Nefit Economy VRC 24 s / is het de 3-weg klep?

Rays

  • #1
Goedemorgen,
Ik hoorde een vreemd geluid uit de ketel, een soort van plastic wrijvend geluid, wat ook weer stopte. Later op de avond viel mij het geluid weer op en hoorde er ook klikken bij. Ik ben gaan luisteren waar het vandaan kwam en dat bleek - zo weet ik inmiddels - uit de aansturing/het motortje van de 3-weg klep te komen. Ik heb ik geen code op het display, ook niet op het display van de regeling beneden in de huiskamer. Ik zag dat het witte palletje aan de onderzijde van het grijze blok heen en weer bleef gaan, van links naar rechts met dat klikkende en geluid erbij. Ook kwam hier dat wrijvende geluid uit. Nadat ik de stroom van de ketel haalde en de volgende ochtend er weer erop zette (je wilt toch warm douchen) bleef het rustig. Alleen gaf ie toen geen warm water meer. De CV bleef wel warm. Op dit moment heb ik dat witte palletje in het midden gezet, dan geeft ie weer warm water. Ook de CV werkt, maar de ketel slaat nu om de haverklap aan en weer uit en dat terwijl beneden de CV is uitgezet.. Hij blijft zo rond de 20 a 21 graden volledig automatisch branden. Nu heb ik e.e.a. opgezocht/gelezen en het meest lees ik dat de 3-weg klep stuk is. Het motortje is (met plastic onderdelen?) misschien ook of juist niet kapot? En: wat stuurt het motortje aan? Ik heb begrepen dat er een tapwater-sensor voor zit die wellicht (ook)de oorzaak zou kunnen zijn? Komt iemand dit bekend voor? Dan hoor ik graag!
Groet,
Ray.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #2
Vervang sowieso maar de motor [grijze kastje] en als het binnenwerk daaronder niet soepel in te drukken is dan die ook anders is je nieuwe motor ook zo weer defect.

Zou je tapsensor problemen geven had de het cv gedeelte [verwarming] helemaal niet gewerkt.
 

Rays

  • #3
Hallo,
Bedankt voor de reactie. Tja, wat is soepel indrukken? Er zit een veer, die weerstand voel je, maar het is niet zo dat er geen beweging in te krijgen is, ook komt ie nergens tegenaan ofzo. Als je eronder zit ervaar je het al gauw als "wat moet ik hard drukken".. :D Als ik de nieuwe erop zet, hoe zie ik dan of het (weer) goed werkt? Is de motor met aansluiting zo compleet te koop/te bestellen? Enne.. wat kost dat ongeveer?

Enig idee hoe dat "op hol slaan" ineens kan?

Groet,
Ray.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #4
Je moet hem soepel indrukken en hij moet vloeiend weer terugveren in een paar seconden, Doet hij dit dan is het goed.

In de motor zijn de eindcontacten defect waardoor hij blijft lopen, heen en weer.
Dit is gewoon stuk en dingen gaan stuk, Daar doe je niets aan.

Deze kost afhankelijk van de aanbieder rond de €50,- of €60,-.
Voer vc8010 in in Google en je vind vanzelf online verkopers genoeg.
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #5
Uw ketel slaat niet ophol hij stuurt alleen nu de energie de verkeerde kant op.

Uw tapt warmwater (klep staat verkeerd) dus gaar die energie ook in je radiatoren.

Volg de aanwijzing van chris
 

Xr8

  • #6
Je tapsensor vraagt warmte. Doordat de klep de warmte ook naar de cv stuurt krijgt je tapwater gedeelte te weinig. Daardoor haalt de tapsensor niet de gewenste waarde en zal deze warmte blijven vragen. Je kunt proberen tijdelijk je tapwater functie uit te zetten. Je bent dan tot dat het gerepareerd is geholpen.

Succes.
 

Rays

  • #7
Ja, dat is een goeie: tapwater uitzetten. Dat bedoelde ik ook met "op hol geslagen".. misschien wat sterk uitgedrukt, maar bedoelde idd het steeds aan en uit slaan. Maar het is mij nu ook duidelijk waarom ie dat doet. :) Ik ben op zoek naar een nieuwe motor, maar de VC8010-12 kom ik toch niet zoveel tegen. Wel veel die erop lijken en veel prijsverschillen. Is de toevoeging "-12" belangrijk en waar staat dat voor?
Groet,
Ray.
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #8
12 moet u vergeten

VC 8010 is al goed- daar zijn er duizenden van, 12 vergeten dus :mrgreen:
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #9
En vergeet dan ook niet het binnewerk van die klep niet mee te nemen Nefitcartridge honeywell 73499 Anders vervangt u alleen de motor-en zit u volgende maand of direct al met wederom een defecte motor .
 

Rays

  • #10
Is dat gemakkelijk te vervangen? (of moet daar een monteur voor komen?) Ik had eigenlijk het plan om de motor te vernieuwen, deze goed in de gaten te houden (weer geluid van weerstand etc.) en is dat het geval, dan ook de Nefitcartridge honeywell 73499 vervangen. Ik begreep dat de defecte contacten in de motor de oorzaak waren. De ketel is overigens van mei 2002. Komt dit dan vaak voor na zo'n ruim 9 jaar?
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #11
Zie mijn beschrijving mbt het binnenwerk en het soepel lopen ervan.

Het verwisselen is simpel zelf te doen mbv het meegeleverde sleuteltje,
Wel eerst het toestel uitschakelen [stekker eruit] en aftappen.
En bij het uitdraaien er een bak onder houden want er komt altijd nog wat water mee.

Na het vullen niet vergeten het tappotje te ontluchten dmv de ontluchtschroef bovenop met een dopsleutel 10 of platte schroevendraaier.

En ja na 9 jaar kan dit alles best stuk zijn, Vaak gaan ze nog eerder.
Bij het monteren van het nieuwe binnenwerk ook niet te vast draaien,
Draai hem handvast en dan 1/8 slag terug, Dit haalt intern de spanning er iets af en zal het binnenwerk langer meegaan ;)
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #12
Oorzaak van dat geknerp is overigens geen probleem met contacten,
de gehele motor maakt gebruik van plastic tandwielen enz...
Zodra daar te veel speling op komt door ouderdom of cartridge te zwaar
dan gaat deze dus knerpen, inspuiten met een smeermiddel helpt niet
of van korte duur :wink:
 

Rays

  • #13
Is het alleen de motor (in eerste instantie) vervangen een goed idee? En na vervangen natuurlijk in de gaten houden op "vreemde" geluiden? Ik snap dat het binnenwerk meevervangen natuurlijk beter/veiliger is, maar de klep veert gewoon terug. M.a.w. kan de motor vervangen afdoende zijn, of is de praktijk beiden vervangen?
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #14
Zoals ik al zij, is het binnenwerk soepel in te drukken en veert snel weer terug dan valt het met het binnenwerk wel mee, moet je redelijk kracht zetten dan het binnenwerk mee vervangen.

Makkelijker kan ik het niet zeggen, ga op je gevoel af en bij twijfel beide doen,
goedkoop is anders duurkoop.
 

Rays

  • #15
Gisteren de motor vervangen. Alles werkt weer. Ook geen afwijkende geluiden meer. Bij deze motor is trouwens een ring bijgeleverd (en heb deze ook ertussen geplaatst). De oude was zonder ring ertussen. Nogmaals bedankt voor de waardevolle reacties en het meedenken!
Groet,
Ray. :D
 

Xr8

  • #16
De motor gaat vaak stuk door een haperend of zwaar lopend binnenwerk. Als je er zeker van bent dat dit niet het geval is dan kun je alleen de motor vervangen. Zo niet dan is het aan te raden ook het binnenwerk te vervangen.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu