Aan-/afwezigheid van aardpen

Iceskater77

  • #1
Beste klussers,

Ben mijn nieuwe huis aan het verbouwen. Het is een jaren zestig woning.
Ik wil alle electra gaan vervangen. O.a. Nieuwe groepenkast en nieuwe bedrading waarbij alles geaard is en achter aardleks zit.

Als ik de aarde draad vanuit de meterkast volg komt deze uit in de kruipruimte. Hier zit de draad op een stuk kaal gehakt betonstaal van de fundering. Is deze manier van aarden correct? Kan het betonstaal vervolgens weer ergens verbonden zijn met een aardpen? De draad is ook maar 2,5 mm2 dik.

Wat adviseren jullie? Is het zelf te meten of de aarde correct is aangelegd?[/code]
 

StefanD

  • #2
Kans is heel klein dat deze aarding in orde is. Voor het meten van de aarde heb je speciale apparatuur nodig. Ik zou een installateur laten komen om de aarding na te meten en eventueel direct een nieuwe aardpen te slaan.
 

Iceskater77

  • #3
Bedankt Stefan. Daar was ik al bang voor :?

Hierbij nog een foto van de bestaande situatie

 

Xr8

  • #4
Als je alles achter een aardlekschakelaar hebt dat hoeft de aarding niet aan een heel lage waarde te voldoen. Zelf sla ik meestal 2 pennen van 3 meter. Bij ons in de regio zit je dan meestal aan de 1,3 Ohm. Dit is prima. Eea kan overigens wel anders zijn als je met een andere grondsoort te maken hebt.

De aarding is een van de belangrijkste dingen in je installatie, laat deze in ieder geval controleren, ook als je deze zelf hebt geslagen! Het slaan van een aardpen is in een standaard situatie niet het meeste werk. Wellicht een prijs bij een installateur vragen, je hebt dan de meting er al bij.

Succes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Behalve dat 2,5mm² te dun om los te leggen (moet in buis) hoeft dit geen probleem te zijn, aarding mag opgenomen zijn in de fundering.
Normaal word een aardedraad gelast aan de wapening en vervolgens meegestort waarbij dan alleen de draad uit het beton bkijft steken.
Zo word voorkomen dat de overgang wegroest en dus je weerstand aan de wandel gaat.

Hier is de wapening blootgesteld aan lucht en krijg je dus wel een verlopende aardweerstand waarde, hetgeen gevaarlijk kan worden.
Sla een eigen aardpen en knoop daar je installatie aan.
Dan ben je er zeker van dat het goed is.
 

Monteur Bert

  • #6
Inderdaad is dit geen fraaie uitvoering.
Meestal zijn het vertinde 6 mm2 koperen leidingen met professionele verbindingen zonodig beschermd in buis.

Vaak wordt de aardverbinding via het net gekoppeld.
Iedere woonhuisaansluiting heeft een aardpen van enkele meters of vergelijkbaar die wordt gekoppeld aan de "netaarde".
Vele "kleine" maken dan één grote goeie "aarde".
Bert.
 

Aks

  • #7
Het ligt aan de stroom aanbieder als je de aarde kan koppelen aan de netwerk aarde het zo genoemde TNT-stelsel (als ik mij niet vergis. kan ook TT-stelsel zijn. te lang geleden school)

Zo heb je verschilende stelsels als de aarde niet wordt mee geleverd dan moet je zelf een aard pen slaan en en deze met 25MM2 aan sluiten op het aard blokje in de meterkast.
en van hier uit naar de aardrail in de groepen kast
en van het aardblokje kan je de water en gas leiding aarden met 4MM2
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu