15mm voor 2 kranen achterelkaar

Sander02

  • #1
Ik ga bij mijn grote verbouwing wat oud leiding werk vervangen.
Momenteel is het zo, dat als de keukenkraan openstaat, de kraan
in de ruimte ernaast een beetje slappe straal geeft.

Is het soms verstandig om vanaf de hoofdwater aansluiting 22 mm te gebruiken tot aan de keuken en dan te splitsen in 2 x 15, zodat beide kranen een eigen leiding hebben. Of kan je dan net zo goed de 22 mm leiding door leggen tot in ruimte naast keuken en op de plekken van de kranen 15 mm aftakkingen maken?
 

Kacheltje

  • #2
Als de afstanden van de kranen tot aan de meter niet zo groot zijn zal je met dit niet veel uitmaken. Voor lange lengtes kan het nog wel eens schelen om de hoofdaansluiting te vergroten.

De oorzaak kan ook aan de kranen liggen. De kraan met de grootste doorlaat zal het meeste water opeisen. Door het vergroten van de diameters of uitsplitsen van de leidingen hebben dan ook niet erg veel zin.
Oplossing dan is te zoeken naar 2 gelijkwaardige kranen met een gelijke doorlaat. Ook dan zal er altijd een beinvloeding ontstaan bij het gebruik van de kranen onderling.
 

Xr8

  • #3
Afgezien van de kosten kan het geen kwaad tot aan het tappunt een 22mm leiding te leggen. Of het nut heeft, zie kacheltje.

Succes.
 

Sander02

  • #4
Dank!
Aangezien alles vervangen gaat worden, ook de kranen, kan ik dus beter zowel warm als koud gewoon 15 mm houden. Dichtsbijzijnde kraan van hoofdpunt is een meter of 6 en de ander max 10.

Dat zijn neem ik aan geen grote afstanden?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Ik zou het gewoon 15mm doen. 22mm is onnodig duur in leiding en in koppelingen en levert je weinig tot niks op. Bij warm water zelfs verlies omdat je eerst veel water moet laten weglopen. Warm wordt zelfs vaker in 12mm uitgevoerd om die reden.
 

Sander02

  • #7
Ok, dank je. Ga ik dat doen.

Ik heb hier nog 25 meter 16x2 PE-RT-AL-PE-RT, iso 10508 alux composite liggen. Is dat prima te gebruiken voor warm en koud sanitair, of meer voor CV?

Schiet me nog een vraag te binnen. het AL gedeelte, staat dat voor aluminium? oftewel is dat ook aals aar gelijding te gebruiken of altijd een apart aarddraad aanleggen bij dit soort leidingen?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #8
Pas op met de maten van alu buis van welk merk dan ook, de buitenmaat van 16 mm komt slechts overeen met 12 mm koper. dit heeft te maken met de wanddikte van de leiding.
de overgangen van deze buis gaan in de buis dus nog een extra vernouwing met zich mee brengt.

minder doorstroming dus van een grote naar kleine buis weer naar een grotere diameter brengt nu eenmaal drukverlaging met zich me.
 

Kacheltje

  • #9
Dit zal voor de genoemde buis niet van toepassing zijn.
16x2 is in dit geval 16mm buiten- en 14mm binnendiameter, de wanddikte is namelijk 2 mm.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
16 x 2 betekent een wanddikte van 2 mm, er blijft dus 12 mm binnendiameter over.
Koperen pijp van 12 mm heeft en binnendiameter van 10 mm en komt niet overeen met de binnendiameter van de bedoelde 16 mm pijp.
 

Kacheltje

  • #11
Klopt, die 14 mm is niet correct. Bij koper 15 mm kom je ongeveer op 13 mm binnendiameter uit.
Dat is wel te overzien.

Scherpe blik op dit tijdstip. :wink:
 

Sander02

  • #12
Oww ok, dus die leiding is dan niet bruikbaar. Wat jammer zeg.

Dus ik moet dan opzoekgaan naar een 20x2 flexibele leiding voor warm en koud?
 

Kacheltje

  • #13
De buis moet in iedergeval een kiwa keurmerk hebben. Zo niet dan wordt het een geschikte buis kopen.
 

Xr8

  • #14
Buis is indien KIWA keur aanwezig is prima te gebruiken als waterleiding. Voor warm zou ik niet zondermeer 20mm gaan gebruiken. Doordat je leiding inhoud nogal toeneemt zal ook je wachttijd voor warmwater langer worden. Gebruik voor warmwater liefst een kleine diameter indien je geen grote waterbehoefte hebt (zoals een stortdouche oid.)

20mm heeft overigens een wanddikte van 2,25mm. De binnendiameter is derhalve 15,5mm

Succes.
 

Sander02

  • #15
Er staat Kiwa en Komo op.

Als ik het dus allemaal goed begrijp, dan komt binnendiameter 16mm flexibel overeen met binnendiameter 15 mm koper. Oftewel 12mm en dat zou dus prima zijn voor warm water voorziening naar keuken en-badkamer kraan en een bad (die was ik ff vergeten te vermelden). Keuken en badkamer zitten namelijk naast elkaar.
Alleen kan je dan niet 2 kranen te gelijk openzetten, als je geen slap straaltje wil of je moet in je kranen afstelpunten hebben om de watertoevoer gelijk in te stellen. Dan nog zal de straal op beide iets afnemen.
 

Xr8

  • #16
16mm is voor een warmwaterleiding wel toereikend, ook wel bij een bad. Ik weet niet wat je ww bereiding is, maar mogelijk ligt de beperking daar al en niet in het leidingwerk. Een gewone cv ketel is in de regel CW3 of 4 deze levert dan 6 tot 8 liter van 60 graden per minuut.

Succes.
 

Sander02

  • #17
Dank je.

Eigenlijk best raar, als ik een 16x2 flexibel en een 15mm koper met elkaar vergelijk dan scheelt dat 1 mm binnendiameter. Dan zou je toch zeggen, ook prima voor koud water.
 

Xr8

  • #18
Voor een keukentappunt is 16mm voor koud ook prima. Wil je echter 2 tappunten tegelijk gebruiken dan kan eea wel iets verzwakken, of je er ook echter hinder aan ondervindt? Denk dat dat wel meevalt.

Die ene millimeter maakt best wel uit. De doorlaat van een 15mm koperleiding is namelijk 15% groter dan die van 16mm flexibel. Dit ondanks het verschil van slechts een mm. Dit komt doordat je bij oppervlakte berekening deze mm kwadratisch gaat meerekenen.

Succes.
 

Kacheltje

  • #19
Het verschil in drukverlies voor koper en kunststof met 1 mm minder in binnendiameter:

37 kpa voor koper en 55 kpa voor kunststof.
Ik ben uitgegaan van 15 liter per minuut. en een leidinglengte van 10 meter.
Als je 3 bar (300kpa) bij de meter hebt kun je rekenen wat je aan waterdruk verliest. Bij deze hoeveelheid niet zoveel dus.
Bij 30 liter per minuut verlies je resp. 132kpa om 196 kpa.
De meeste kranen geven hun hoeveelheid op bij 1 bar voordruk en daar kom je bij de kunststofversie uit bij 30 liter per minuut. Zonder kraan dus. Die heeft ook een weerstand en een verllies in waterhoeveelheid.
 

Ed Kroket

  • #20
Wat is de invloed van evt perskoppelingen? Een perskoppeling verkleint de diameter met +/- 2-3 mm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu