.

Die PVC die zet uit en krimpt weer al gelang de temperatuur. Ligt het in de zon dan weet je dat die vloer, al gelang de kleur, best warm kan worden.
 

Tiho

  • #6
Ik vindt overal ook 60 tot 80. Dat is behoorlijk wat. Een dakgoot van 10 mtr zou dan bijna 5 cm uitzetten bij een delta t van 60 graden :shock:

En de zon staat er niet op, alleen in de ochtend. Maar als de vloer warmer wordt worden de kieren minder. Dus dat is dan minder erg.
 

RWW

  • #7
Hey tiho, even een vraagje, is het die zwarte plakzijde die je dan tussen de naden door ziet? Of zie je spaanplaat door de naden heen?

Want ik dacht dat PVC zelf niet kon werken. Dus misschien dat enkel de lijmlaag iets uitzet?

Ik neem aan dat je gewoon c.v. in je huis hebt. Heb je ook isolatie boven de gipsplaten van je plafond? (dat er warmte kant ontsnappen naar de vloer van de slaapkamer) en zo de lijmlaag beïnvloedt?

Heb je de thermostaat van de radiator boven net zo warm ingesteld als die van beneden?
 

Tiho

  • #8
De kieren komen juist als het kouder wordt. Dan krimpt het denk ik. PVC heeft een behoorlijk uitzettingscoefficiënt.

En het is echt de zwarte plaklaag die je ziet. Vorige week bv was er niets van te zien met die zomerse temperatuur.

Het dak is goed geisoleert dus de kamer is snel warmer dan beneden hier, door de warmte die van beneden komt.
 

RWW

  • #9
Ik denk dat jij PVC delen bij de bouwmarkt weg hebt? (mogen hier geen merken noemen/reviewen etc) ;-)

Want dit stond ook op hun site:
2- Houten planken vloer:

Een houten planken vloer kan geschikt gemaakt worden als ondergrond voor -----------. Bij het gebruik van een houten of houtachtige ondergrond moet je wel rekening houden met het ontstaan van kleine naadjes na het leggen. Deze ontstaan door de werking van de ondervloer...-

-...Tenslotte moeten poreuze houten oppervlakken als hardboard of spaanplaat bijvoorkeur worden voorzien van een grondlaag van vloerprimer (op waterbasis).
Dus dan toch die estrisch vloerdelen maar even afwachten.
 

Tiho

  • #10
Nee bekend merk van internet, maar PVC is toch PVC zou ik zeggen.

Ik heb ook een paar foto,s gemaakt voor de duidelijkheid. De kieren zijn midden in de kamer. Aan de zijkant laatste foto is er niets aan de hand. Maar nogmaals ik zelf vindt het niet superstorend.




 

Ralph

  • #11
Tja, het is kennelijk nog niet zo eenvoudig dat pvc vloertje leggen. Daar kwam ik ook al achter toen er bij ons op een bouwproject Duitsers kwamen om zo'n vloer te leggen.

Het eerste probleem wat opdook was het vochtpercentage in de vloer, die lag boven de 2% en kon daar niet op gelijmt worden. Dus werd het op een speciale ondervloer gelijmt.

Daarnaast moesten we de temperatuur opstoken boven de 20 graden omdat het daaronder niet verwerkt mocht worden.

Dan het lijmen, ook daar is kennelijk een procedé voor om het te lijmen met de juiste vochtigheidsgraad want ze hadden er ventilatoren op staan na het insmeren en kammen. Pas na een minuut of 10 a 15 werd er pas gelegd.

Al met al is het een mooie vloer geworden en ligt het er na een jaar inmiddels nog perfekt naadloos in.

In tegenstelling bij jou Tiho valt me op dat het alleen de stootvoegen zijn die naden hebben, is dat niet raar?
 

Millew

  • #12
Dat is niet zo raar als de naden het gevolg zijn van temperatuurverschillen.
In de lengte krimpt de vloer een stuk meer omdat de krimp over een veel langer stuk moet krimpen dan in de breedte. M.a.w.: in de breedte wordt de krimp over veel meer naden verdeeld.
 

Tiho

  • #13
Dat zeg je mi goed millew. Die zitten op de lange kanten en zijn dus meer onderhevig aan krimp zoals ik het nog steeds zie. Omdat het langere stukken zijn.

Voor rww- 86 ik heb nog steeds geen antwoord gehad.Tot nu toe.

Ralph, het zijn gewoon delen he? Ik denk zelf dat je er voordeel uit haalt als.de vloer vooral droog is zoals je zegt in mijn geval en koud. Omdat het alleen maar uit kan zetten daarna. Het hout en de pvc.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Zelf denk ik het zijn kunststoffen, het is een gemanupuleerd product. Tijdens de productie kan je de eigenschappen plussen of minnen. Ik stel me voor de delen komen uit een extruder en moeten worden afgekoeld. Hoe nauwkeurig ga je dat doen. In een productielijn kost alles geld. Waar ligt de grens en wat heeft de consument uiteindelijk voor dat product over. Wordt het product populair krijg je meerdere producenten en deze gaan met z'n alle opzoek om met nog lagere kosten dat product te maken.

Misschien als je het zelfde systeem koopt van een duurder merk zijn de problemen minder. Maar daarvoor moet je op een ander Forum zijn. :lol:
 

Sdv

  • #15
Een pvc vloer is een thermoplastisch polymeer en werkt ALTIJD onder invloed van temperatuur.

Wanneer u kiest voor de verlijmde of zelfklevende variant van pvc vloeren loopt u een veel groter risico op naadvorming (vooral op de kopse kanten van de plank) dan bij een click variant.

Het is zelfs al zo dat vele fabrikanten in de voorwaarden hebben opgenomen dat een naadvorming van 3mm op een lengte van 1m1 binnen de Europese norm valt en niet gezien wordt als klacht.

Het probleem ligt dus wel degelijk aan de vloer.
Houdt er echter rekening mee dat de naadvorming versterkt kan worden door het gebruik van een houten ondervloer die ook uitzet en/of krimp..
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu