Stank uit wasbak toilet, beluchting nodig?

Mivdit

  • #1
Van tijd tot tijd (onderhand al een paar weken) hangt er bij ons toilet een rioollucht. Deze geur lijkt uit de wasbak bij het kraantje te komen.

Ik heb hier in het forum wat rondgelezen en als ik het goed begrijp is de meest waarschijnlijke oorzaak dat het doortrekken van het toilet het sifon leegtrekt. De oplossing zou dan zijn om beluchting aan te brengen. Klopt dit?

Hier is een afbeelding van het sifon, zo te zien geen beluchting aanwezig:


Kan deze ook ergens anders al zitten? Kan ik deze sifon simpelweg vervangen door een variant met beluchting? Mocht het relevant zijn, we zitten in een appartement op de begane grond.

Het gaat overigens om een huurhuis en in de onderhoudswijzer staat dat de huurder verantwoordelijk is voor onderhoud en vervanging van het sifon. Echter, mij lijkt dat als de beluchting mist dit een fout is in de oorspronkelijke constructie. Wie is hier naar jullie idee verantwoordelijk? De huurder of de verhuurder?

Alvast hartelijk dank voor elke bijdrage.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
Over fouten van derde word hier geen uitspraak gedaan.
maar een beluchter op de syfon is geen regel.

word het fontijntje in de wc wel regelmatig gebruikt? misschien staat de syfon gewoon droog. vaak wassen de mensen de handen liever in de keuken als bij zon klein bakje.

als dat bij jouw ook zo is, helpt een scheut sla olie door het fontijntje, dan verdampt het water een stuk minder snel.

waar ook vaan stank vandaan komt, is de aansluiting op de vloer, dit werkt met een rubber, en die willen weleens scheef zitten, of ze zitten er helemaal niet.
bedoel waar je chrome pijp de vloer ingaat

groeten b
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
ER kan ook sprake zijn van een beginnende verstopping in het afvoersysteem.
Is er ook nog op andere plaatsen sprake van langzaam weglopen van water/toilet?

Er bestaan inderdaad sifon's met ingebouwde beluchter.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Haal de sifon eens uit elkander vaak wil ook wezen dat de binnen pijp verrot is en geen stank afsluiting meer heeft.
 

Mivdit

  • #5
Bedankt voor de snelle antwoorden!

Boudewijn0318:

Fonteintje wordt vaak gebruikt, dus ik vermoed dat dat het probleem niet is. De stank blijft volgens mij aanwezig, ook na gebruik.

De stank komt uit het putje in de wasbak zelf, lager bij de grond ruik ik de lucht nauwelijks.

Frank: water loopt snel weg, zowel in het toilet als in de wasbak.

Henk253: goed idee, zal ik doen. Ik denk echter dat hij nog niet verrot zou moeten zijn, want hij is pas ongeveer een jaar oud nu.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Zit er misschien viezigheid in het overloop gedeelte dat is opgedroogd?
Even wat schoonmaakmiddel er in laten lopen en na verloop van tijd even doorspoelen.
 

Xr8

  • #7
Draai de onderste beker er eens af, en maak het sifon eens helemaal schoon. Als er in deze beker water zit dan kan de stank in principe niet uit het riool komen. Dit type sifon is bij mijn weten niet verkrijgbaar met een beluchter, is normaliter op een fonteintje ook niet nodig.

Succes.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Ja hoor die zijn er ook:
 

Xr8

  • #9
Die kende ik niet, weer wat geleerd. Je bent bij deze echter wel een verloopring 1 1/2 naar 1 1/4 nodig anders past deze niet op het fonteintje.

Succes.
 

Mivdit

  • #10
Ik heb het sifon nu verwijderd. Sifon zag er prima uit, desondanks voor de zekerheid helemaal schoongemaakt. Met het sifon eraf is de geur er nog, maar deze komt niet uit de afvoerbuis. De geur is het sterkst boven het gat van de overloopbeveiliging. De situatie blijft hetzelfde na terugplaatsen van het schone sifon.

Het lijkt erop dat Frank gelijk had dat het de overloop beveiliging is. Wel verbazend dat zoveel stank uit zo'n klein kanaaltje kan komen. Ik heb haast het idee dat er misschien een dood dier inzit oid (overigens zie ik niets, zowel van boven als van onder).

Ik heb geprobeerd het schoon te maken met chloor, gootsteenontstopper en kokend water, maar het helpt niets. Als het water erdoorheen stroomt is de geur even weg om vervolgens sterker terug te komen. Ik heb bij Gamma geprobeerd een flexibel borsteltje oid te kopen om het van binnen schoon te maken, maar ze hebben niets dat daarvoor geschikt zou zijn.

Enig idee wat ik zou kunnen doen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Kijk hier even op deze site borstels voor leidingen en flesjes schoonmaken.

klik hier eens

Succes
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Verwijder de sifon, prop een stuk doek in de wasbak bij de afvoer en giet een paar keer heet sodawater (geen caustic soda) in de overloop, meestal is de lucht dan weg.
 

Mivdit

  • #13
Loodgieter is langsgekomen en we lijken het helemaal mis te hebben gehad. Probleem is dat bij een eerdere renovatie een verbinding tussen het toiletspoelmechanisme en de kruipruimte waar eerder een buis doorging niet is dichtgestort. Als gevolg daarvan komt de geur uit de kruipruimte door de toiletspoelknop en andere openingen naar binnen. Dat zou je normaal niet sterk ruiken, maar de kruipruimte wordt bewoond door muizen en ratten die nogal wat viezigheid achter hebben gelaten.

Nogmaals dank voor alle reacties!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #14
Bedankt voor de terugmelding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu