Hoe hemelwaterafvoer aansluiten

KlusRob

  • #1
Hoe moet ik een hemelwaterafvoer aansluiten op een bestaand riool?

Nu zit er een regenpijp die uitkomt in/boven een gemetselde put met een betonnen deksel erop, met een gat erin waar de regenlijp een cm of 10 boven zweeft. Gevolg: soms een enorme rioolstank uit de put.
Tot enkele maanden geleden zat er een andere afvoer (wasmachine) op deze put aangesloten, maar deze aansluiting is inmiddels verplaatst. De put is nu een eindpunt geworden en heeft nu alleen nog maar de regenpijp als enige aansluiting. Ik wil hier nu een vaste aansluiting van maken.
De bestaande rioolpijp is 110 of 125 mm geloof ik, voor de presieze maat moet ik hem nog opgraven.

Waar moet ik allemaal op letten? Kan ik gewoon de regenpijp verlengen, een bocht er onderaan aan maken en deze rechtstreeks op de rioleringspijp aansluiten met het juiste verloopstuk? Of moet er nog een stankafsluiter tussen?

Groet,
Rob
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit kan ook als riool ontluchting dienen. Waar en hoe hoog is het eindpunt van die hemelwaterafvoer.
Ik had dezelfde situatie en zo opgelost. In de put heb ik de hemelwaterafvoer en de riool buis met een T horizontaal verbonden. Die T heb ik draaibaar gehouden. De openzijde van de T hangt naar beneden in het water. Stankslot. Wil ik mijn riool controleren of doorspuiten draai ik de T omhoog.
 

KlusRob

  • #3
Ik heb voor alle duidelijkheid nog even een schetsje gemaakt van de huidige situatie.



In het groen de hoofdleiding van de riolering
In het blauw de bestaande aansluitingen op deze hoofdleiding
Het gaat om de HWA-aansluiting onderaan de schets (rood). Dit is een afwatering van het platte dak (3x7 meter) waarop ook de achterzijde van het schuine dak uitkomt. Het platdak is ongeveer 3 meter hoog.
Aan de achterzijde van het schuine dak zit een dakkapel met daarin de ramen van onze slaapkamer, dus ivm stank daar en op het terras wil ik wel een juiste aansluiting maken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik neem aan dat het water richting voorzijde huis loopt. Dan zou ik een sifon plaatsen wil je er zeker van zijn dat je geen stank krijgt aan het einde van de buis bij de afvoer van het platte dak.
 

Swblom

  • #5
Dan blijft de vraag hoe de ontluchting is geregeld. Als dit putje de enige ontluchtingsmogelijkheid is kan het wel eens problemen geven als je er een sifon op zet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat klopt wat je zegt maar er zit een standleiding die moet het vacuüm gaan opvangen. Zou dat niet goed werken en er komt toch een vacuüm in het achterste gedeelte dan hopen dat het sifon open gaat.
 

Mamagyver

  • #7
Hallo WGB, gisteren heb ik een verhaal gepost wat lijkt op dit verhaal. Zou jij een schetsje kunnen plaatsen van je oplossing met het T-stuk? Ik begrijp het niet helemaal maar heb wel het idee dat het een oplossing voor mijn putje zou kunnen zijn!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Zo heb ik het gemaakt.



Bij de bovenkant van het platdak is het open daar kan het riool ventileren.
 

Mamagyver

  • #9
Dank, ik heb het opgelost met een haakse bocht die onder water blijft zoals EvdL tipte!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Tussen onze huizen ligt een brandpad en met de buren hebben wij een paar afvoer putjes geplaatst. Die afvoer is ook op de put aangesloten. Ik moest ook een open verbinding houden met het platdak. Ik hoop dat het meeste vuil van de putjes niet in mijn riool komt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu