Kozijn maken strak langs binnenkant spouwmuur

HetIdeeAlleenAl

  • #1
In mijn jaren 30 woning zitten twee kamers die ik bij elkaar wil betrekken.In de ene kamer een bed, in de ander een vrij staand bad.

In plaats van de semidraagmuur(bovenburen hebben er 10cm dun kalkstenen muurtje op staan) voor 4/5 verwijderen en het plaatsen van een balk of portaal wil ik graag twee uitsparingen maken ter breedte van een smal kozijn (72,5cm). Dit is veel speelser naar mijn idee.



Mijn vraag: kan ik, als de muur waar ik de uitsparingen in wil maken vertand zit aan de spouwmuur, strak tegen de spouwmuur een hoog kozijn in maken?
Maakt het voor de stevigheid uit of het kozijn 200cm hoog is of 240cm?

Ik hoor graag van jullie waar ik aan moet denken. Kans zit er in dat ik het uitbesteed, maar dan weet ik tenminste wat ik op mijn hals ga halen.



Op de foto (richting spouwmuur) is te zien dat de muur een stukje verspringt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Of het is een dragende muur, of niet. In het ene geval haal je het gewoon weg, in het andere geval haal je er een constructeur bij die het voor je berekend. Die berekening heb je dan toch nodig voor de vergunning voor het bouwen ;)
 

HetIdeeAlleenAl

  • #3
Eigenlijk is het toch gewoon een kwestie van twee lateien plaatsen? Hiervoor is toch geen vergunnning nodig? Althans voor één niet toch? (heb er twee nodig, ik weet het)

Je moet toch in iedere draagmuur een uitsparing van de breedte van een deurkozijn kunnen maken. In mijn geval haal ik twee maal 72,5cm van de 365cm weg.
In het midden blijft er nb een 'pilaar' staan van 1,6 meter breed staan.

andere vraag: Moet je een latei rondom in het cement leggen? Moet je houten wiggen slaan onder de latei? wat is DE methode?

Is het zo dat je al je een H balk plaatst met een grotere overspanning, waarbij je hem stud in het midden dat je dan alleen cement onder de balk doet, en bij een latei precies andersom?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Nee, een vergunning is altijd nodig als je een een dragende muur doorbreekt.

Houten wiggen in ieder geval niet, tenzij je die na ondersabeling weghaalt. Je kan de hele latei ondersabelen met krimparme mortel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu