Ondergelopen kelder door put

Poerk

  • #1
Beste klusser,

Door de regen van afgelopen dagen is de kelder van mijn net gekochte huis uit 1918 ondergelopen. Er heeft tot 15 cm hoog water gestaan, wat redelijk wat schade heeft veroorzaakt. Dit water kwam uit een put in de kelder, die blijkbaar in contact staat met het grondwater. Er hangt een dompelpomp in, maar deze lijkt niet echt enig nut te hebben.

Nu denk ik erover om een betonnen rand van 30 cm hoog rond de put te storten. Kan ik dit ongestraft doen?

Hoor graag jullie advies!

Groet en alvast bedankt,

Geert
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Werkt de vlotter van de dompelpomp wel goed dan.
 

Poerk

  • #3
Beste Henk, de dompelpomp werkt als een dolle, alleen staat het grondwaterpeil blijkbaar zo hoog dat er meer binnen komt dan eruit gepompt kan worden.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
En dat is juist vreemd.

zogauw als de vlotter merkt dat het water genoeg is om te pompen dan pompt deze dan ook wel weg, en blijft deze pompen tot het niveau is gezakt.

Als dit nu niet goed werkt komt hij te laat in of pompt geheel niet
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Is die rand van 30cm dan voldoende om de kelder droog te houden? Ik denk het niet.

Beter is de oorzaak aan te pakken. Een kelder hoort waterdicht te zijn. Dit is echter iets ingrijpender om voor elkaar te krijgen.
 

Poerk

  • #6
In principe zijn de wanden van mijn kelder waterdicht, alleen heb ik een put die volgens mij in directe verbinding staat met het grondwater. Hier is niet tegenin te pompen. Dat lukt het hoogheemraadsschap nl. ook niet :wink:.

Door een rand van dertig cm om deze put te gieten hoop ik minder snel last van een te hoog grondwaterniveau te hebben. Hoger durf ik niet te gaan, want dan vrees ik dat mijn muren het kunnen begeven wanneer ik binnen geen water(druk) heb en buiten (en bij de buren, daar loopt de kelder ook vol) wel.

Hieronder een foto van de situatie:

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Hebben de buren ook zo`n put.
 

Poerk

  • #8
Yep, de buren hebben ook een put en ook een overgelopen kelder. Daarom ben ik voorzichtig met het storten van een betonnen rand, omdat er bij de buren bij een hoog grondwaterniveau wel water in de kelder zal staan en dit tegen de muur zal drukken. Wanneer wij de rand gaan ophogen hebben wij bij een hoog grondwaterniveau geen tegendruk, wat de muur wel aan moeten kunnen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu