Energieverbruik koelkastje tbhv Zonne-energiesysteem

DCB

  • #1
Hoi

Wie kan me helpen met het volgende:

Ik wil graag een klein koelkastje/koelbox voeden middels een losstaand zonne-energiesysteem.

Nu was ik bij de kampeerwinkel en daar hebben ze een Koelbox die 75W gebruikt.
Op internet vind ik een mini koelkastje dat 106 kWh per jaar gebruikt.

Die man van de kampeerwinkel zei dat een koelkast bijna niet aan te sluiten is op een eenvoudig zonnepaneelsysteem, maar een koelbox wel.

Nu ben ik in de war 106kWh/365/24*1000=15W gemiddeld voor de koelkast. Dus het lijkt alsof de minikoelkast veel minder gebruikt dan de 75W van de koelbox.

Waar ga ik de fout in? Is het Voltage nog van belang? Die koelbox kan zowel op 230V als op 12V, terwijl die koelkast natuurlijk alleen 230V doet.
 

System7

  • #2
Je berekent een gemiddeld vermogen van de koelkast terwijl deze in werkelijkheid òfwel 0W òfwel iets van 100 à 150W (?) zal gebruiken als hij daadwerkelijk koelt. Dat is een vermogen waar je een aardig zonnepaneel voor moet aanleggen. Voor de 75W die de koelbox consumeert als hij koelt heb je een kleiner zonnepaneel nodig. Bovendien heeft de koelbox het voordeel dat hij op 12V werkt; je kunt hem dan rechtstreeks voeden vanuit de accu die je oplaadt met zonnecellen, zonder tussenkomst van een omzetter van 12VDC naar 230VAC, met ook weer rendementsverlies.
 

DCB

  • #3
Hoi System7

Bedankt voor je antwoord. Misschien was mijn vraagstelling niet volledig.

Er komt sowieso een accu tussen, anders kan er 's nachts niet gekoeld worden. Daarnaast moet er sowieso een omvormer komen, omdat ook mobieltjes en lampjes gevoedt moeten worden.

Is het mogelijk om vanuit de accu tegelijkertijd 12V als 230V (via omvormer) te leveren? Dan is het voordeel van de koelbox iets groter, omdat deze geen rendementsverlies heeft.

Maar dan blijf ik het verschil tussen gemiddeld 15W versus 75W groot vinden. Mijn aanname was dat de koelbox continu die 75W trekt, misschien is dat onjuist, weet iemand dat en wat zou dan het gemiddeld verbruik zijn?

Verder had ik zelf de volgende inschatting gemaakt voor het verbruik in het totale systeem:

_________Aantal____Watt_____Uren/dag Wattuur
Koelkast__1________15_______24______348
Lampen___4________9________4_______144
Mobieltje___4_______3________1_______12
Laptop____ 1_______60_______1________60
Scheerapp_1_______15_______0,25______4
Radio_____1_______10_______2________20
TOTAAL_____________________________588

Heeft iemand enig idee wat dan de accucapaciteit moet zijn, uitgaande van dagelijkse lading vanuit een zonnepaneel.
En wat zou dan de capaciteit van het zonnepaneel moeten zijn? Gebruik in Midden-Frankrijk tijdens zomer en in mindere mate voorjaar/najaar (maar dan is koeling minder belangrijk).
 

System7

  • #4
Misschien handig als je merk en type van de door jou gevonden koelkast en koelbox vermeldt, of zelfs een link naar de specs.
 

System7

  • #6
Okee, ik gok even dat zowel koelbox als koelkast een aan/uit-regeling hebben d.w.z. ze staan alleen aan als de inwendige temperatuur boven een bepaalde ingestelde waarde komt en schakelen weer uit als een (lagere) temperatuur is bereikt. Op het moment van draaien vragen ze dus het opgegeven vermogen. Het verbruik in kWh is daarmee een leuke dikke-duim-indicatie maar als jij ermee naar de Sahara gaat zul je aanzienlijk meer kWh's verbruiken dan wanneer je ermee naar de Noordpool gaat, omdat ze beiden in het eerste geval veel vaker aan zullen staan.

Omdat je o.b.v. een accu wil gaan werken is het makkelijker rekenen met ampère-uur of Ah. Bij 12V en 75W trekt je koelbox 75W/12V ongeveer 6,5A. Als deze de hele nacht aan één stuk aanstaat en zo'n nacht duurt 8 uur verbruik je dus 8 x 6,5Ah is ruim 50Ah. Als ik even spiek bij een bekende Duitse leverancier van o.a. accu's en zonnepanelen dan zie ik dat de grootste accu iets van 230Ah aankan; dat zou dus geen probleem moeten zijn. Punt is wel dat je een flink zonnepaneel en een hele tijd volop zonlicht nodig zult hebben om zo'n accu te laden. Misschien dat er iemand o.b.v. ervaring kan zeggen hoe e.e.a. in de praktijk werkt met bijv. een accu van 100Ah, dat zou voor jou alleen voor die koelbox al voldoende zijn.

Naar mijn stellige overtuiging kun je dat hele omvormer-gebeuren naar 230VAC gewoon overslaan. Ik zou dat tenminste doen. Voor alle apparatuur die je noemt zijn adapters beschikbaar die op 12V werken (vaak in zo'n uitvoering voor de sigarettenaansteker van je auto) en er is heel erg veel LED-verlichting voor 12V beschikbaar.
 

DCB

  • #7
Hoi System

Bedankt voor je antwoord.

Ik twijfel dus inderdaad of die koelbox mogelijk wel permanent koelt, het is namelijk zo dat koelboxen (in tegenstelling to koelkasten) geen bepaalde temperatuur bereiken, maar bijv 25C onder de omgevingstemperatuur kunnen koelen.

Hoe dat precies werkt weet ik niet.

Ik ben even benieuwd hoe je voor een koelbox die op 220V kan Ah uit zou rekenen? Is dat dan 75W/220V, dan kom je toch op veeeel minder Ah uit, dus dat klinkt gunstig, maar zo simpel zal het niet zijn waarschijnlijk.

[Ter info: Ik heb wel begrepen dat het niet goed is om accu's meer dan 40% te ontladen en incidenteel 60%.]
 

System7

  • #8
Als je de koelkast op 230V aansluit trekt dat inderdaad aanzienlijk minder stroom, maar als je die 230V opwekt middels een omvormer van 12VDC/230VAC dan trek je aan de 12V-kant toch weer die veel grotere stroom, omdat het vermogen hetzelfde blijft. En aangezien de omvormer ook rendementsverlies heeft is die stroom zelfs nog groter.

En hou er ook nog eens rekening mee dat een nacht weliswaar 8 uur kan duren maar dat de periode waarin je accu's niet of nauwelijks worden opgeladen nog veel groter kan zijn, aangezien je voor een goede laadstroom veel zonlicht moet hebben en ook nog liefst zoveel mogelijk recht op de collector. Dus bij schemering wordt er al niet meer geladen en als je rijdt en de zon niet recht op de collector schijnt ook niet (of nauwelijks).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Een 2e probleem met omvormers is dat ze vaak de startstroom van een motor(compressor) niet kunnen opwekken, en uitschakelen omdat ze overbelasting meten.
Een motor/compressor vraagt bij starten kortstondig 6x zoveel vermogen als bij draaien.
Een kleine 150w koeler vraagt dus bij aanslaan 900watt, je heb dan een speciale omvormer nodig die dat soort pieken kan hebben.

Een koelbox werkt vaak leuk als je de producten al goed koud hebt, afkoelen word moeilijker..
Mogelijk heb je veel meer aan een koeling op gas.
 

DCB

  • #10
Bedankt voor jullie antwoorden, ik ga er nog maar eens goed over nadenken. Als iemand nog iets toe te voegen heeft / tips, altijd welkom!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
14
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu