Badkamer ventilator met naloop en lamp aansluiten

Dvavier

  • #1


Bijgaand het aansluitschema van onze ventilator met naloop stand. Op het apparaat staan de aanduidingen L , N en Tm. Ik snap dat L de fase is , bruine draad. De N de Nul en dus blauw.

Nou heb ik uit de centraaldoos, blauw, groen/geel (aarde), bruin naar de schakelaar daarvandaan zwart terug. Bij een lamp zou ik normaal de zwarte op de lamp aansluiten en de blauwe en dan werkt het.

Mijn vraag hoe deze ventilator aan te sluiten als ik hem gelijktijdig met de schakelaar van het licht wil laten starten en bij het uitzetten van het licht de ventilator nog naloopt. En wat de symbolen met de rondjes betekenen. Ik zie op de Tm draad een schakelaar en helemaal aan het eind nog een?

En is de cirkel met een X erin de verlichting?

Graag jullie hulp want begin redelijk radeloos te worden.

Thnkx
 

Geus

  • #2
De zwarte schakeldraad tussen de schakelaar en de lamp verbinden met Tm. Ventilator inderdaad verder aansluiten met L, N en eventueel aarde.
 

Dvavier

  • #3
Ben er uit. Heb de fabrikant gebeld :-) De zwarte van de lamp doortrekken naar de L, de blauwe aansluiten op de N en dan een extra bruine vanuit de doos aansluiten op Tm.

Hij krijgt dan zijn impuls om aan te gaan via de zwarte draad als je de lamp inschakeld en blijft spanning houden via de bruine als naloop.

Was even puzzelen maar we zijn eruit.
 

Geus

  • #4
Vreemd, dat klinkt net andersom als op het schemaatje. Maar goed, als het zo werkt, ook goed!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu