Bauknecht WAE 8978 Foutmelding F11

Mokuren

  • #1
Heb sinds enkele jaren een Bauknecht WAE8978 wasmachine. Het is weliswaar een tweedehandsje maar de vorige eigenaren deden hem alleen weg omdat hij afentoe niet goed centrifugeerde.

Buiten het feit dat de machine niet altijd volledig centrifugeerd (wat meestal opgelost is met een los centrifuge programma) heb ik er nu drie problemen mee.

Ten eerste valt het me steeds vaker op dat het water en het wasgoed dat er uit komt ontzettend stinkt. Heb al enkele keren geprobeerd om het wasmiddelbakje en de ruimte erachter schoon te maken, en ik maak regelmatig het filter schoon waarbij het water van het ecosysteem volledig afgelaten wordt en vervangen. Ik vroeg me af of iemand misschien weet waar dit aan kan liggen, want er is niets onprettiger dan schone was die meteen al stinkt.

Een paar weken geleden is de rubber van de deur vervangen omdat hier een klein scheurtje in zat. Sindsdien maakt de machine tijdens het wassen af en toe piepende en schurende geluiden, kan dit zijn omdat het rubber niet goed zit? Zou het zelf niet weten, heb het rubber ook door iemand anders laten vervangen.

Het derde probleem is deze ochtend ontstaan. Ik krijg telkens als ik was draai een F11 error. In het schermpje verschijnt om en om F en 11. Deze error verschijnt echter iedere keer pas aan het eind van het wasprogramma na het centrifugeren. Heb op het forum wel al berichten gelezen van mensen met dezelfde error, maar bij hen draaide de trommel helemaal niet.
Ik heb verschillende programma's geprobeerd, en de error verschijnt bij alle programma's, zelfs bij alleen centrifugeren. Afpompen en reset gaat wel zonder problemen.

Heb zelf totaal geen verstand van wasmachines of enige andere elektrische apparatuur, ik weet dus ook niet of deze problemen met elkaar te maken hebben of niet.
Ik hoop dat iemand hier wat meer helderheid in kan brengen.

alvast bedankt :)
 

HarryO

  • #2
F11 staat voor probleem in de communicatie tussen hoofd elektronica en motor elektronica.
- Trek de kabel tussen deze modules er eens uit en zet hem terug.
- Controleer het motor module op losse contacten.

Mogelijk is dit ook het centrifuge probleem geweest.

De vieze lucht kun je mogelijk oplossen met een "soda beurt" Zie hiervoor Soda methode. Als de troep echter in de slang tussen wasmiddel bak en kuip zit los je dit hiermee niet op.
Verwijder boven blad en kneed de slang tussen wasmiddelbakje en kuip terwijl je hier heet water in giet.
Laat de machine ook regelmatig een "hete was" draaien om de aangekoekte wasmiddelen op te lossen.

Het manchet past meestal maar op 1 manier of heeft een merk teken om aan te geven wat boven is.
 

Mokuren

  • #3
Bedankt voor je reactie.

Ik heb zelf de machine al enkele keren met soda geprobeerd schoon te wassen en ik was regelmatig kookwassen aangezien we was hebben die liefst bacterievrij is. Dus ik moet denk ik inderdaad maar een keer de wasmachine opendraaien als we hem überhaupt nog aan de praat krijgen.

Aangezien ik zelf geen verstand heb van wasmachines heeft de vriend van mijn zus een kijkje genomen en hij heeft een proefprogramma gedraaid dat door het indrukken van enkele knoppen geactiveerd kon worden. Van hem kreeg ik te horen dat het onderdeel van dit programma waar de machine moet verwarmen veel te kort duurde en het gedeelte waar de machine moet centrifugeren leverde een error op. Hij dacht ook te constateren dat de trommel veel harder draaide dan de aangegeven 1000 toeren.

Met deze wetenschap heb ik wederom een kookwas aangezet en eens aan de machine gevoeld. (normaal blijf ik er niet bij als ik een was draai aangezien dit snachts gebeurdt) de machine werd wel lauw/handwarm maar niet echt warm. Heb aan achterkant en zijkanten gevoeld. Verder was het water dat eruit kwam ook niet echt warm. Ik weet niet of dit op deze manier gecontroleerd kan worden, maar ik denk dus dat de machine ook echt niet warm genoeg wordt als dit proces te kort duurt.
De motor is nu ook nog een tikkend geluid gaan produceren tijdens het draaien van de trommel.

Hij heeft niet gezegt of hij de kabels gecontroleerd heeft, maar daar ga ik eigenlijk wel vanuit. Hij is elektricien dus je zou zeggen dat hij daar het eerste aan denkt :P Ik zal het echter voor de zekerheid navragen. Ik kan ook vragen of hij de precieze gegevens van het test programma nog weet.

Verder heeft hij ook nog even gekeken naar de manchet en volgens hem zit deze er correct in.
 

Mokuren

  • #4
Allereerst mijn excuses voor de dubbele reactie.

Mijn wasmachine probleem wordt echter steeds erger. Inmiddels geeft de wasmachine buiten f11 ook f06 aan. Heb met de huisbaas overlegt (de eigenaar van de machine) maar die schijn geenzins van plan te zijn om of een monteur te laten komen of een nieuwe machine te kopen.

heeft iemand misschien nog goede ideeën waar dit aan kan liggen of hoe het op te lossen is?
 

HarryO

  • #5
F06 is probleem met de tacho (spoel) op de motor.
In de praktijk zijn dit meestal de koolborstels of een gammele verbinding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu