Vloerverwarming en donkere voegen (lekkage?)

B3rry

  • #1
Vorig jaar heb ik mijn huis verbouwd. Ik heb 3 meter uitgebouwd en samen met de bestaande ruimtes vloerverwarming gerealiseerd.

Nu heb ik helaas een "vocht"probleem met e-e-n ruimte, namelijk de bestaande berging. Deze berging heeft een ongeïsoleerde vloer op zand (de overige ruimten zijn geïsoleerd). In deze ruimte heb ik destijds sleuven gefreesd en hierin de vloerverwarming gelegd, daarna de leiding weggesmeerd.

Wat frappant was is dat de vloer destijds slecht tot niet wilde drogen. Oorspronkelijk dacht ik aan een lekkage van de vv, maar dit leek niet het geval omdat de druk van de ketel gelijk bleef. Ook was het de gehele vloer die slecht droogde (nat was) en bij een lekkage zou dit zich volgens mij tot een bepaalde plek moeten richten.

Nadat de vloer na 1,5 week nog niet droog was hebben we toch maar de dekvloer er overheen gesmeerd. Er van uitgaande dat deze vanzelf wel droog zou worden (bouwvocht!).

Mijn probleem:
Nu heb ik op deze vloer veel donkere plekken in de voegen, wat volgens mij duidt op vocht. De donkere plekken breiden zich ook uit. Ik ben er steeds van uit gegaan dat dit tijdelijk is en vanzelf "opdroogt". Maar nu 1,5 jaar later is het niet minder geworden. Onlangs heb ik de ketel bijgevuld (na een jaar - van 1,5 naar 2 bar) en verwarmd. En de volgende dag leken er meer donkere voegen bij te zijn gekomen. Echter de druk blijft gelijk.
Ik begin nu toch te denken dat er toch een lek moet zitten. Maar voordat ik een expert er bij haal vraag ik me af of er ook een andere reden kan zijn aangezien deze vloer op zand ligt en destijds al slecht wilde drogen.

Berry
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Is er over het zand iets van een waterkering aangebracht zoals zeil?

is dit niet het geval is het denk ik toch een geval van optrekkend vocht.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #3
Als er een lekkage in vvw leidingen zou zitten, was de waterdruk al aan het dalen geweest (i.v.m. de groter wordende vlekken).

Wat je kan doen, is op een plekkie in een hoekie o.i.d. ( via de buitenzijde van de berging) een gaatje maken en een vocht meter erin hangen. Dan weet je gelijk hoelaat het is met de zandgrond kwa vochtigheid.
 

Zweedse sleutel

  • #4
Dag Berry, sommige dingen zijn me niet helemaal duidelijk. Die vloer van die berging waar je in gefreesd hebt, was dat een bestaande zand/cement dekvloer? En waar heb je die toen de sleuven mee afgesmeerd? En wat als de uiteindelijk gesmeerde dekvloer gebruikt?

En wat bedoel je met voegen? Klinkt wat raar bij een gesmeerde vloer, of bedoel je je dat die strepen boven de sleuven optreden?

Ik denk vooralsnog zeker niet aan lekkage, maar eerder aan een uitgewerkte of niet goed samengestelde mortel. Let er wel op dat er een verschil is in chemisch uitharden en “drogen
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #5
Als je twijfeld aanje vloerverwarming, kan je die ook (laten) afpersen. dan weet je het zeker.
maar bij eenmaal per jaar een half bar bijvullen, zou ik de moeite ervoor niet nemen. ik denk ook inderdaad aan optrekkend vocht.

groeten b
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu