Nieuw onderwerp Reageren Ga naar pagina   Volgende
Jussie


Geregistreerd op
14-6-2011
Berichten: 57

Nijmegen
26 Juni 2011, 21:44   Spotjes aansluiten
Wil graag drie spotverlichtingen aansluiten in de wc, in het plafond. Uit het plafond steken twee draden. Een blauwe en een bruine. Hoe sluit ik de drie spotjes aan op deze twee draden?

Ik kan de de twee draden in het eerste spotje steken, maar dan is er geen plek om draden door te leggen naar de 2e en de 3e.
Klusidee
Techno tim


Geregistreerd op
26-12-2006
Berichten: 986
26 Juni 2011, 21:51  
Hebben we het hier over inbouw of opbouw spotjes.
Plaats ander even een foto.
Jussie


Geregistreerd op
14-6-2011
Berichten: 57

Nijmegen
26 Juni 2011, 22:07  
We spreken hier over inbouwspotjes als ik het goed heb. Geen foto voorhanden, maar heb even gauw een tekening gemaakt die de situatie weergeeft:


Techno tim


Geregistreerd op
26-12-2006
Berichten: 986
26 Juni 2011, 22:16  
Gewoon doorlussen doe dit wel met hittebestendig snoer.
Jussie


Geregistreerd op
14-6-2011
Berichten: 57

Nijmegen
26 Juni 2011, 22:26  
Om maar even te benadrukken dat ik niet veel weet: Wat is 'gewoon doorlussen'? Smile
Geus


Geregistreerd op
30-1-2011
Berichten: 1063
26 Juni 2011, 22:31  
Ik zou een kroonsteentje plaatsen op het draad uit het plafond en verder gaan met (goede kwaliteit) flexibel snoer. VD draad en flexibel samen in een lampaansluiting prutsen gaat niet werken. Parallel aansluiten.
Geus


Geregistreerd op
30-1-2011
Berichten: 1063
26 Juni 2011, 22:33  
Jussie schreef:
Om maar even te benadrukken dat ik niet veel weet: Wat is 'gewoon doorlussen'? Smile


Doorlussen, parallel in dit geval, betekent dat je blauw en bruin (wat zwart zou moeten zijn) splitst en naar elke lamp trekt.
Jussie


Geregistreerd op
14-6-2011
Berichten: 57

Nijmegen
26 Juni 2011, 22:46  
Dus dit is hoe het moet?:


Klusidee
Geus


Geregistreerd op
30-1-2011
Berichten: 1063
26 Juni 2011, 22:56  
3 draadjes in 1 gat prutsen is lastig, beter zo:

Jussie


Geregistreerd op
14-6-2011
Berichten: 57

Nijmegen
26 Juni 2011, 23:05  
Ah inderdaad. 3 draadjes in 1 kroongaatje wordt waarschijnlijk lastig. Heb in ieder geval al gemerkt dat twee bijv. blauwe draadjes in 1 spotje ook niet werkt. Klopt het dat ik dan het beste het allemaal zo kan monteren?:


Geus


Geregistreerd op
30-1-2011
Berichten: 1063
26 Juni 2011, 23:09  
Je hebt het (zo te zien) geprobeerd met VD-draad, de installatiedraad met vaste koperen kern. Ik ga ervanuit dat je vanaf het kroonsteentje verder gaat met flexibel snoer. Die kan je in elkaar draaien en dan moet je er ook 2 kwijt kunnen in de aansluiting van de lamp.
Jussie


Geregistreerd op
14-6-2011
Berichten: 57

Nijmegen
26 Juni 2011, 23:29  
Als ik geen flexibele draad tot mijn beschikking heb, kan ik het dan wel monteren zoals aangegeven op mijn laatste tekening? Dan weet ik namelijk of ik het in principe door heb.

Bedankt trouwens allen voor de geduldige reacties!
Geus


Geregistreerd op
30-1-2011
Berichten: 1063
26 Juni 2011, 23:41  
Flexibele draad is gewoon dat snoer wat standaard aan lampen zit. Gewoon geplastificeerd snoer dat bestaat uit twee bosjes dunne koperdraadjes. Als je dat niet hebt, dan koop je het of knip het van een oude lamp af, toch? Dat is veel simpeler en makkelijker dan de boel aansluiten met VD-draad.
Techno tim geeft wel aan dat je moet letten op hitteontwikkeling, omdat het tegen de spotjes aan kan komen te liggen.
Als je kijkt naar de aansluitschema's zijn jouw en mijn schema exact hetzelfde, dus het kan wel, maar is niet nodig.
Jussie


Geregistreerd op
14-6-2011
Berichten: 57

Nijmegen
26 Juni 2011, 23:48  
Ah mooi, dan snap ik in ieder geval hoe het stroom moet lopen en hoe ik het voor mekaar moet krijgen. Ik zal ook even bij mijn oude lampen gaan snuffelen op zoek naar flexibel draad. Dat VD-draad is erg stug namelijk en werkt lastig. Bedankt, ga morgen er mee aan de slag.
Geus


Geregistreerd op
30-1-2011
Berichten: 1063
27 Juni 2011, 00:04  
Je dacht even te moeilijk, volgens mij. Wink
Flexibele draad netjes strippen en in elkaar draaien. Na het aansluiten mag er geen kaal koper te zien zijn en even een "trektest" doen.
Succes!
Naar boven
Nieuw onderwerp Reageren Pagina 1 van 2 Ga naar pagina   Volgende

Gerelateerd aan: Spotjes aansluiten
Onderwerp Forum Reacties Laatste Bericht
Geen nieuwe berichten Led spotjes aansluiten Elektrisch, verlichting en ventilatie 4 09 Oktober 2013, 09:13
Spotjes aansluiten Elektrisch, verlichting en ventilatie 3 25 Oktober 2007, 09:35
Geen nieuwe berichten Spotjes aansluiten Elektrisch, verlichting en ventilatie 5 27 December 2012, 15:25
Geen nieuwe berichten Spotjes aansluiten op 230 WCD Elektrisch, verlichting en ventilatie 1 28 Juli 2014, 10:23
230 spotjes aansluiten Elektrisch, verlichting en ventilatie 4 16 Maart 2008, 18:46
12V spotjes aansluiten Elektrisch, verlichting en ventilatie 3 15 April 2008, 17:38