Condens op multiplex zonneluifel

Wilhelmus

  • #1
Ik heb in de tuin een zonneluifel gebouwd: twee stalen dragers van een vmg. fietsenstalling met een dak van houten balken waarop multiplex en bitumineuze golfplaat. Rondom een vertikale houten rand van 40 cm.
Nu blijkt het multiplex nat te worden door condensvorming; op den duur zal het gaat rotten en dat wil ik voorkomen.
Ik overweeg de koudebrug onder de luifel op te heffen door van onderaf isolatie aan te brengen, afgewerkt met vurenhouten kraaldelen. Is dat voldoende of moet ik bijv. tussen isolatielaag en onderzijde dak ruimte houden en ventilatieopeningen maken?


 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
En je weet zeker dat er geen lekkage is in de dakbedekking?
Wanneer treedt de condensvorming op?
 

StefanD

  • #3
Ik vraag me af of je met isoleren zoveel op zal schieten: Er kan condens ontstaan doordat de kap 's nachts afkoelt. Als dan 's ochtends de lucht weer opwarmt zal die inderdaad condenseren tegen het koude dak.
Als je er vuren kraaldelen onder maakt, dan zullen die 's nachts ook afkoelen en zal daar condens op ontstaan.
Je loopt zelfs nog meer risico doordat de vochtige lucht ook in je isolatie kan gaan zitten en niet makkelijk meer droogt zoals nu waarschijnlijk wel het geval is....
Ik denk dat je meer bereikt als de je aftimmering aan de zijkanten open maakt. Je hebt nu feitelijk een bak die op zijn kop hangt en waar de warme lucht in kan blijven hangen. Met openingen in de zijkanten kan die warme lucht beter weg.
 

Wilhelmus

  • #4
Bedankt voor het advies. Van lekkage is geen sprake.
Het advies van Stefan klinkt heel logisch. In dat geval zouden ventilatieopeningen (met kapje) ín het dak ook kunnen helpen!?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Als je bang bent dat het hout gaat rotten door condensatie, kan je het schilderen.

Als het hout geschikt is voor buitentoepassing (bv. watervast verlijmd) kan de condensatie gewoon wegventileren dus gaat het niet rotten.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #6
Zo laten zitten is het aller beste.
En of schilderen zoals HYZZZZ aangaf.
Als je hem bekleed aan de onderzijde zul je het probleem vergroten doordat de condensatie zich dan tussen de afwerking en het dak bevind.
Door ventiltie openingen te maken kun je dat weer weg ventileren.
Maar dat duurt vele malen langer dan in de huidige situatie.
Het condens zit er op tijdens het moment dat het dak een lagere temperatuur heeft dan de omgeving.
 

Valkon

  • #7
De bitum golfplaten mogen niet in direct contact komen met de underlayment platen, als je dit veranderd en zorgt dat daar tussen geventileerd blijft dan is het probleem voorgoed opgelost.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dit dakje ligt toch praktisch horizontaal. Liggen de bitumineuze golfplaten uit een lengte van dakrand tot dakrand. Hoe zit het met het water wat van de platen afloopt of waar hangt de goot.
 

Wilhelmus

  • #9
Het afschot van het dakje is 10 graden en de platen bestaan uit 2 delen die dakpangewijs over elkaar liggen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dit soort platen vraagt toch meer helling of zit er een afdichtingsband in de overlap die voor een betere waterdichte afsluiting zorgt. Ook vraag ik me afhoe je de afsluiting in de lengte van de golf met de buitenzijde hebt afgewerkt kan het water niet gemakkelijk uit of over de golf waaien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu