Verf op nieuwbouwkozijnen: waterbasis of terpetine basis

PeeJee77

  • #1
Ik heb een aantal schilders gevraagd naar een offerte om de kozijnen en binnendeuren van mijn nieuwbouwwoning te schilderen. Deze zijn reeds gegrond door de aannemer. Nu krijg ik offerte's terug waarin aangegeven wordt dat de schilder werkt met verf op waterbasis is en andere werken juist met verf op terpetine basis. Voor zover ik kan nagaan is waterbasis milieuvriendelijker en mogelijk minder schadelijk voor schilder maar ook voor ons als uiteindelijke bewoners. Echter, watergedragen verven zouden moeilijker op te brengen zijn en het resultaat zou niet gelijk staan aan terpetine verven. Deze info dateert echter uit 2006. Hoe is de situatie van watergedragen verf versus verf op terpetine basis anno 2011. Wat kunt u mij adviseren.

ps. de offerte's van watergedragen verf zijn allen hoger dan de terpetine verf?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Watergedragen lakken zijn duurder dan terpentineverven en vereisen een grondiger voorbewerking van de ondergrond, die absoluut vetvrij moet zijn. Dit beïnvloed ook de prijs van het werk.

Als u de offertes van officiële schilders hebt gekregen, dan zijn deze verplicht om sinds 1 januari 2000 binnen verven te verwerken die voldoen aan de zogenaamde Vervangingsplicht.

Dit zijn voor binnen uitsluitend watergedragen verven. Een ontheffing kan alleen aangevraagd worden voor schilderwerk aan monumenten. ( 4 kantjes invullen en ellenlang getouwtrek of het toch niet anders kan ).

Watergedragen verven zijn nog steeds niet populair bij schilders. Niet alleen vanwege de verwerking, maar ook een topglans kan (nog) niet verkregen worden met dit type verf en het vereist speciale gereedschappen en vaardigheid.

Veel schilders zweren dan ook nog steeds bij terpentineverven, ook voor binnen, simpelweg om het feit dat we daar al sinds de algemene toepassing van huisschilderverven mee werken en veel ervaring mee hebben.

Watergedragen verven hebben andere noten op de zang: een grondige productkennis moet voorhanden zijn om er succesvol mee te kunnen werken

Ook argumenten zoals huidvetgevoelig, niet streep- of structuurloos aan te brengen ( sinasappeleffect bij verwerking met een viltroller bijvoorbeeld) zeer snelle droging waardoor aanzetten en strepen weerhouden veel verwerkers van het gebruik van watergedragen verven.

De huidvetgevoeligheid ( vooral rondom deurkrukken en trapleuningen) is nu prakties verleden tijd, en de verwerking door productinnovatie een stuk verbeterd.

Het is niet allemaal kommer en kwel: watergedragen verven vergelen vrijwijl niet, zijn duurzaam, en kiest u voor zijdeglans dan zijn daar heel mooie resultaten mee te bereiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu