Nieuw onderwerp Reageren Ga naar pagina   Volgende
StefanD


Geregistreerd op
3-11-2008
Berichten: 1410
14 September 2011, 12:16   11kW jumper op Nefit Ecomline
Hallo allemaal,

Weet iemand hier waar de 11kW jumper op een Nefit Ecomline voor bedoeld is? Ik heb gelezen dat als ik de jumper verwijder, de ketel voor verwarming nog maar maximaal 11kW zal leveren, maar wat is precies het idee daar achter en wat is een typische toepassing hievoor?

Ik heb momenteel een aan/uit thermostaat in de vorm van een schakelaar die signalen van de draadloze thermostaten/kranen in mijn woning ontvangt. Zodra één thermostaat een warmtevraag geeft zet de schakelaar de ketel aan. Op vol vermogen had dat tot resultaat dat de ketel wat ontrustig stookte en regelmatig in het anti-pendel programma kwam (code 0A). Ik heb de jumper nu verwijderd en de ketel stookt nu weer prima. Ik ben echter wel benieuwd of die jumper ook voor deze situatie bedoeld is...
Klusidee
Obelix2
Specialist Verwarming

Geregistreerd op
1-3-2008
Berichten: 5915

Heerlen
14 September 2011, 12:34  
Jumper is idd daar voor bedoeld.
Vaak wil men veel vermogen voor ww hebben.
Dan echter is er teveel vermogen voor de cv.
Wat je ook kunt doen, naast de jumper zit een potmeter met een vlammetje er naast, daarmee regel je ook het vermogen terug.

Jumper terug plaatsen en daarmee regelen, mocht het kouder worden en je hebt meer vermogen nodig kun je hem hoger zetten.
Jumper wordt vaak gebruik in zeer nieuwe moderne goed geïsoleerde hijsen die maar 10 KW nodig hebben.
StefanD


Geregistreerd op
3-11-2008
Berichten: 1410
14 September 2011, 13:02  
Klinkt inderdaad als een veel betere oplossing. Dan kan ik dus ook het vermogen geleidelijk opschroeven als het buiten wat kouder wordt, in plaats van meteen van 11kW naar 28,4 kW (Het is een HR30 met Ecomfit boiler)
Weet je ook wat de potmeter doet als de jumper verwijderd is? Ik lees net in de installatiehandleiding dat stand 2 van de potmeter overeenkomt met 11,3 kW. Als ik de jumper verwijderd heb, worden dan de standen van de potmeter boven de 2 genegeerd, of loopt de schaal van de potmeter dan van 9,2 naar 11,3 kW (In plaats van van 9,2 naar 28,4)?
Obelix2
Specialist Verwarming

Geregistreerd op
1-3-2008
Berichten: 5915

Heerlen
14 September 2011, 13:06  
Dan werkt de potmeter niet meer.
StefanD


Geregistreerd op
3-11-2008
Berichten: 1410
14 September 2011, 13:11  
Laatste vraag: In plaats van de aan/uit regeling zou ik ook een weersafhankelijke regeling kunnen gebruiken (met een Moduline 400) en dan de Moduline aan en uit laten zetten door de draadloze schakelaar. (Ik wil niet dat de ketel continu draait om het water op temperatuur te houden ook al is er geen warmtevraag)

Mijn vraag: regelt een weersafhankelijke regeling met een Moduline 400 alleen de watertemperatuur, of wordt ook het maximum vermogen geregeld, net zoals ik handmatig met de potmeter kan doen?
Obelix2
Specialist Verwarming

Geregistreerd op
1-3-2008
Berichten: 5915

Heerlen
14 September 2011, 13:19  
Moduline moduleert en regelt alles automatisch
StefanD


Geregistreerd op
3-11-2008
Berichten: 1410
14 September 2011, 13:23  
Bedankt voor je hulp!
Ik heb weer een mooi experiment: de Moduline met een extern relais aan- en uitzetten...
Cvolieboy
Specialist Verwarming

Geregistreerd op
18-3-2006
Berichten: 2827
14 September 2011, 21:36  
Dat zou ik dus niet doen, daar is deze thermostaat regeling niet voor bedoeld om steeds onder spanning gezet te worden en dan weer spanningsloos gmaakt worden.

Het is een zelf lerende regeling, hij leert het dus nooit.

Vr Gr en succes ermee
Klusidee
StefanD


Geregistreerd op
3-11-2008
Berichten: 1410
15 September 2011, 09:24  
Helemaal mee eens. Het is dan ook zeker niet de bedoeling om de Moduline in zijn geheel aan en uit te schakelen, maar om het programma aan en uit te schakelen.
Op mijn Moduline 400 zitten (onder meer) 2 knoppen: één om het programma uit te schakelen en een ander om het programma weer op "auto" te zetten. Het is mijn bedoeling om die knoppen te laten "indrukken" via een schakeling. Bij warmtevraag gaat het programma op auto, bij einde warmtevraag gaat hij uit.

Lijkt mij in theorie een mooie oplossing.. nu de praktijk nog Very Happy
(Mooiste oplossing is natuurlijk een ketel die automatisch uitschakelt als alle radiatoren dicht staan, maar dat is een stuk duurder...)
Xr8


Geregistreerd op
22-10-2006
Berichten: 4764
16 September 2011, 19:09  
Weersafhankelijk zou ik in dit geval zeker niet doen. Door het activeren van een WA regeling zal de ketel niet meer kijken naar signalen van binnenuit. De regeling zal afhankelijk van de buitentemperatuur een watertemperatuur gaan berekenen. Deze temperatuur zal de ketel gaan leveren, ongeacht er een kraan open staat. Maw de ketel stookt terwijl er geen vraag is vanuit de radiatoren. Niet echt gewenst lijkt mij. Tevens zul je in dit geval een shunt moeten plaatsen om doorstroming te kunnen garanderen.

Succes.
DexterXL


Geregistreerd op
8-8-2010
Berichten: 1726

N-W Veluwe
16 September 2011, 20:42  
Ben ik dan de enige die het raar vind dat hij de 11 kw jumper gebruikt?
ik zou eerder zeggen dat doordat je nu alle radiatoren apart digitaal kan
sturen, dat je er een AVDO in moet zetten, dan kan de ketel gewoon
zijn werk doen zonder aan de kook te raken Wink
En als ik het zo begrijp werk je met een evo-home systeem??
StefanD


Geregistreerd op
3-11-2008
Berichten: 1410
19 September 2011, 09:16  
Ik moet nog een AVDO plaatsen. Momenteel gebruik ik een kleine radiator als bypass.
Ik denk juist dat een WA regeling wel ideaal is omdat daarmee automatisch de watertemperatuur aangepast wordt. Bijkomend voordeel is dat het ketelvermogen dan ook door de Moduline gestuurd wordt.
Door de Moduline aan en uit te zetten (automatisch) zorg ik er dan voor dat de WA regeling alleen actief is als er warmtevraag is.
Xr8


Geregistreerd op
22-10-2006
Berichten: 4764
19 September 2011, 17:45  
Snap het nut van de WA regeling in deze niet helemaal. Als er vraag is van een van de radiatoren zal de ketel warmte gaan leveren. De ketel zal zelf op aanvoer/retour sensor gaan moduleren, en daarmee in principe de watertemperatuur al gaan bepalen.

Daarbij vraag ik me af hoe je de moduline automatisch uit wilt zetten. Een WA regeling zal tijdens nachtbedrijf een verlaging aanhouden maar nog steeds (nutteloos) warmte gaan leveren.

Succes.
StefanD


Geregistreerd op
3-11-2008
Berichten: 1410
20 September 2011, 09:22  
Het nut van de WA regeling is dat de watertemperatuur en het ketelvermogen automatisch wordt geregeld. Ik heb nu in feite een aan/uit thermostaat waardoor ik zelf de watertemperatuur moet instellen en het ketelvermogen moet begrenzen om te voorkomen dat hij te hard gaat stoken en in het antipendelprogramma terecht komt.
Door gebruik van de Moduline 400 en een WA regeling hoop ik dat te voorkomen.

Op de Moduline 400 zitten (onder meer) een AUTO knop en een UIT knop. Door deze automatisch te laten indrukken bij een overgang van de aan/uit thermostaat kan ik de Moduline automatisch schakelen. In de uit stand kan de WA regeling naar de vorstbeveiliging gaan, waardoor hij in principe uit gaat. (Als het vriest zal er altijd enige warmtevraag zijn van de radiatoren, dus dan hoeft de ketel niet uit)
Mijn doel is dus een WA regeling die niet nutteloos draait...
Obelix2
Specialist Verwarming

Geregistreerd op
1-3-2008
Berichten: 5915

Heerlen
20 September 2011, 10:15  
Dat is jou doel, maar absoluut niet de functie van een WA regeling.
Naar boven
Nieuw onderwerp Reageren Pagina 1 van 2 Ga naar pagina   Volgende

Gerelateerd aan: 11kW jumper op Nefit Ecomline
Onderwerp Forum Reacties Laatste Bericht
Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk Nefit HR Ecomline Verwarming en gas 25 16 November 2009, 01:26
Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk Nefit Ecomline HRC 30V Verwarming en gas 4 02 Oktober 2007, 19:53
Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk Nefit ecomline HRC 23V-23/28v Verwarming en gas 6 24 Juni 2008, 23:39
Geen nieuwe berichten Nefit ecomline Verwarming en gas 4 04 Januari 2013, 08:15
Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk Nefit Ecomline Classic HR(C) 30H Verwarming en gas 5 30 Januari 2011, 20:52
Geen nieuwe berichten Storing Nefit ecomline HR ??? Verwarming en gas 6 23 Maart 2013, 10:00