Aansluiten stopcontact en schakelaar

Frankh83

  • #1
Hallo,

Ik heb een probleem. Hopelijk kunnen jullie helpen.
Op de eerste verdieping bij de trap naar zolder zat voorheen een stopcontact met daarboven een schakelaar. Voorheen kon ik met deze schakelaar het licht op zolder aan doen. Boven aan de trap zit nog een schakelaar ( met alleen zwarte schakeldraden) om ook op zolder het licht aan en uit te kunnen doen.

Ik heb de schakelaar en het stopcontact van de muur gehaald omdat deze gestuct werd. Deze heb ik inmiddels weggegooid en ik wil er een nieuwe opzetten, maar dan doet de schakelaar het niet.
Uit de muur komen een blauwe draad een bruine draad een geel groen aarde draad en twee schakeldraden. Hoe kan ik dit aan sluiten. Alleen op de bruine draad staat spanning..


Alvast bedankt!

Alvast bedankt voor de hulp.
 

Confidence

  • #2
Blauw op de WCD
Geel/groen op de WCD
Bruijn op de WCD en doorlussen naar het P contact van de schakelaar
En de zwarte op allebij op een contact van de schakelar
 

Frankh83

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie. De blauwe groen gele en bruine heb ik op de wcd aangesloten de twee zwarte op de schakelaar. Alleen doorlussen heb ik niet gedaan. Hoe kan ik dat doen?
 

Confidence

  • #4
Een draad van de aansluiting waar je de bruine op aangesloten op hebt naar het p contact van de schakelaar. Dus een draad er bij steken bij de bruine
 

Frankh83

  • #5
Kan ik daar gewoon een klein stukje stroomdraad voor gebruiken? Of moet ik nog rekening houden met bepaalde veilgheidsvoorschriften?
 

Confidence

  • #6
Ja hoor gewoon een stukje VD draad er tussen klaar
 

Kaajee

  • #7
Ik zou wel bruin (of zwart) 2,5mm2 VD-draad nemen voor het doorverbinden.........
 

Geus

  • #8
Kaajee schreef:
Ik zou wel bruin (of zwart) 2,5mm2 VD-draad nemen voor het doorverbinden.........
Bruin aanhouden, omdat het doorgelusde fase is. Dat houdt het duidelijk voor toekomstige veranderingen. 2,5 mm2 of 1,5 mm2 is niet zo relevant, gaat om een paar lampen..
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu