Overbruggings lengte en -hoogte van afzuigkap

Winnieandbuzz

  • #1
In ons nieuwe huis willen we onze afzuigkap bijvoorkeur niet aansluiten op de mechanische ventilatie. Helaas is een afvoer door de voorgevel niet mogelijk en ook een recirculatie afzuigkap zien we niet zitten.

Ons idee is om een 125 mm pijp vanuit de keuken richting het dak te monteren. Om de pijp te kunnen aanbrengen zullen we een gat laten boren in de 1e verdiepingsvloer en zoldervloer en deze rechtstreeks door het schuine dak naar buiten laten gaan met een afvoer.

Een en ander zou eruit komen te zien als in de tekening. De totale overbruggingslengte zal zo’n 9 meter worden.

Onze vragen:
1) kan een standaard afzuigkap de lucht over deze afstand en hoogte verplaatsen?
2) Als een standaard afzuigkap dit niet kan overbruggen overwegen we een buisventilator aan te brengen op zolder. Hoe kun je benodigde capaciteit van zo’n buisventilator berekenen?
3) suggesties?!

 

Kacheltje

  • #2
1: Afhankelijk van de capaciteit van de ventilator is het al dan niet mogelijk. Je zou dit uit de technische gegeven moeten kunnen halen.

2: Overweeg je een buisventilator en dan een motorloze afzuigkap?
Ook hier zal je uit de technische gegevens de luchthoeveelheid en de statische opvoerhoogte moeten weten.

Zoek eens naar de verschillende afzuigkappen en buisventilatoren. En probeer er achter te komen wat de technische gegevens zijn.
Als je veel capaciteit wenst kom je soms aan 125 mm buis te kort.
Een kwaliteitsafzuigkap hoeft niet heel veel lucht te verplaatsen voor een goede werking een matige kap daarintegen wel.
Vlakafzuigkappen zvindt men vaak mooi maar dat zijn geen efficiënte afzuigkappen.

Als de gegevens bekend is kan ik de luchtweerstand wel voor je uitrekenen.
 

Winnieandbuzz

  • #3
1) Ik weet niet exact welke technische gegevens je nodig hebt, dit is wat ik heb gevonden, is dit voldoende?

kanaaldiameter: 125 mm
luchthoeveelheid onbelast 350 m3 /h
luchthoeveelheid bij druk 2: 320 m3/h
luchthoeveelheid bij druk3: 280 m3/h
druk 2: 30 Pa
druk 3: 50 Pa

2) er zal een motorloze afzuigkap worden aangesloten

Wat bedoelen ze met de druk in Pa? Is dit afhankelijk van de hoogte of lengte van een kanaal?
 

Kacheltje

  • #4
De druk wordt oa. hoger naar mate het kanaal langer wordt en kleiner van diameter.Door een nauw kanaal veranderd de snelheid en het stromingspatroon van de lucht.
Dit komt door de wrijving van de lucht langs de wand van de buis en bochten (verandering van richting).

Dat zijn de belangrijkste punten die invloed hebben op de druk die de ventilator moet opbrengen om de lucht uit de buis te "persen".
 

Bernhard

  • #5
Een motorloze afzuigkap mag lager hangen. Hoe lager een afzuigkap hangt des te effectiever de werking. Een buisventilator maakt veel meer lawaai dan een centrifugaal ventilator. Het is beter een zgn ventilatorbox te monteren, deze kan meer lucht verplaatsen en heeft een lager geluidsniveau. Een buis met een diameter van 125mm is voldoende voor deze toepassing. mvgr Bernhard
 

Xr8

  • #6
Neem in geval van een ventilatiebox een met een RF module. Je kunt de afzuigkap dan via de afstandsbediening harder laten afzuigen.

Succes.
 

Winnieandbuzz

  • #7
Durft/kan iemand een uitspraak doen m.b.t. de specificaties van de buisventilator; zijn deze voldoende voor de afstand en hoogte die ik wil overbruggen?
Neem in geval van een ventilatiebox een met een RF module. Je kunt de afzuigkap dan via de afstandsbediening harder laten afzuigen.
Dat staat inderdaad op het verlanglijst, dank voor de tip.
 

Xr8

  • #8
Specificaties komen zo te zien wel aardig overeen met een ventilatiebox. Met zo'n box wordt een hele woning afgezogen, en er worden ook nog wel eens motorloze afzuigkappen op gezet. Mijn ervaring met deze dingen is dat ze minder goed werken dan een normale kap met motor en eigen afvoer.

Succes.
 

Bernhard

  • #9
Mijn ervaring is dat motorloze afzuigkappen beter werken. Omdat motorloze afzuigkappen lager mogen hangen is de luchtsnelheid op het werkvlak/kookplaat hoger. Omdat ze minder lawaai maken wordt de indruk gewekt dat de cap. veel lager is. Afzuigkappen in grootkeukens zijn bijna altijd motorloos. Mvgr Bernhard
 

Xr8

  • #10
Dan moet je daarbij wel vermelden dat er op het dak in dat geval een behoorlijke motor moet staan. In een woning op de mechanische ventilatie aangesloten is mijn praktijk ervaring dat het in de meeste gevallen niet geweldig is.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu