Extra groepen in garage

Squealer

  • #1
Hallo,

Ik ben met een klus bezig waar een garage en hok is gebouwd. Nu moet ik hiervoor 2 nieuwe groepen hebben.
Namelijk 1 voor een wasmachine en 1 voor de elektra in het hok en de garage.
Er is in de meterkast nog 1 groep vrij en nu had degene bij wie ik bezig ben gehoord dat hij via die ene groep 2 extra groepen in de garage kan maken.
Dus je hebt een groepenkast met 2 groepen in de garage die gekoppeld zit op 1 groep in de meterkast.
I.v.m. een geldkwestie zou het fijn zijn als ik dit zo kan maken, alleen heb ik er niet veel vertrouwen in dat dit zomaar mag.
Zou iemand hier uitleg over kunnen geven?

Als er nog vragen zijn dan stuur maar een PM.

Mvg,
Bart
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Uitgaande van een standaard 16A groep in de meterkast zou je hierop, in de garage 2 x 10A mogen plaatsen. Verder kun je hier eens zoeken op onderverdeler en/of selectiviteit, is al heel veel over geschreven.
 

Kaajee

  • #3
En even voor de volledigheid: 10 Ampere houdt dus in dat je wasmachine niet meer dan 2300Watt mag verbruiken (10Ax230Volt). Als ie daar onder blijft, is er dus geen geen probleem om 10A af te zekeren. Voor de rest in de garage; verlichting/wcd's/etc. zal 10A (2300Watt) wel genoeg zijn......
 

Sharky

  • #4
En je kunt je afvragen wat de gelijktijdigheids factor is?

Wanneer draait de wasmachine en wanneer heb je zwaarder gereedschap nodig in de garage?
 

Squealer

  • #5
Iedereen bedankt, hier kan ik voldoende mee om het af te werken. En mijn klant had specifiek om 2 groepen gevraagd dus dat krijgt hij dan;)
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #6
Squealer schreef:
Iedereen bedankt, hier kan ik voldoende mee om het af te werken. En mijn klant had specifiek om 2 groepen gevraagd dus dat krijgt hij dan;)
Het volgende zal wel niet op prijs gesteld worden.., maar ga het toch zeggen.

Hoor ik je nu echt zeggen "mijn klant"? Als de uitspraak klopt, en je doet het werk voor je brood, dan vind ik het opeens erg betreurenswaardig dat je als beroeps cq vakman een dergelijke vraag moet stellen, dan hoor jij de mensen te kunnen adviseren ipv dergelijke "basis" kennis van een forum te halen.
 

Millew

  • #7
TS is misschien geen elektricein van beroep, maar gewoon wat elektriciteit aanleggen als onderdeel van een klus.
Dan is het maar goed dat hij hier z'n licht op komt steken i.p.v. zelf wat aanklungelen.
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #8
En dan maar hopen dat alles een beetje volgens de voorschriften is aangelegd, je moet er immers wel garantie op kunnen en durven geven als uitvoerder van de klus.

Dan zou je toch verwachten dat je weet wat je doet. En als je als beroeps klusser vaker zaken uitvoert waar het aanleggen van electra aan te pas komt, mag je mijns inziens verwachten dat je zorgt dat je de basis kennis opdoet en weet wat de voorschriften zijn zodat je jouw klant altijd juist kunt informeren op basis van wat je geleerd hebt uit de geldende voorschriften en niet op basis van een antwoord wat je eerst moet gaan halen van een klus forum.
 

Squealer

  • #9
Ik doe het niet voor mijn brood. Ik ben leerling monteur zoals in mijn profiel staat. (wat je had gezien als je wat verder keek) en op het moment probeer ik familie te helpen maar had ik wat raad nodig voor zekerheid.
 

Geus

  • #10
Ik zou je "klant" wel even duidelijk uitleggen dat het dan twee groepen van 10 A, met een totaal maximum van 16 A, worden. 10 A is voor een wasmachine best wel krap. Zou het met de huidige wasmachine lukken, dan is het zeker een aandachtspunt bij eventueel vervangen.
Wat is precies de reden dat ze graag twee groepen willen hebben? Hoe gaan dat hok en de garage gebruikt worden? Ik zie in dit geval geen meerwaarde in het uitsplitsen van de oorspronkelijke groep.
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #11
Squealer schreef:
Ik doe het niet voor mijn brood. Ik ben leerling monteur zoals in mijn profiel staat. (wat je had gezien als je wat verder keek) en op het moment probeer ik familie te helpen maar had ik wat raad nodig voor zekerheid.
Leerling-Monteur Elektrotechnische installaties, dan had je deze vraag dus zo op school of als je op stage bent zo aan je stage-begeleider kunnen stellen. En misschien ben ik de enige die het vreemd vind, maar je familie klant noemen?
 

Geus

  • #12
Sorry, Doe-het-lekker-zelf, maar ik vind dat je een beetje loopt te zeiken. Waarom zouden we deze gozer geen advies geven? Wellicht is hij op school druk waar hij druk mee moet zijn en is hij in zijn vrije tijd bezig met zijn eerste klant, al is het familie. Waar maak je je druk om?
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #13
Hij mag best om advies vragen, dat is het probleem niet, maar dit is informatie die in zijn opleiding hoort te zitten of vanuit zijn opleiding verstrekt moet (kunnen) worden.

Er zijn gevallen waarbij een klusser hier het advies krijgt om een vakman in te schakelen voor een bepaalde klus, stel je voor dat er dan een vakman bij je thuis arriveert die vervolgens zelf eerst op datzelfde forum gaat informeren of dat nu eigenlijk wel kan en mag. Zie je het al voor je?
 

Kaajee

  • #14
Misschien heeft ie helemaal geen klus, is dit een discussie punt op z'n opleiding of onder zn mede leerlingen en wil ie op deze manier z'n punt halen/gelijk halen of in ieder geval meer informatie inwinnen.

Wellicht is het een vraag voor een examen dat ie binnenkort moet afleggen en hebben wij hem nou een voldoende bezorgd......

Hoezo moei ie dat weten? Het is september, opleidingen zijn net weer begonnen, wellicht is ie 1e jaars, met een paar weken op school en dit dus nog niet gehad.

kortom; wat maakt het uit......ja officieel, als het een klus voor een ander is mocht ie volgens de forum regeltjes überhaupt deze vraag hier niet plaatsen......
 

Geus

  • #15
Ach ja, misschien kunnen we weer terug naar de oorspronkelijke vraag oftewel on topic. In de hoop dat Squealer überhaupt nog vragen durft te stellen. ;)
 

Tiec

  • #16
My 2 cent... een groep splitsen kan altijd, echter 10a voor een wasmachine is krap en voor de garage houd je ook niet veel over... een keer een wat zwaardere compressor of stuk elektrisch (tuin)gereedschap aansluiten en je zit aan je tax.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu