Afmetingen Toilet onder een trap

Sharky

  • #1
Ik zou graag een toilet willen maken, maar nu is de beschikbare ruimte vrij beperkt.

De muren van de toiletruimte zou ik graag metselen. De trap staat in een hoek en is met een kwart gemaakt.

Maar wat zijn de minimale afmetingen voor een toilet ruimte met een inbouwtoilet en zwevende toiletpot? De ruimte onder de trap is volledig beschikbaar, Er hoeft geen spoelbakje in te komen en de deur kan aan de voorkant of aan de zijkant komen.

Wie o wie heeft tips?!?!?
 

Millew

  • #2
Bouwbesluit schreef:
Een toiletruimte als bedoeld in artikel 4.41, eerste tot en met derde lid, heeft een vloeroppervlakte van ten minste 0,64 m² . De breedte van die vloeroppervlakte is ten minste 0,6 m en de hoogte daarboven is ten minste 2 m.
Als het toilet minimaal 0,6 meter breed is en over een oppervlak van 0,64 m2 minimaal 2 meter hoogte heeft, voldoe je aan het Bouwbesluit.

Praktisch gezien kom je met een zwevend toilet al gauw op 75 cm breedte om het frame kwijt te kunnen. Het frame komt ca 15 a 20 cm van de achterwand te staan en vanaf het frame hetb je toch zeker ruim 1 meter nodig voor de pot en wat staruimte.
 

Sharky

  • #3
Ok de breedt zal het probleem niet zijn. De trap heeft een breedte van 1mtr.

Naar de richtlijn van het bouwbesluit zal ik wel kijken maar niet altijd aan houden. Het gaat dus nu hoofdzakelijk om de lengte van de ruimte.

Dus een sta hoogte van 2mtr aanhouden.

Het kwart van de trap begint ongeveer bij 1,4 mtr/ 1,5 mtr.

Hoe ver moet ik dan nog naar voren komen?
 

Millew

  • #4


A wordt bepaald door het oppervlak waar je minimaal 2 meter hoogte moet hebben. Bij 1 meter breed toilet is dat 64 cm. Bij 90 cm breedte is dat 71 cm. Waarschijnlijk zal dit niet maatgevend zijn.

B is de ruimte die je nodig hebt om de dingen, die je wilt doen in het toilet, nog enigszins comfortabel te kunnen doen. Ga dus eens kijken/proberen in andere (kleine) toiletten.

C is afhankelijk van het inbouwsysteem, de potmaat en de ruimte die je nodig hebt om e.e.a. goed aan te kunnen sluiten. Ga dus eerst kijken naar het inbouwsysteem en de pot die je wilt installeren.

Op deze manier kan je zelf bekijken welke totaalruimte je uiteindelijk nodig hebt.
Ik schat in dat je minimaal 1,3 meter van muur tot muur (oranje) nodig hebt.
 

Pirke

  • #5
Bij mij heb ik letterlijk 1 meter bij 1 meter. En dit gaat net.
Beter is idd om minimaal 1.2 meter in de diepte aan te houden. Dan is het ook wat comfortabeler. Met 1 meter zit je bijna met je knieen tegen de deur.

Bij 1.2 meter is het trouwens wel mogelijk een mini wastafeltje te hangen. Maar dan moet de breedte eigenlijk richting 1.10 meter.

Over de stahoogte onder het schuine gedeelte zeg ik het volgende: Laat maar lekker iets te laag, dan gaan kerels tenminste zitten.
 

Sharky

  • #6
Het inbouw reservoir heb ik al, een standaard Geberit met stelpoten.

In het woonhuis heb ik zowel boven als onder een verkorte toiletpot deze zal ik nu ook plaatsen.

In ieder geval heel erg bedankt voor de duidelijke uitleg Millew.

Waar kan ik het beste de deur plaatsen aan de voorzijde of aan zijkant?
 

Millew

  • #7
Aan de voorzijde kan je een normale deur altijd kwijt.
Aan de zijkant heb je kans dat het een heel smal deurtje moet worden of dat je er een schuine hoek af moet zagen i.v.m. de trap.
Verder zal je ook moeten kijken of de plaats waar de deur op uit komt (in de hal?) een beetje praktisch is.
De WC deur draait naar buiten open. Komt die niet in de knel met andere deuren. Dat soort zaken.
 

Sharky

  • #8
We wc komt in de garage. Er om heen zijn geen deuren behalve 2 meter verder op openslaande tuindeuren. Dus ik heb alle vrijheid.

Er zitten alleen enkele schakelaars die mij in de weg zouden kunnen zitten maar die zou ik altijd nog kunnen verplaatsen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu