Bosch vaatwasser pomp stopt niet

Haik01

  • #1
Goedendag,

Bij mijn Bosch SGS4302 stop de pomp niet met draaien.

Wat ik allemaal gedaan heb:

1. Reset vaatwasser (gaat naar 0 indicatie), pomp blijft draaien
2. Schakel module open gesloopt, en verbrande soldeer punt bij relais gevonden. Relais vervangen, en met draadje verbonden (relais is toch voor verwarmings element). pomp blijft draaien.
3. Aan de linkerkant van de machine de vlotter gecontroleerd. Loopt vrij, is in de onderste positie en schakelen heeft geen effect op pomp. Blijft draaien.
4. Bij aanzetten machine en keuze programma gaat de machine water innemen, maar gaat nooit verder, want de pomp pompt alles weg.

Hoe wordt de pomp aangestuurd? Ik zie 3 relais. Eentje is voor de verwarmins element. En die andere twee (kleintjes)? Ik heb ze ook voor de zekerheid vervangen. Kosten bijna niets.

Wat vergeet ik hier, en hoe moet / kan ik dit oplossen. Een elektrische schema zou handig zijn.


Bedankt.


Haik
 

HarryO

  • #2
Als de pomp blijft lopen ziet of denkt de machine lekkage te zien.
 

Haik01

  • #3
Dank je wel Harry.

Ik wordt er niet veel wijs uit het schema.

m2 is de "circulatie pomp"
m3 is de "verwarmingspomp".

Ik neem aan dat de m2 de afvoer pomp is. Als dat zo is wordt deze louter bediend door de links boven relais (d-) En de e1 schakelaar die aan de deur vastzit.

En hoe zit het met de vlotters etc? Dus m.a.w. toch de elektronische module? En ik zie op de module maar 2 relais. Op de print zijn er 3 (eentje groot, en twee kleine).

En wat is de m3 de z.g. verwarmingspomp?


Haik
 

HarryO

  • #4
Niet geheel correct: M3 is afvoerpomp, M2 de circulatie pomp.

Het gaat bij jou om M3
 

@rie

Specialist Elektra
  • #5
Kijk eens of er water op de bodem van je machine staat (de echte bodem, dus niet de bodem van het afwas gedeelte)
 

Haik01

  • #6
Dag @rie,

Moet de machine op zijn kop? Kan je er makkelijk bij? Welke panelen moeten eraf gesloopt worden?

De vlotter schakelaar (het rode hendeltje), beweegt vrij, en in "rust" is hij beneden. ook de vlotter zelf loopt vrij (is niet vies met vet of zo).


Haik
 

@rie

Specialist Elektra
  • #7
Ik ken de machine verder niet, maar in elke vaatwasser zit een beveiliging die de afvoerpomp start als er water op de bodem van de machine lekt.
Waarschijnlijk kan je aan de achterkant van de machine wel een paneel weghalen.
 

Haik01

  • #8
Het schema die harry0 heeft geplaatst (op 21-9) klopt niet. Daar staan maar twee relais op, en 5 triacs. In werkelijkheid heb ik 3 relais en 3 triacs. Ook de hoeveelheid contacten klopt niet.

Ik heb gekeken.

Er zijn 3 relais, 1 grote en twee kleine. De grote is voor het verwarminselement. De twee kleine bedienen ieder een pomp. Circulatie en afvoer pomp.

Bij het aanzetten dan de hoofdschakelaar, zijn BEIDE relais bekrachtigt (11,7V). Daarom draaien de pompen. Ik heb het signaal baantje onderbroken (draadbrug doorgeknipt), het relais valt af, en de pomp stopt.

Ook de microswitches schoongemaakt (de contacten aan de buitenkant), en doorgemeten. Werken perfect.

Ik heb ook het rechter paneel open gemaakt, waar de pomp zit. Alles in perfecte staat, geen enkel druppeltje, alles schoon. Geen lekkage bij het rubbertje van de afvoer etc....



Conclusie:


De microprocessor is kaduuk (in ieder geval een gedeelte). Dus m.a.w: module vervangen. Heb ze voor 135 euro gezien op het internet.

Bedankt voor de hulp.

haik
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu