Ook dampopen en dampdichte folie gebruiken bij PIR platen?

MarvinH

  • #1
Momenteel ben ik een zolder punt dak aan het isoleren.
Het onderste deel van het dak word met steenwol geïsoleerd, dit word overal minimaal 17cm dik.
Maar het bovenste deel word PIR plaat isolatie.
Dit omdat er dan meer loop hoogte behouden kan blijven.
De PIR plaaten worden 7cm dik. Dit komt kwa isolatiewaarde overeen met 14cm steenwol.

Waar het steenwol komt gebruik ik eerst een dampopen folie. Dan de steenwol en dan de dampdichte folie.

Maar de PIR platen hebben standaard al aan bijde kanten een soort aluminium folie laag.
Bij de beschijving staat het volgende...
"PIR hardschuim isolatieplaat met 2-zijdig een aluminium meerlagen complex"
(deze platen staan in de categorie spouwisolatie)

Is het nu slim om ook op de plekken waar de pir platen komen ook eerst het dampopen-wind en water dichte folie te plaatsen?
Je kan natuurlijk niet de folie naadloos tapen, daar kom je niet bij.

En is de dampdichte folie aan de warme kant hier ook aanbevolen of gebruik ik de folie op de PIR en tape die af?

Of zou ik de folie aan beide kanten moeten verwijderen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die PIR kan je zo gebruiken. Dus geen dampopen folie tussen dakbeschot en PIR plaat. Belangrijk is dat de platen zo nauwkeurig mogelijk, dus zonder kieren en gaten, worden geplaatst. De naden van de plaaten aftapen. Zelf vraag ik me af of je bij randen zoals muren en balken met tape-of met PUR schuim moet werken. Misschien iemand anders.
 

Tiho

  • #3
Ik heb idd ook pu schuim gedaan aan de muurkanten. Het houtwerk 3 a 4 cm gestopt voor de muur dit voor het isoleren volgepurt tot het dakbeschot. 15 cm dik is dat en lijkt mij dampremmend voldoende. Alu tape hecht prima aan gladde pur ook.
 

MarvinH

  • #4
Dank voor de reacties.

Ik twijfel wel of ik toch het dampopen folie moet gebruiken met de PIR.
Als ik dat niet doe kan er misschien wind of water aan de randen van de buitenste folie laag die op de PIR zit door komen tussen de kieren (hoe klein die ook mogen zijn).
Zou het een negatief effect hebben als ik het toch als extra gebruikt?
Of is dat alleen maar beter?

En is het zeker dat ik dan geen dampdichte folie hoef te plaatsen aan de binnenkant?
Er zitten houten baklen tussen de PIR platen, die moeten toch wel met folie of tape bedekt worden dan?

Stel dat ik kieren heb tussen sommeige PIR platen, die kan ik vullen met PUR schuim?
Of gaat PIR en PUR niet goed samen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik neem aan dat je ook in de andere groepen het wel en wee leest. Deze : Tips gevolgd, vocht na isolatie! bijvoorbeeld.
Zover ik weet heeft een dampopen folie geen nadelige invloed. Ik zou het alleen gebruiken als je een dak gaat isoleren waar je nu de pannen van ziet. Als het nu planken zijn zou ik het niet doen.
Met PUR schuim kan je de flinke kieren van PIR/PUR afwerken. Of bewust flinke kieren overhouden waardoor je eenvoudiger en schoner deze kan afschuimen met dat spul.
 

Marcel1978

  • #6
Het is een al wat ouder onderwerp, maar volgens mij toch wel actueel voor anderen. Daarom hier mijn mening.

Een dampdichte folie aan de warme zijde is wel degelijk noodzakelijk bij pur- of pir-platen. Ook als deze een aluminium cachering hebben. Deze aluminium cachering is namelijk niet dampdicht en vaak niet voldoende dampwerend.

Daarbij is dampdicht aftapen van de kieren in de praktijk vrijwel niet mogelijk.

Gevolg is dat er altijd wel lucht (dus vocht, want lucht bevat vocht) door de isolatie heen gaat en tegen het dakbeschot kan condenseren. Hierdoor kan dakrot ontstaan.
 

Millew

  • #7
Wat is de bron van jouw beweringen?

Aluminium(folie) heeft juist een gigantisch hoog dampdiffusieweerstandsgetal, nog veel hoger dan de meeste kunststoffen.
Bovendien is PIR en PUR schuim (althans in deze vorm) zelf ook behoorlijk dampremmend door de grote laagdikte.

Goed afplakken hangt af van de handigheid en zorgvuldigheid van degene die het aanbrengt. En is v.w.b. de naden onderling heel goed te doen. De vraag is alleen hoe het langeduur gedrag van de tape is. Bij de speciale tapes hiervoor is dat vast wel getest.
 

Marcel1978

  • #8
Millew, inderdaad heb je gelijk dat er isolatiematerialen zijn met een prima dampwerende aluminium laag. De meeste pir-platen en pur-platen die in de handel zijn bevatten een meerlaagse aluminium cachering. Deze is, in tegenstelling tot wat veel gedacht wordt (en helaas soms ook beweerd wordt) niet dampwerend. De cachering bestaat niet alleen uit aluminium, maar bijvoorbeeld ook uit papier. Ook die van de bekende merken.

Mijn bron? Ik heb de isolatieplaten tot voor kort (jarenlang) zelf geleverd :wink:

Voor wat betreft het afplakken: hierin heb je uiteraard gelijk dat veel afhangt van de zorgvuldigheid waarmee dat gebeurd. Maar wij raden het altijd af. De vereiste zorgvuldigheid zal geen aannemer bieden. Er worden altijd wel stukjes overgeslagen of niet goed gedaan. En dat is voldoende om problemen te kunnen geven. Maar echt, de speciale alu tape die je bedoelt zal het niet tot in lengte van jaren volhouden. Die laat echt een keer los, vroeg of laat. En tussen hout of steen en isolatie zullen altijd wel kiertjes blijven die groot genoeg zijn om problemen te gaan geven. Hoe zorgvuldig je ook tewerk gaat met je pur-spuitbus.

Daarom: altijd een dampscherm.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als ik de situatie simuleer en ik pak uit de bibliotheek van een software programma een aluminim gecacheerde plaat dan krijg ik absoluut geen vocht aan de koude kant. Zet ik daar een plaat in die met vlies is gecacheerd dan verzameld zich 44 gr/m2 en zonder cachering 45 gr/m2.
Dan lijkt mij dat die cachering absoluut dampdicht is. :wink:
 

Marcel1978

  • #10
Inderdaad, als de aluminium cachering van de plaat uit goede kwaliteit aluminium bestaat, zal de plaat voldoende dampdicht zijn. Daar heb je helemaal gelijk in. Dat is dan dus een vereiste.

Maar de meeste pir-platen hebben een cachering die niet voldoende dampdicht is. Die cachering is daar ook niet voor bedoeld. Ze bestaat niet uit een goede kwaliteit aluminium. Deels ook uit papier. De cachering is bedoeld voor reflectie. Niet voor dampdichtheid.

Daarom schrijven wij altijd een dampscherm voor bij isolatie aan de binnenzijde. Ook omdat er altijd kieren zullen zijn, hoe zorgvuldig je ook werkt. En de buitenzijde moet daarbij voldoende dampopen zijn.
 

Tiho

  • #11
Dus de producenten noemen deze laag gas en dus dampdicht maar volgens jou klopt dat niet?

Je verkoopt zeker ook dampremmende folies?
 

Marcel1978

  • #12
Tiho, voor de duidelijkheid, ik heb geen belang in die zin of welke andere zin dan ook. Ik wil enkel goed advies geven.

Kun je mij zeggen welke producent schriftelijk (op internet) beweert dat de cachering dampdicht is?
 

Tiho

  • #13
Ja hoor via pb kan dat later wel.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Marcel1978 schreef:
Tiho, voor de duidelijkheid, ik heb geen belang in die zin of welke andere zin dan ook. Ik wil enkel goed advies geven.
Dat willen-en doen we allemaal. Maar we kunnen er altijd net even naast zitten. :wink:

Zelf worstel ik over hoe dampdicht moet je iets aanbrengen. Als ik adviezen lees, nietjes die bij het aanbrengen van een damprem worden gebruikt moeten worden afgeplakt. Het zal wel.
 

Marcel1978

  • #15
Wat erg vervelend is: bedrijven/aannemers die geen verstand hebben van isoleren, kopen pir of pur platen met aluminium cachering en isoleren daarmee de binnenzijde van een dak. Ze brengen dan geen dampscherm aan omdat dat meer werk is en extra kosten met zich meebrengt.

Soms plakken ze dan de naden af met aluminium tape. Maar echt waar: dit is niet voldoende. Uiteraard hangt het ook een beetje samen met de specifieke omstandigheden ter plaatste. Maar kans op condensatie tegen dakbeschot en daarmee risico op dakrot is echt groot. Zeker als de buitenzijde niet voldoende dampopen is.

Mijn advies: isoleren aan de buitenzijde. Kan dat echt niet, dan maar aan de binnenzijde. Maar altijd dampscherm en alleen als buitenzijde zeer dampopen is.

Je aannemer komt over 10 jaar echt niet even met excuses en een bosje bloemen gratis je dakbeschot vernieuwen omdat het verrot is door zijn fout.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Kom op zeg, wat een drama maak jij ervan. Ben jij de Telegraaf in isolerend Nederland. :lol:
Maar ik stop ermee dat vind je toch niet erg he.
 

Millew

  • #17
Marcel1978 schreef:
Kun je mij zeggen welke producent schriftelijk (op internet) beweert dat de cachering dampdicht is?
Er zijn diverse fabrikanten die een PIR isolatieplaat aanbieden met een aluminium cachering waarvan ze zeggen dat die dampdicht is.
Nu zijn dampdicht en dampremmend rekbare begrippen en helaas kan ik bij de tot nu toe bekeken fabrikanten nergens in de productspecificaties vinden hoe groot de μd waarde dan wel is.
Als verkoper van dat soort producten zou jij het onderscheid tussen de verschillende fabrikanten en typen plaat moeten weten en daar dan ook de μd waarde van moeten kennen. Als je daarmee over de brug komt, dan wordt het een wat zinvollere discussie.

Alleen in algemene zin, zonder dat er merknamen worden genoemd, kom ik μd waarden tegen tussen 60 tot 80 meter. Dat is in veel gevallen voldoende.

Ik heb het al eens in een ander topic gezegd: alleen uitgaan van betrouwbare productspecificaties en niet van vage kreten en beweringen.
En als ik die informatie niet kan krijgen, dan pas ik dat product niet eens toe.
 

Tiho

  • #18
Marcel ik heb je vier linken gestuurd, van de eersten die ik tegen kwam. Meer als vier schijnt niet te kunnen in 1 pb, maar lijkt me wel voldoende.

Wat ook niet klopt is dat aluminium en papier samen een product zijn, ze zitten op elkaar. Aluminium zou in een bepaalde legering dus niet meer dampdicht zijn en die gaan de producenten van PIR platen juist gebruiken?

Eigenlijk is het net zo dampdicht als glas. Zou je het dan ook zeggen.
Waterdampdiffusie weerstand PIR schuim μ = 60, ALU-cachering: μ > 100.000
Deze kan ik ook vinden. Dwz de waarden die jij vindt ( Millew ) zijn denk ik eigenlijk ook alleen voor de pir en niet voor de cachering.
 

Marcel1978

  • #19
Het blijft een moeilijke kwestie die vooral draait om betrouwbaarheid van de fabrikant, leverancier en de productspecificaties, zoals Millew volgens mij ook bedoelt. Kies je voor een PIR plaat om te isoleren aan de binnenzijde: let dan goed op de productspecificaties en probeer de betrouwbaarheid daarvan in te schatten.

Bij veel platen is de cachering alleen bedoeld voor reflectie en niet als dampremmende laag.

Als een en ander niet betrouwbaar is, blijkt dat pas na een jaar of 10. Redelijk grote kans dat je dan niet meer kunt aankloppen bij de leverancier. Wat is 10 of 20 jaar garantie waard als de leverancier niet meer bestaat?

En wat vaak vergeten wordt: kieren en beschadigingen aan de platen goed afdichten is heel belangrijk en in de praktijk vaak heel moeilijk. Daarom zou ik altijd kiezen voor een dampscherm, die ook vaak wordt voorgeschreven. Wil je niet kiezen voor een dampscherm, laat dan eerst goed onderzoek doen naar jouw specifieke situatie.

En nee, ik ben zeker geen fan van het niveau van De Telegraaf. Excuus als dit zo overkwam.
 

Tiho

  • #20
Dat beschadigingen gerepareerd cq afgedicht dienen te worden is net zo logisch als dat de dampremmer ook heel dient te zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu