Vliering in de garage

FlyboyHCH

  • #1
Goedemiddag,
er zijn meerdere topics aangaande dit onderwerp maar ben toch van mening dat een nieuw onderwerp op zijn plaats is.
Ik wil graag in mijn garage een plafond maken en dit als vliering cq opslag gebruiken. De afmetingen waar met om gaat zijn de volgende:
Breedte 300cm en lengte 460cm. De garage is veel langer maar ik gebruik niet de volledige lengte. De ruimte voor opslag loopt in de breedte van 30cm op naar 110cm en de belasting zal dus ook niet super groot worden.

Nu weet ik dat er normen zijn voor de draagbalken maar weet niet precies hoe ik die kan berekenen. Ik heb echter materiaal liggen en wil dit graag gebruiken.

Ik wil hiervoor balken van 11 x 6 gebruiken en deze om de 40cm plaatsen in de breedte van 300cm. Normaal gebruikt men meestal 50cm maar aangezien mijn balken iets kleiner zijn dan normaal wil ik dat compenseren met een kleinere onderlinge afstand. Ik zou ook zelfs 30cm kunnen gebruiken. Bevestiging aan de muur zal middels de standaard metalen balkhouders plaatsvinden, de muren zijn aan de ene kant steen, de andere kant beton.

Kan iemand advies geven of dit voldoende is?

Mvrgr, John
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Kan je een foto/schets plaatsen van wat de bedoeling is?
 

Millew

  • #3
Uitgaande van de voor vlieringen gebruikelijke nuttige belasting van 70 kg/m2 en het gebruik van een redelijke kwaliteit hout, dan zal de door jou voorgestelde constructie het, wat sterkte betreft, wel houden.
Voor de bepaling van het eigen gewicht van de constructie heb ik rekening gehouden met 18 mm dik plaatmateriaal.

De doorbuiging in het midden van de overspanning is bij die belasting dan ca. 6 mm.
 

FlyboyHCH

  • #4
Hieronder een grove schets. Ik heb nu gepland met montage direct aan de muren; ik kan evt ook een balk eerst monteren aan de lange zijden en ze daaraan bevestigen. Daarmee wordt de overspanning 2,88mtr. Zou dat nog beter zijn??
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Tis maar net wat je zelf wil. Alle balken met schoenen tegen de muur betekent heel veel gaatjes boren in de muren. De balk tegen de muur kan je vast zetten met een aantal keilbouten, en de balkschoenen kan je dan gewoon spijkeren (met schroefnagels). Die tweede optie lijkt mij handiger.
 

FlyboyHCH

  • #6
IJkenhout,
dank voor je antwoord. Ik denk dat ik dan maar voor de balken aan de muur ga, lijkt mij de meest handige optie, er is meer steun aan de buitenranden en de overspanning is iets kleiner waardoor minder doorbuiging.
Ook de rest bedankt voor de adviezen! :wink:
 

FlyboyHCH

  • #7
Hehe, het frame hangt sinds gisteren. Ik heb uiteindelijk gekozen voor balken aan beide zijden aan de muur. Aan de balken de schoenen gehangen. Hij is overigens iets langer geworden dan gepland, namelijk 6,07mtr. De overspanning voor de balken werd uiteindelijk 2,72mtr met een tussenruimte van 40cm wat zich ongetwijfeld in minder doorhangen zal vertalen.

Nu alleen de platen er nog op monteren. Ik zag in een eerdere reaktie de 18mm platen voorbij schuiven. Dat komt voor die oppervlakte behoorlijk aan de prijs. Volgens mij kan ik, gezien wat ik erop wil zetten ook gekozen worden voor 15mm multiplex.

Hoe liggen de gevoelens hier vwb OSB of MDF plaat? MDF is vrij broos maar zou een 18 of 22mm dikte hiervan ook volstaan als vloer??
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
MDF is niet geschikt als vloer. Gebruik OSB of underlayment. En ik zou altijd 18mm kiezen.
 

FlyboyHCH

  • #9
Hoi IJkenhout,
ik las net ook dat MDF niet echt vochtbestendig is....voor een garage dus niet handig. Ik ben aan het snuffelen op marktplaats naar underlayment...

Thanks! :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu