Laminaat i.c.m. hoofd-vloerverwarming

Watje4

  • #1
Ik weet dat hier al een hoop over geschreven is, maar desalniettemin heeft een zoektocht op dit forum en een zoektocht met Google niet tot een eenduidig antwoord geleid. Vandaar dat ik mijn vraag bij deze in de groep ga gooien.

In ons nieuwe huis (uit '77) zit een betonvloer met ongeveer 4 a 5 cm afwerklaag.
Wij willen hier graag vloerverwarming in laten frezen. De vloerverwarming zou dan dienen als hoofdverwarming voor de begane grond. Er blijft hoogstwaarschijnlijk 1 extra radiator en de houtkachel als extra over.

Echter, wij willen ook graag laminaat of een houten vloer (liefst dat eerste).
Volgens de laminaatleverancier kan er best vloerverwarming onder het laminaat mits aan bepaalde volgende en legregeltjes voldaan wordt.

Zij reppen niet over hoofd- of bij-verwarming. Echter inmiddels twee verwarmingsboeren gesproken. De 1 zegt: "geen probleem, gaan we doen, maar houd u er wel rekening mee dat de opwarmtijd iets langer is dan met een stenen vloer".

De volgende zegt echter "als u laminaat legt op de vloerverwarming, dan geven wij geen garantie dat de vloerverwarming in staat is uw huis goed te verwarmen als hoofdverwarming, ook niet met een extra radiator"...

Tja, daar sta je dan ... twee totaal verschillende antwoorden en ook op internet wordt er heel wisselend over geschreven. Nu ben ik benieuwd naar jullie ervaringen en kennis: wat is nu handig?

Alvast bedankt voor het meedenken allemaal !
 

EdP

  • #2
Helaas kan ik hierop geen gefundeerd antwoord geven, maar ik denk wel meteen aan het volgende:

Bij laminaatvloeren wordt meestal een isolerende ondervloer gelegd, deze zou dus ernstig de verwarmende werking van de vloerverwarming tegenhouden. Het zal (als het kan) dus een ondervloer moeten worden die dampdicht is, niet de warmte isoleert en wel egaliseert.

Informeer ook even bij de desbetreffende leverancier welke ondervloer je in dat geval dient toe te passen.

P.S. Misschien dat de genoemde verwarmingsboeren gewoon geen gezeur achteraf willen, het is bekend dat een vloerverwarming minder snel verwarmt dan andere methoden. Als de thermostaat constant gezet wordt, is er ook geen aanwarmtijd in het spel en zul je ook minder problemen ondervinden met werking van de vloer door temperatuurverschillen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Bij houten en laminaatvloeren is de capaciteit van de vloerverwarming minder door de isolerende werking van het materiaal erboven.

Door een radiator te plaatsen met een capaciteit van ongeveer 60% van het gevraagde totale vermogen en hierop een thermostaat te plaatsen kunt u zelf de capaciteit regelen.

Succes.
 

Watje4

  • #4
Bedankt voor de antwoorden heren. Maar eigenlijk heb ik nog niet helemaal een antwoord op m'n vraag voor m'n gevoel ... ik zou wel graag iemand horen die dit al uitgevoerd heeft (of juist iemand die er vanaf gezien heeft en dan horen waarom en waar die informatie vandaan kwam)

@Jan: als ik er radiatoren bij ga plaatsen, dan is m'n vloerverwarming niet meer hoofd- maar bijverwarming toch ? En als de heleboel zo isoleerd, verlies is dan ook niet 1 van de verkoopargumenten van vloerverwarming: dat het zo zuinig is ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Het is niet persé de bedoeling er radiatoren bij te plaatsen, zoals u al aangeeft komt er één radiator in de ruimte, deze moet dan van de bedoelde capaciteit zijn.

Alles wat isoleert houdt warmte en/of kou tegen, het zal dus langer duren voor de vloer op temperatuur komt, dit kan opgevangen worden door de radiator met thermostaatkraan.
Bij een goede instelling van de kraan kunt u de ruimte sneller op temperatuur krijgen en daarna in combinatie met de iets mindere warmte van de vloerverwarming op temperatuur houden.

Bij voldoende warmteafgifte van de vloerverwarming zal de thermostaatkraan sluiten en de vloerverwarming zal fungeren als hoofdverwarming.
Het afstellen van de thermostaatkraan kunt u door ervaring opdoen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Is de vloer wel geïsoleerd ?
Zo niet dan hebt u niets aan de vloerverwarming wat betreft de zuinigheid.
 

Watje4

  • #7
Onder het beton is inderdaad een isolatielaag aangebracht. Dus van onder is er isolatie genoeg. Maar ja, als het laminaat ook teveel isoleert, dan blijft m'n warmte dus tussen m'n "isolatielagen" zitten en weg rendement :(

Ik lees net op de site van een leverancier van vloerverwarmingssystemen, dat bij laminaat / parket de warmteweerstand niet hoger mag zijn dan 0,15 m²*K/W voor het gebruik van vloerverwarming.

Dus ik meteen naar de site van de leverancier, die hebben een heel document over vloerverwarming en incl. ondervloer komt onze gewenste vloer (950) op een waarde van 0,14. Je ben dan geneigd te zeggen dat het toch kan ... nietwaar ?

Ik ga de negatieve verwarmingsboer hier eens mee confonteren, om te kijken oftie een plausibele verklaring heeft. Of heeft iemand die hier op voorhand al ?
 

Dingena

  • #8
Ik denk dat de verwarmingsboer welke negatief is niet voor niets negatief is.
Het is maar net welke ervaring je hebt met klanten welke verhaal komen halen omdat ze zelf een vloer leggen met een isolatielaag eronder en dan verhaal gaan halen dat de verwarming niet goed zou verwarmen...

Het is dus van belang wat voor (kwaliteit) vloer en ondervloer u aanschaft. Als u in een gerenomeerd bedrijf laminaat aanschaft zult u ook weer gewaarschuwd worden.
En deze zal niet zomaar de garantie geven dat u optimaal van uw vloerverwarming gebruik kan maken.

In plaats van bij de verwarmingleverancier die dus al het een en ander heeft mee gemaakt en niet voor niets zo sceptisch is 'verhaal' te halen kunt u zich beter ook even later informeren over laminaatvloeren bij een hiervoor gespecialiseerd bedrijf!

Succes!
 

Chathanky

  • #9
Als je onder de vloerverwarming goed geïsoleerd hebt, verlies je niet zoveel warmte aan de ruimte onder.

Wat eerder verteld is, dat het wat meer tijd kost voordat de vloer op temperatuur komt is in z'n geheel waar. Als de vloer op temperatuur is, is de stralingswarmte nagenoeg gelijk aan die van een stenen vloer.

De warmte verlies je niet tussen de vloer. De vloerverwarmingsbuizen kunnen alleen minder makkelijk de warmte afstralen ,waardoor het cvwater minder snel afkoelt en minder vermogen van de ketel vraagt.

Er zijn tegenwoordig vloerverwarmingssystemen, die sneller reageren dan de oudere systemen, dit is afhankelijk van de vloermassa die opgewarmd worden (10 dikke vloer of een 5 cm dikke vloer, het laatste is 2 x zo snel op bedrijfstemperatuur).
 

Watje4

  • #10
@Dingena: bedankt voor het advies. We kopen het laminaat op internet en ik zal zeker voor aanschaf even vragen hoe / wat. We weten echter al welk laminaat en welke ondervloer we graag willen en daarom heb ik een e-mail gestuurd naar de fabrikant zelf om uitsluitsel te vragen.

Nogmaals: het staat op hun site dat het kan en dat de warmteweerstand onder de norm ligt van die van de vloerverwarming, maar desalniettemin is het een goed advies om vooraf even bevestiging te vragen.

@Chathanky: heb je enig idee welk onderdeel van de vloerverwarming we op moeten letten als het snel opgewarmd moet zijn. De meeste leverancier lijken daar geen uitspraak over te doen ...
 

H@ns

  • #12
Ik heb een elektrische vloerverwarming als bijverwarming ergens liggen.
Bij dat type is er ook een vloersensor aanwezig.
Ik weet niet hoe dit bij een cv-systeem zit maar als daar ook een vloersensor bij zit dan kan je een onbetrouwbare meting krijgen als de verwarming met sensor tussen twee geïsoleerde lagen zit denk ik.

Ik bedoel; de sansor geeft een singaal aan de thermostaat dat de temperatuur op peil is terwijl de effectieve straling nog niet optimaal is.
Andersom geeft de sensor pas laat door dat de temperatuur gedaald is terwijl de uitstraling al beneden de comfortgrens ligt.

Misschien iets om rekening mee te houden bij de instelling van de temperatuur en de klokthermostaat.

En nog een puntje; zorg dat je ondervloer geschikt is voor vloerverwarming qua temperatuur! Polymeren kunnen soms slecht tegen warmte...
 

Watje4

  • #13
Thx heren!

Met die link via Google kom ik alleen maar op pagina's die veel technischer zijn dan ik kan begrijpen :( ... wellicht had ik wel wat aan de commerciele links gehad, maar ja, die zijn weg ( dubbel :( )

@H@ns: goed punt ! Ik ga hier navraag over doen ... (ondervloer moet idd vloerverwarmingsgeschikt zijn en dat heb ik al gecontroleerd)

@Moderator: het verwijderen van links naar commerciele sites zorgt in deze gevallen voor een gemis. Die link zijn soms wel degelijk relevant (en waren dat hier ws ook). Het consequent verwijderen van deze links maakt de effectiviteit van dit forum op deze manier wel wat kreupel ... kwilde dat toch even kwijt ...
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #14
De link naar de genoemde leverancier stond bij de zoekresultaten.

Hij bracht geen meerwaarde, alleen een voorkeur voor een bepaalde leverancier, en dat wordt op dit forum niet gedaan.

Hierover is geen verdere discussie mogelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu